Wednesday, May 27, 2009

kenangan di Amman, Jordan


tgh takde keje, & kat umah pulak ada scanner yang dipinjam dari umah parents mertuaku, rajinla tangan ni dok scan gambar-gambar lama.. hehehehe.. so, kat sini nak la saye share dgn u all tempat-tempat yang penah saye pegi dulu-dulu. saje je nak mengimbau nostalgia! huhu..

first, saye dapat offer buat show kebudayaan kat Amman, Jordan. masa tu tahun 1998 kot & masa tu saye still sekolah lagi form 5. rezeki datang bergolek, saye terima je la offer tu, nak-nak semuanya ditanggung, in fact saye dibayar lagi utk servis menariku! hehehehehe..

2 minggu kat sana, show dalam 6 hari & selebihnya kitorg berjalan je ke sana sini. ditemani oleh geng-geng kedutaan & student di sana. kat sana, kitorg tak stay kat hotel, tapi stay kat rumah staf kedutaan Malaysia di sana. lelaki satu rumah, pompuan satu rumah. and to tell u, rumah diorg pun dah macam hotel! rumah banglo, besar, ada banyak bilik & furniture mewah gile! untung sape yg keje dgn kedutaan kan?

antara tempat yang saye ingat, kitorg ke Petra, Laut Mati, Cave of the Seven Sleepers & Makam Nabi Shuib. Petra tu dia padang pasir actually.. so masuk ke situ kena jalan tengah-tengah padang pasir yg berdebu & panas.. sebenarnya zaman dulu kala, Petra ialah satu penempatan yg mana ada rumah-rumah & istana yg ditebuk di gunung-gunung, ada teater
(yg mcm Colloseum) dan macam-macam la.. kalau sanggup meredah panas & debu, memang boleh jumpa macam-macam monumen zaman dulu kala.. betul-betul mengasyikkan! sambil dok jalan-jalan saye terbayang je macam mana org zaman tu hidup dalam gua-gua tu.. :) tp yg kelakarnya, kitorg ke sana menyamar tau. bayaran nak masuk ke Petra tu mahal, tapi kalau student blh masuk murah, so kitorg menyamar la jadi student siap ada ID card lagi tau! pakai long sleeves & tudung lagi! tu semua idea org sana! hahahaha.. kelakar gile! nak tau lebih lanjut tentang Petra, klik je sini.


rumah mereka zaman dulu kala, ditebuk di gunung



teater yg ala-ala Colloseum

Petra.. penah jadi lokasi utk filem Indiana Jones & the Last Crusade

Laut Mati lak, kitorg pegi dah nak senja, tapi sempatla berendam kejap sambil salut lumpur kat badan & muka. untuk u all yg tak tau, lumpur Laut Mati ni elok untuk kulit & dah ada produk kulit yg berasaskan lumpur Laut Mati. kalau pegi sana pagi, biar lumpur kering kat badan sampai ke petang, kulit memang rasa best je.. saye ni yg salut lumpur sekejap je pun memang rasa lembut kulit tu! lagi satu, semua tau kan yg Laut Mati tu kandungan garam dia tinggi kan? so kalau berendam kat tempat dalam mana pun, gerenti tak tenggelam, saye dah try.. tapi kalau badan ada luka-luka, kena air Laut Mati tu pedih gilela, nak-nak lak masuk mata, mengelupur! hahahaha.. seberang Laut Mati tu boleh nampak negara Israel. student yg bawak kitorg tu ckp, kalau kite ada masa blh seludup masuk Israel (kan rakyat Malaysia tak dibenarkan masuk negara tu?)... tapi kalau boleh masuk, seram gak, buatnye kena serang dgn askar Yahudi, tak ke naya?




Cave of the Seven Sleepers atau Ashabul Kahfi.. cerita yang disebut dalam Al-Quran dalam surah Al-Kahfi, kisah benar tentang 7 pemuda yang melarikan diri drpd kezaliman raja, tertido dalam gua & bangun selepas beratus-ratus kemudiannya.. tapi kalau ikut sejarah, ada banyak tempat yg dipercayai menjadi lokasi kisah tu, & salah satunya di Jordan la, tempat yg kitorg pegi tu.. kat situ kite boleh nampak lagi tapak masjid & mihrab, tapak pokok kurma & tengkorak & tulang anjing mereka.. Nauzubillah..

kubur pemuda-pemuda dalam kisah Ashabul Kahfi. sebelah kanan saye tu ada lubang yg kite blh tgk tengkorak & tulang anjing


makam Nabi Shuib


4 comments:

edzlin007 said...

wahhh bestnya... macam mana boleh ada ID card. untungnya korang :D

Feyda said...

Betul ni masa zaff fom 5?Memang muke matured eh..but yet still maintain gitu. Heheheh...Seronoknya muda2 dah sampai negara orang..

dialicious said...

wah..bestnye pegi historical places..interesting!tgk plak pic zaman2 dulu mesti kelakar kan..hehehe

Zaff said...

edzlin - kitorg pakai ID card student sana! hahahaha..

feyda - tak ingatla, rasanya sekolah lagi time tu. matured la sbb bercampur dgn org tua je semuanya.. zaff dari darjah 6 lagi dah ke australia, semuanya free! :)

diah - best sbb pegi free je.. gambar kelakar, tapi best tengok! hahahaha