Tuesday, August 18, 2009

mask & injection

i just got shot! it's called typhoid vaccine, injection utk mencegah penyakit.. kena cucuk free di ofis & doctor siap dtg ke ofis.. baik kan my management? hehehehe.. bak kata org, mencegah lebih baik daripada mengubati.. injection ni ala-ala injection utk org yg nak buat haji & boleh tahan selama 3 tahun.. saye ada tanya doctor yg cucuk saye tu tentang injection tu & dia ckp itu utk cegah penyakit & kalaulah dijangkiti H1N1, kite takkan kena teruk mcm org yg tak amik injection..

saye ada tanya gak pasal H1N1 vaksin (sebab ingatkan yg saye kena cucuk tu vaksin H1N1 tu), yg kecoh, sana sini org bising nak pegi amik. tapi for your information out there, vaksin tu actually tak masuk Malaysia lagi & furthermore, vaksin tu di USA pun tgh test lagi.. so, jgn tertipu kalau nampak mana-mana klinik yg bgtau ada H1N1 vaksin di tempat diorg, itu bukan the real vaksin.. vaksin tu takde lagi, government pun baru je order vaksin tu & hanya akan ready by hujung tahun, itu pun hanya di order sebanyak 200,000!

lepas kena cucuk, saye & akhtar naik ke tingkat 16 (ofis kitorg lagi satu), amik mask & makan vitamin C, semuanya dibekalkan free oleh ofis kitorg.. sempat tanya doctor, ok ke kalau pakai mask? dia ckp better & KENA pakai mask sebab MEMANG susah nak dijangkiti penyakit kalau kite pakai mask.. so, from now on, please put your mask on ya kalau berada di kawasan yg ramai org! biarla rasa rimas sikit, ini utk kebaikan kite gak..

6 comments:

norazah aziz said...

thanks..
good information laaaa..

dialicious said...

ape name vaksin ni ek?betol ke lasts for 3 yrs.nak jugelah

Zaff said...

norazah - u're most welcome!

diah - typhoid vaccine.. kat mana2 klinik ada & doctor tu sendiri yg ckp lasts for 3 years

biqque said...

zaff, yang i ngan kawan i amik tu version lain katanya, tapi utk h1n1 gak, cuma keluaran australia, B ke ape tah...tah la, tapi dah amik! haha!

edzlin007 said...

oooh...

terima kasih kerna mengingatkan, di kampus saya pun semua dah pakai, tapi kalau di rumah ada yg sakit, baik pakai mask juga takut jangkit pd yg serumah. mcm rakan saya, di luar berjaga2 tp last2 kena jangkit dgn rakan serumah.

Zaff said...

biqque - takpe, ape-ape la.. better drpd tak amik langsung kan?

edzlin - u're most welcome.. betul tu kalau dah ada yg sakit je dekat dgn kite especially yg selsema, kena terus pakai mask