Wednesday, June 10, 2009

Al-Fatihah


Masuk je ofis hari ni terus dapat berita tentang pelakon Shukery Hashim dah meninggal dunia.. terus capai fon call abah tanya betul ke tak. Abah dgn arwah kawan baik sejak bujang sebelum arwah jadi pelakon lagi.. abah ckp betul, pukul 1 pm kat HUKM, dia dah call anak arwah.. Innalillahiwainnalilahirojiun…


Dua bulan lepas, lepas abah balik dari UK, abah ada cerita yg dia pegi tgk arwah kat Hospital Selayang. Arwah dah sakit teruk, kanser pankreas yg mana sel kanser dah merebak ke hati. Time tu doctor dah buat operation, tapi tak boleh buat ape sebab dah serius, so doctor tutup balik perut dia..


Second time, dalam bulan lepas, abah dgn mama pegi ziarah arwah kat rumah di Taman Fairuza, Ampang Tasik.. kata abah, dia dah kurus gile & makin sakit.. kite yg tgk dia hanya boleh berdoa je.. kesian..


Hari ni, pukul 1 tadi arwah dah meninggalkan dunia ini buat selama-lamanya selepas menanggung sakit selama 2 bulan.. masa tgh cakap dgn abah tadi, dgr suara dia sebak, sebab katanya dia teringat nak pegi tgk arwah weekend lepas, tapi busy.. last-last arwah dah takde.. Negara kite kehilangan lagi seorang pelakon berkaliber yg terlalu low profile.. sama-sama kite sedekahkan Al-Fatihah buat arwah dan takziah kepada family arwah.. Innalillahiwainnalillahirojiun..


p/s : arwah sempat dtg wedding adik saye, tp masa wedding saye, dia dah start sakit. teringat abah cerita yg arwah memang nak jadi pelakon dari dulu, masa bujang arwah suka berlakon depan cermin.. last-last jadi gak pelakon walaupun umur dah meningkat. selepas masing-masing dah kawin, diorg lost contact, tapi arwah berusaha cari no fon abah saye, tanya org sana sini. dah dapat, dia call balik cari kawan-kawan lama.. he's such a good man, tapi sayang umur tak panjang, Allah lagi sayangkan dia.. :(


6 comments:

nurul azmie said...

al-fatihah
suka tgk lakonan arwah.

Famila Akmar Faisal said...

alfatihah untuk arwah..hilangnya seorang pelakon yg disegani dan kawan abah kita masa bujang dulu

peridot sepi said...

al fatihah..
salam takziah...

Sugar And Spices said...

alfatihah....
suka gak tengok dia berlakon especially dalam Cinta GIla

Feyda said...

Emm...Sekejap je kan kanser ni..Tau baru je 2 bulan, dah kembali padaNYA..Silent killer.Fida kalo tgk arwah mesti teringat kat ayah sbb muke n susuk badan lebih kureng je...Takziah to his family

edzlin007 said...

Al-Fatihah buat arwah. salah seorang pelakon yg saya suka tgk lakonannya. takziah kepada keluarga arwah