Thursday, June 4, 2009

Fashion Tips

1) Perlu ada dalam simpanan benda-benda yg basic - T-shirts, leggings, stokin hitam dan tights.
2) Don't over-accessorize.
3) Beg tangan perlu match dgn pakaian ataupun warna kasut
4) Jangan pakai terlampau banyak warna
5) Pakai warna hitam dengan kaler biru navy. Percayalah! Dua kaler tu pun sesuai dengan…
* cream * white * beige * brown
...and the combinations are timelessly elegant.
6) Jangan pakai sesuatu yg terlalu ketat, terlalu seksi atau see-through.
7) Jangan pakai kasut yg tak selesa (takkanla nak pg shopping complex pun nak pakai 5-inch high-heels?)
8) Jangan tindik telinga anda lebih daripada 2 lubang di setiap telinga.
9) Jangan pakai subang yg over-size (kang tak pasal2 terkoyak lak telinga sebab subang tu tersangkut kat mana2)

Just Say No

* Impossibly trendy jewelry like nose and navel rings
* Pakaian see-through / jarang
* Kasut yg terlampau tinggi
* Fake Chanel anything – hahahaha.. ramai yg pakai gak
* Baby-doll dresses
* Slouchy socks
* Pad bahu yg menggelebeh / besar
* Fishnet stockings
* Gelang kaki yg dipakai di bawah panty hose
* Baju panas yg besar
* Aprons, kecuali kat dapur nak memasak ataupun… ooops! 18SX
* Skirt paras peha / mini skirts
* The schoolgirl look
* Bra tops – huh?!! berani mati!
* Socks and sneakers with a suit – tapi sekarang dah ramai yg pakai mcm tu, especially hip hoppers
* Ultra-cropped tops. If your belly button shows, skip it
* High heels with jeans – o yeke? Zaff pun baru tau
* Sunglasses at night or indoors – ni selalu org kite buat, kononya nak
nampak macam artis! Hahahaha..

p/s : sebenarnya byk lagi, tapi ni antara yg basic. semoga jadi teladan kat semua org yg suka berfesyen. jangan jadi mangsa fesyen! :P

3 comments:

dialicious said...

i think kalo jeans kene skinny baru cantik w heels:) mcm victoria beckham gitu..ehehe

Zaff said...

betul betul betul! i setuju! very in skang stail u.. i dah lama pakai skinny sejak balik jakarta last year, dah tak pakai dah jeans stail lain, rasa buruk lak! hahahaha.. tp kalau kaki besar tak cantik pakai skinny, unless pakai baju labuh cover punggung & peha.. :)

edzlin007 said...

nape high heels dgn jeans takleh?