Monday, June 8, 2009

Alor Setar - Pakistan wedding



Sabtu lepas, saye & opie gerak ke Alor Setar pukul 7.30 pagi.. singgah kat R&R Rawang dgn harapan nak breakfast, tapi rupa-rupanya hanya tinggal mimpi.. hehehehe.. org punyela ramai, tempat duduk jgn harapla nak ada kan? Baru teringat yg sekarang tgh cuti sekolah. Uuwwaaa!!! Trip during school holidays ke??? Tak tau pun masa plan nak pegi.. Abisla jalan jem nanti kat highway!!!


So, we just beli kebab & drinks, then breakfastla dalam kereta je.. then terus gerak ke alor setar. Sepanjang perjalanan kereta memang banyak, kitorg langsung tak stop kat mana-mana hentian sebab tau confirm-confirm full! Nak gi toilet pun mesti beratur! Dah tau berdasarkan pengalaman lalu..


Sebelum sampai Alor Setar, masuk Sg. Petani dulu, nak tunjuk kat opie rumah maktok saye & tempat-tempat yg saye selalu pegi kalau balik sana.. rumah lama maktok masih lagi cantik, tapi dah ada org lain stay, rumah tu dah dijual.. sedihnye bila lalu depan rumah tu! Sayangla rumah tu dah dijual.. tapi saye tak boleh kata ape, itu decision org tua.. sambil-sambil lalu tu, dok berceritala kat opie antara experience yg best masa beraya kat situ & pekan Sg. Petani yg banyak memori.. :( sekarang, semua dah pindah KL, maktok pun dah duduk dgn maksu kat KL, so dah takde sape kat sana & kitorg satu family pun dah lama tak balik sana. Tapi nanti maktok nak buat rumah baru, bukan dekat Sg. Petani, tapi dekat Yan kot.. nak balik ke? Kalau ada rezeki..


Dari Sg. Petani, kitorg masuk balik highway terus ke Alor Setar. Nasib baik kitorg guna smart tag sebab sampai je plaza tol, byk gile kereta que nak bayar tol.. apsal la diorg tak guna je touch & go atau smart tag? Bukannye mahal pun nak beli, sekarang dah murah. ni tak, sanggup beratur, yg saye rasa kat situ je adala dalam masa setengah jam nak bayar tol! Isyh isyh isyh…


Sampai Alor Setar, berpandukan sms Aziz & also kain rentang yg tertera nama pengantin (his sister), selamatla sampai kitorg kat rumah Aziz dalam pukul 1 lebih.. dari jauh dah dengar lagu-lagu Bhangra, takde langsung lagu pengantin baru ni! Hahahaha… FYI, family Aziz ni keturunan Pakistan, so tradisi Pakistan tu masih menebal dalam family diorg.. masa kitorg sampai, sister dia tgh makan beradab & sister dia pakai baju lengga & her husband pakai suit. Cantik ok! Lain dari yg lain!



congratulations Azeema & Nurmizuar!

pengantin lama & pengantin baru


Lepas makan, kitorg naik lepak jap kat bilik pengantin sambil sejukkan badan (kat luar panas gile!). FYI also, mcm wedding saye dulu, this time wedding adik sendiri, semuanya Aziz handle.. dari pelamin, bilik pengantin, meja makan beradab, baju utk pengantin & family, semua la, Aziz yg jadi planner.. and I must say, the best wedding ever & saye rasa wedding yg paling meletop dekat Alor Setar! Bukan nak puji lebih-lebih, tapi saye dengar sendiri (curi-curi dengar sebenarnya! hahahaha) dari orang yg datang ke majlis tu.. kat bilik pengantin, ada banyak baju (kebaya, dress, baju kurung, lengga dll), handbags, accessories & shoes tersusun je kat tepi katil. Rupa-rupanya adat org Pakistan, pengantin perempuan tak dapat barang hantaran mcm kite org Melayu, tapi pengantin lelaki & parents pengantin perempuan akan hadiahkan baju, kasut, accessories & handbags.. sebab tula banyak gile, adala dalam 50 pasang kot, if I’m not mistaken. dah boleh bukak butik k! hahahaha..


rasa mcm nak amik je semua barang dalam bilik tu! hahahaha..

org kuat majlis!


Lepas dah mencuci mata, saye & opie gerak ke Pekan Rabu, Alor Setar utk beli barang-barang yg mama kirim – belacan & rempah nasi daging.. cuaca panas gile, saye sempat beli sepasang baju, then tukar baju kebaya yg dah lenjun tu… bukan ape, lepas ni nak kena balik ke rumah Aziz balik, ada lagi acara menanti.. acara ape? Hehehehe..


Sebelum ke rumah Aziz, kitorg singgah ke rumah nenek sedara opie yg duduk satu area dgn rumah Aziz, tapi tak lama pun singgah, setengah jam je.. so, kat rumah Aziz, masa yang ditunggu-tunggu dah tiba.. acara.. menari!!! Seperti biasa, adat org Pakistan, lepas majlis je, mesti ada menari-nari.. tarian Bhangra la ape lagi?! Semua org menari baik lelaki, perempuan, tua, muda, siap macam berlumba sape yg terer menari! Hehehehehe.. Happening gile! Saye tak penah pegi wedding yg happening mcm ni! Dah macam dalam cerita Hindustan dah! Sampai saye pun ditarik Aziz suruh menari! Hahahaha… kelakar & malu gile! Tapi saye tak boleh lawan diorg menari, saye tak berapa terer menari tarian Bhangra, tapi belasah je la.. dari jauh-jauh sampai kan? Hahahahaha.. tak sangka Aziz pun terer menari nih! Selalu just dengar dia bercerita je.. best gile, peluh pun gile-gile! Hahahaha.. baru saye dapat rasa & tengok sendiri wedding org Pakistan.. lepas ni tunggu kau pulak Aziz! Hehehehe.. mesti lagi happening! Bile ek?? :P



Aziz tunjuk skill.. lagi terror dari saye k!!

me with adik bongsu Aziz yg pandai sgt menari...

3 comments:

edzlin007 said...

wah unik. lepas ni akak zaff boleh la menari tarian Bhangra lg

nurul265 said...

zaff dh gian nk menari tu..
maklumla dh lama sgt 'cuti' kn ;)

Zaff said...

edzlin - kena suruh Aziz & adik beradik dia ajar

nurul - ye la kot.. :P