Tuesday, April 7, 2009

terkunci di rumah sendiri

korg pernah tak terkunci kat dalam rumah, luar rumah atau dalam bilik? maksud saye tak blh masuk atau keluar... hahahahahaha... mesti pernah kan? tapi pernah tak terkunci di antara pintu rumah dan grill? selalunya kalau situasi macam ni, terjadi kat apartment atau kondo la... keluar dari pintu rumah, ada ruang lagi sebelum pintu grill... hahahaha... pernah tak?

kisah benar itu terjadi kat saye... dah dua kali tau! hahahahahaha.. punyela berbulu! first time jadi, nasib baik my husband ada kunci dgn dia. so saye call dia, dia balik dari ofis bukakkan pintu utk saye... malu gile!!! dahla time tu ada neighbour keluar, dah jadi macam duduk dalam penjara lak. siap blh dekatkan diri dengan dinding dgn harapan diorg tak nampak. hahahaha... opie balik dia punyela gelak kat saye! ntah mcm mana blh terlupa kunci, keluar je terus tutup pintu, tengok2 takde kunci nak bukak grill... nak masuk balik, pintu rumah pun dah terkunci... hehehehehe...

second time, baru jadi semalam (6 april)... this time lagi teruk sebab bukan je terkunci, tapi handphone pun takde nak call sape-sape... kali ni bukan saye terlupa kunci, tapi tersilap ambil kunci... dah trapped kat tengah-tengah tu, gabra la kejap sebab masa tu handphone saye tertinggal kat rumah my parents... berpeluh jugakla try ape yg patut nak bukak pintu rumah tu... dlm kepala just hope ada neighbour keluar blh pinjam telefon dia utk call opie.. nervous gile sebab dahla semalam saye on air awal pukul 2 petang... buatnya takde sape yg keluar, dudukla kat luar rumah tu... fuh!lepas 5 minit menggodek-godek pintu dgn harapan blh bukak guna kunci yg ada, saye tryla meraba dalam handbag saye... tiba-tiba terpegang kunci, tengok-tengok... Alhamdulillah! ada lagi satu set kunci rumah dalam beg saye! kalau ikut memang takde kunci tu, tapi hari ahad lepas, saye keluar bawak kunci tu & letak dalam beg... dalam hati ni tak henti-henti ucap alhamdulillah... kalau takde kunci tu, tak taula berapa lama saye terkunci kat situ, dah la takde handphone kan?!

so, pengajarannya, jangan lupa bawak kunci, jangan tersilap ambil kunci lain & pastikan ada kunci spare lagi dalam beg atau letakla kat luar rumah dalam kasut ke ape... :)

8 comments:

edzlin007 said...

haha siannya akak zaff. mujur ada spare key kan, kalo tak dah kuar radio agaknya, mana zaff menghilang. saya penah pagar rumah je, auto, bila letrik takde, takleh buka sbb kunci pun ntah mana hilang.

elysuhaili said...

betol la zaff. satu jek next time kena simpan kt mana2 kunci tu.. gile ahh hishh seb beik selamat.. kalu dak masuk paper.. hhehehe

guapunyahal said...

gua pernah terkunci diri sendiri selama 2 jam, sama la terkunci antara pintu ngan grill besi tu.. terpaksa selit tengah tengah duk menunggu houasemate balik... bukan sekali, tapi 3 kali ok..

biqque said...

i penahhhhhhhh! kat apartment lama before kawin! terkunci diantara pintu and grill! hahahaha! lagi teruk, kena tunggu sampai housemate i balik keja...alahai...rasa cam nak bunuh diri pun ada masa tu...

Aliya said...

cik zaff...

kami kene dua kali dah tau... syamsul la, slalu kuar umah di mangga trus grill kunci kat dalam umah...

1st time kene, bulan pose last year, pi pasar ramadhan dulu, dekat nak berbuka dah ni... masa tu kunci pintu kayu, apa lagi.. balik umah kami pecah pintu kayu.. ;)

second time kena last 2 weeks... mangga grill alih2 kunci kat dalam gaks.. nak pi minum petang di suatu weekend kononnya.. amekk, pi alamanda beli cutter kot2 la blh ptg sendiri kan... usaha sampai dekat pukul 10 mlm baru tergerak nak carik locksmith... hiksss.... sadisss...

Famila Akmar binti Faisal said...

hihihi..ciannye...cane leh lupe tu..btw thanks god sebab ada gak kunci spare tu..
(kalo fila agaknye mesti lagik panik kot)

**dapat bayangkan muke zaff bile dah gabra cenggituh...kelakar pun ada***

dialicious said...

kelaka la u zaf..heheh..aritu pun u ade terkunci mase kt ur parents hs dulu2 kan..hehehe

Ma'am_Chelsea said...

Hye Zaff....

Ciannye dier..

Nxt tyme kene ati2 yer!!

Duplicate kunci rumah byk2...

& simpan beberapa copies dlm rumah :)