Monday, June 8, 2009

Penang yang mencabar kesabaran!

We went to Penang after wedding sister Aziz.. gerak dari Alor Setar around 4.30 pm, ingat nak singgah Gurun rumah Tok Om (abah’s mother).. tp masuk je plaza tol Gurun, seperti biasa kereta sikit punye banyak.. dah tu boleh lak terlepas simpang nak ke Gurun tu, teus tersesat jap sebelum jumpa balik highway… hehehehehe.. last-last, terus tak ke rumah Tok Om (sorry ye abah, kitorg kejar masa nak check-in hotel, patutnye pukul 3, takut diorg open bilik tu utk org lain)… dah tersilap jalan tu pun dah amik masa sejam sebab jem.. gile la kan time cuti sekolah ni?!

Sampai Penang Bridge pukul 6 petang, lagi 2 km nak sampai tol, dah jem dah.. lagi?! Hai la.. betul-betul mencabar kesabaran… dari jambatan sampai lepas tengah jambatan baru jalan clear sebab kat tengah-tengah jambatan tu jadi 2 lanes (sekarang jambatan dah 3 lanes compared to dulu yg 2 lanes je, kerja-kerja penglebaran jambatan dah siap).. ingatkan dah lepas jambatan jalan dah clear, rupa-rupanya masuk je town, jem lagi.. semua jalan jem ok!.. lagi teruk jem dari KL.. sabar sabar! Sampai hotel kat Tanjung Bungah Beach Hotel pukul 7.30 malam. Dari tol jambatan sampai ke hotel amik masa sejam setengah. Ok ke tak??? Sabar jela kan?

di atas penang bridge, jem sangat!

Lepas checked-in, lepak kejap, then terus keluar dinner. Memang dari awal hajat di hati nak dinner kat Gurney Drive.. tapi kitorg stucked lagi dalam jem.. korg bayangkan la dari hotel nak ke Gurney Drive kalau ikut tak jem tak sampai 15 minit pun, tapi kali ni kitorg stucked sejam! Mana nak cari parking lagi.. masyaAllah, betul-betul menguji kesabaran.. saye cakap kat opie, kalau la ada arahan, bila time cuti je org Penang kena curfew, duduk rumah tak blh keluar, biar org luar Penang je berjalan… hahahahaha… yela, saye tgk kereta plat Penang pun banyak kat Gurney Drive tu, takkan la tak penah pegi sana kan? Hahahahaha… sabar je lah! Walaupun sejam dalam kereta sampai dah muncung-muncung kat opie (hahahaha), dapatla gak kitorg parking.. Alhamdulillah.. dapatla saye makan ape yg saye nak dari KL – asam laksa, pasembor, rojak buah.. kalau tak dapat, malam tu gak balik KL! Sanggup ni! Hahahaha..


sodapnye dapat makan asam laksa!

pasembor yg harganya RM8 banyak ni.. okla kan daripada kena cekik sampai berpuluh-puluh ringgit!


rojak buah

Makan dah, minum dah, perut pun dah kenyang… agenda seterusnya, kitorg nak ke Batu Feringghi. Ada org kirim DVD and also nak cuci-cuci mata.. tapi… jem lagi!!! Baru je masuk jalan nak Feringghi tu dah start jem, tak tau la sampai mana, saye rasa sampai Batu Feringghi la kot. Kena lak jalan bengkang-bengkok, lagila slow kan? Tu belum lagi nak cari parking kat sana.. sebab dah dekat pukul 11 (Feringghi tu tutup awal dlm pukul 12) & hati ni tgh bengang & frust, kitorg patah je la balik ke hotel.. bosanla trip ke Penang kali ni.. lepas ni dah tau, memang kitorg takkan berjalan bila time cuti sekolah.. dulu masa buat reservation hotel & dah tau date wedding sister Aziz, tak tau & tak terfikir pun kena masa cuti sekolah, yela dah takde sape-sape sekolah dalam family.. :(

6 comments:

biqque said...

alaaaaaaaaa ruginyer tak gi feringhiiiiii!

Zaff said...

memang rasa rugi gile2.. kitorg ni siap ada list of dvd yg nak beli.. tension je!

Ibu Lisyah & AG said...

bestttttnyer.....rase cam nak bwk je anak2 gi sane la zaff!!

Ibu Lisyah & AG said...

bestnyeee...zaff! gase cam nak bawek jo anok2 gi saneeee

Ibu Lisyah & AG said...

bestnyerrrr zaff!!! zaff gi penang biler??

edzlin007 said...

penang kalu musim cuti, memang mcm tu. kalo ari biasa, selalunya aman je jalan.