Wednesday, June 17, 2009

cerita semua orang

Keje sebagai penyampai radio ni buat saye bertemu & bercakap dgn pelbagai lapisan masyarakat. Kadang-kadang ada yang melucukan, beri kite semangat nak bekerja, malah ada juga yang menyakitkan hati. tapi, selagi boleh dilayan, saye layankan je.. Tapi kalau dah terlampau marah & sakit hati dgn percakapan sorg, dua pendengar, suamiku lah menjadi tempat saye lepaskan kemarahan! Hehehehe..


Minggu lepas, hari Jumaat, saye dapat dua panggilan yang buat saye terfikir sesuatu.. pertama, panggilan daripada pendengar yang menetap di Perth, Australia.. namanya Juliana & panggilannya itu buat saye rasa seronok sangat & lagi bersemangat nak keje sebab tak sangka ada pendengar yang sudi dengar Suria FM secara online & di luar Negara… thank u so much! And also utk listeners lain yg mungkin jauh kat oversea, dgr Suria FM, & kalau rindu Malaysia, rajin-rajinkanla diri call Zaff kat konti ye. Nak gak tau ape cerita korg kat sana! :)


Lagi satu caller, Shidi, dari Kulim, Kedah. Yang ni buat saye rasa sedih sangat & terharu.. dia called saye semata-mata nak berkongsi cerita (kalau korg dgr Suria FM masa saye on air last week, korg mesti ada dgr caller ni…) yang dia baru saje dibuang keje.. dia ceritala ape yg terjadi kat tempat keje dia, katanya dia ada tanya manager dia ada tak diorg semua akan dibuang keje, then manager dia cakap tak, keje je mcm biasa.. tiba-tiba petang semalam (sehari sebelum dia call saye) org HR call dia, suruh dia hantar uniform ke pejabat pukul 10 pagi hari yg dia call saye tu.. so, dia marah la sebab bagi notis last minit & bila tanya dekat manager balik kenapa tak bgtau awal-awal, kata manager tu dia taknak bgtau awal-awal sebab takut pekerja merusuh & mogok. Tapi kata Shidi, kalau bgtau awal-awal takdela pekerja nak mogok, tapi at least dia boleh cari keje lain..


Masa tgh bercerita dgn saye tu, Shidi beberapa kali menyebut perkataan “Ya Allah”.. saye yg mendengar ni rasa sedih sangat & saye tau dia buntu & tertekan… katanya lagi, sekarang ni dahla susah nak cari keje, kalau ada pun nak perempuan.. so, lepas ni dia kenala pakai skirt! (sempat lagi buat lawak ni! Heheheheheheh).. dia cakap lagi yg dia bukannya bujang, ada anak bini & isterinya pulak tak bekerja.. kesiannya… :(


Saye? Takde ape yg saye boleh ckp, just boleh suruh dia bersabar… saye jugak ada ckp, “mcm tula org atasan, buat keputusan tak fikir kedudukan & perasaan org bawahan yg boleh ditindas sesuka hati, takpe Shidi, rezeki ada di mana-mana, yang penting teruskan usaha cari keje lain”.. saye rasa sedih sgt la.. suara dia kedengaran susah hati sgt & dalam kesedihan walapun dia cuba cover.. sebelum letak telefon, saye ckp, “Shidi, jgn marah-marah, hari ni hari Jumaat, tak elok marah-marah”.. terus dia tergelak.. Alhamdulillah, at least saye boleh buat dia gelak kembali… :)


Bila dapat call macam ni, buat saye terfikir.. rasa terharu sebab kalau ikutkan saye & Shidi takla kenal antara satu sama lain, tapi dia boleh meluahkan perasaan dia kat saye yg sememangnya org luar.. bukannye Shidi sorg je, in fact saye dpt caller dgn cerita yg mcm-mcm, ada yg putus cintala, set Mp3 rosakla & dia rasa sedih sgt, lelaki yg tak setiala dan mcm-mcm lagi… tapi saye terima dgn tangan terbuka & cuba nasihatkan mana yg terdaya. So, kalau ada sesiapa yg nak call saye, bercerita ape saje, call la, insyaAllah saye akan layan.. :)


Juga buat saye terfikir nasib sesetengah org.. kite yg tgh ada pekerjaan ni, bersyukurla ye.. janganla nak merungut penatla, letihla, malas nak kejela, banyak kejela, boss perangai mcm apela.. cuba jadi macam separuh org yg dibuang keje? Nauzubillah, mintak simpangla kan?


3 comments:

- Lin@ - said...

betul..betul..betul..
yg ada keje tu patut bersyukur.
ada pulak yg memilih keje, dah la minta tolong kita carikan. tu yg payah nak cakap tu. huhu

Feyda said...

Huhu...Fida selalu rasa malas nak pi keje..Bf pun ade tgur gak kalo malas baik kasi keje tu kat orang len..Orang sibuk2 carik keje awak tu dok malas plak..

Emm..Tu lah kan.Nasib kite berbeza, yet still ade rezeki di tmpt lain sebenarnya..

edzlin007 said...

saya bersimpati dengan shidi. dari hometown saya juga. harap dia dapat kerja.