Saturday, May 16, 2009

Selamat Hari Guru

antara kenangan masa sekolah.. saye tak penah buat persembahan kat mana-mana acara macam penyampaian hadiah ke, masa hari sukan ke, hari kantin ke, apa-apa la.. walaupun terer menari dari kecik (cewah!), tapi saye ni jenis tak suka nak tonjol diri kat sekolah. tak tau la kenapa, segan kot???

tapi jangan ingat tak langsung sertai ape-ape aktiviti ye.. ada sebenarnya, tu pun setelah dipujuk oleh cikgu (betul, tak tipu!).. hehehehehe... masa sekolah rendah 2 kali, masa sekolah menengah pun dua kali. masa sekolah rendah kat Sekolah Kebangsaan Taman Segar (SKTS), ada 2 peristiwa yang saye ingat sampai arini. kalau tengok gambar boleh tergelak tak ingat punye! first masa hari penyampaian hadiah. time tu saye berdikir barat.. hahahaha.. costume lak idea saye, pakai baju kurung/baju melayu sekolah, seluar hitam & samping guna kain batik/pelikat. hahahaha... mcm tak percaya je cikgu boleh terima idea saye!

kedua, masa hari sukan, biasala mesti ada perarakan kan? nak menang punye pasal, saye jadi antara orang terpenting masa perbarisan, duduk depan skali tu! saye sewa ke pinjam (tak ingat dah) costume tarian kawan-kawan saye (saye kan dari kecik dah selalu buat show, menari?), so pakaila masa perbarisan tu.. tengah panas pakai baju tradisional, berpeluh ketiak! hahahha.. masa tu saye rumah biru. ingat lagi kitorg hias khemah rumah biru, ada 2, 3 orang kawan lelaki bersilat, terus menang you! juara perbarisan!!! hahahaha..

masa sekolah menengah kat Sekolah Menengah Taman Connaught (SMTC), pun masa hari sukan, saye dipujuk oleh cikgu untuk ajar budak-budak lain menari untuk persembahan pelajar. mula-mula tak nak, tapi sebab kesian kat cikgu & nak tunjuk yg student melayu kat sekolah tu participate jugak dalam acara sukan (sekolah saye 80% chinese, melayu golongan minoriti, setiap tingkatan ada 1 kelas je yg ada budak melayu), kugagahkan jua diri ini! saye ajar budak-budak melayu (dalam 10 org kot, ke lebih??) menari tarian canggung (tarian negeri Perlis).. Tuhan je tau betapa seksanye ajar diorg! kayu lagi lembut tau! hahahaha... tapi berjaya jugak akhirnya show tu...

second, masa penyampaian hadiah masa saye tingkatan 5. saye tak ingat cikgu mana yg pujuk saye, tapi saye buat sebab saye ckp kat cikgu saye tak nak org lain menari, saye just nak 3 org je - saye, my sister (Angah) & kawan group tarian saye yg kebetulan satu sekolah, Ayu.. masa tu kitorg menari tarian zapin (tak ingat lagu ape, lagu Noraniza Idris kot).. dalam semua persembahan pelajar, show kitorg paling best sebab kitorg semua penari professional! hehehehehe.. untuk yg tak tau, saye ni dulu memang penari professional & belajar menari sejak umur 10 tahun. adik saye, angah ikut jejak saye masa umur dia 11 tahun & Ayu lak satu group dgn saye masa kitorg join Suaramas Kuala Lumpur (dah pg buat show kat Australia masa umur 12 tahun tau!), Fantasii Dancers (Syed Ekzan, anak seniwati Normadiah yg jadi koreografer) & Bat Latiff (arwah) Dancers.. lepas show, terus kena puji dgn pengetua.. antara kata-kata dia yg saye ingat sampai sekarang, "wah... saya tak tau you pandai menari ya!" hehehehe.. mesti dia rasa bersalah pukul tapak tangan saye sebelum tu! (saye penah kena rotan kat tapak tangan dengan pengetua sebab masuk sekolah lambat! rotan dia, besar tebal tu!) hahahaha..

p/s: Selamat Hari Guru untuk cikgu-cikgu dan pensyarah-pensyarah ku.. antara yang saye ingat, Cikgu Zul (SKTS), Cikgu Roslinda (SKTS), Cikgu Raden (SMTC), Cikgu Faridah (SMTC), Pengetua Tang (SMTC), Cikgu Chen (SMTC), Cikgu Rafidah (SMTC), Puan Amelia (UiTM), Dr. Darus (UiTM), Dr. Baha (UiTM)... juga untuk cikgu tarian saye - Cikgu Syed, Cikgu Yun & arwah Uncle Bat.. kepada yang lain, walaupun saye tak ingat anda, jasamu tetap dikenang. terima kasih cikgu!

5 comments:

biqque said...

i penah menari masa kat PPP. lagu dikir puteri. i jadi laki (sebab i kurus n flat chested). siap bersongkok, baju melayu, kain pelekat sempang di bahu. u nak tau pe jadi? ada junior nak buat bf!!! terus i cam "eh saya bukan tomboy, saya ada bf la." hahaha!

edzlin007 said...

wahh hebat tu

suhanazainal said...

hahaha...dikir barat kelab alam manusia. Hampir2 lupa dah, sbb takde gambar. Eh, awak ada gambar?
Yg pakai baju tradisional dlm perbarisan tu pun kite hampir lupa gak. Kite berdua la kan? Thanks sbb berjaya dptkan baju. Rumah biru nyer perbarisan mmg super hebat! Eh sape yg bersilat ek? Emil ngan ahmad ke? Serius tak ingat. Soalan sama, awk ada gambar masa perbarisan tu?

Feyda said...

kenangan terindah zaman sekolah ni kan...Mesti comel je time zaff menari kat sekolah dulu..Nanti bils da ada anak,nak ajar diorang dance?

Zaff said...

biqque - hahahaha.. lawakla!

edzlin - kecik2 lagi dah hebat tau! huhu

suhana - kalau tak silap ada lagi gambar tu, kena check balik album2 lama.. yg bersilat, emil je saye ingat, ahmad ada skali kot.. nanti sy cari gambar, kalau ada saye scan..

feyda - wah ada blog?! bagus2.. comel tak comel ok je la.. skang tgh gigih ajar opie menari dulu. nak masuk sehati berdansa! hahahaha