Tuesday, April 14, 2009

mari belajar memasak

percaya atau tidak, dah nak masuk 4 bulan kitorg kawin, saye baru masak for my husband for the first time sabtu lepas... hehehehe... tu pun masak yg simple je - sambal telur goreng & ikan goreng. okla for a start kan? sebelum ni saye memang tak pernah memasak k! saye ni memang tak reti masak, tapi as i said before yg saye memang akan belajar masak... Alhamdulillah, nasib baik opie jenis yg tak cerewet dan tak berapa makan (sebab his mom pun jarang masak)... tapi disebabkan nak mengawal budget, kugagahkan jua diri ini memasak! (dah kawin ni budget jadi lain tau, sape yg dah kawin baru rasa perbezaannya. so watch out utk u all yg nak kawin! hehehehehe)... in fact sejak dari hari tu, saye rajin gak le memasak. tapi still yg simple2 je macam sambal telur, sambal sardin, nasi goreng, ikan goreng... yg lain-lain & yg berat-berat, kena slow-slow dulu, lagipun kat rumah tu banyak yg nak dicomplete kan lagi, i mean barangan dapur macam rempah ratus dan alatan memasak yg lain. nak beli sendiri tak reti, nampaknya kenala tunggu mama balik, then barula boleh shopping dgn dia... tapi mama balik lambat lagila... macam mana ek????

11 comments:

dialicious said...

wah..lama2 bleh jd chef ni!heheh..maksud i gemuk tu bukan apa2 tau...sbb bile dh kahwin hati senang pastu mesti asik mkn..tu yg i tanye..heheheh..tp u jenis mkn byk2 pun ok je..xyah diet2 mcm i ni..hehehe

Famila Akmar Faisal said...

takpe zaff...lame2 ok lah tu..janji masak..sedap ape sambal telur goreng iteww.. (ada lagik.?hihihi)

elysuhaili said...

patut la dok tunggu dr dulu bila la pasangan nih nk jemput utk hse warming ke potluck ke mkn2 kt umah baru ke.. ropenye xtau masak cisssss.. hahahhahaha.. xpe.. slow2.. xpon belaja ape yg opie suka mkn aje dulu.. and mmg setuju sgt la.. bila dh kawin nih kena la rajin msk.. skin mmg suka msk sbb muak dah mkn kt luar.. patu siap train papi bwk bekal sbb xpandai msk sikit.. bile msk musti selalu lebeh.. lama2 dh bese plak bwk bekal.. hehehhee

newlifenewbeginning said...

hey dear..1st time masuk cni.i pon tak reti masak and rasanya nanti bile dah kawin i akan jadi cam u hehehe..slow2 step by step buat mende yg simple dulu..bkn kite tanak blajar tp let time lead its way kan? :)

biqque said...

haaaaa meh nak ajar. u pegi je pasar borong tu, pegi kedai borong nama "balaji". kat sana, u nak apa, sume ada. segala mak nenek rempah ada. tapi kalo nak rempah kari homemade, kat dalam pasar borong tu ada auntie india, baekkkk nyer dia giling siap daun kari sume. hehehe.

satu lagi, u pegi giant kinrara, rempah dia sume paket2 siap kecik2. untung beli tu. patu beli tupperware kecik2, ha buh dalam tu. rempah ni kena betul2 guna baru beli. kalo tak, ha berkurun tak abis.

yg i slalu pakai, kayu manis, cengkih, bunga lawang, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, halba campur, biji sawi...pe lagi...asam jawa, cili boh sume biasa la. tapi i advise, banyakkan beli sos2 ni sebab senang. contoh sos plum, sos bbq, sos sweet n sour, sos ikan...guna tu je, dah sedap! hehe!

nak resipi? sila ke http://resepi.mesra.net/ macam2 adaaaaa! enjoys!

Anonymous said...

why dont u try pergi laman web trymasak.com, dia ajar masak detail,kalau tak pandai juga tak taulah,jangan pandai mencekik je orang kata,

Ma'am_Chelsea said...

Practice makes perfect...

Tui tak Zaff?

:)


*Nnt tempek la pics lauk-pauk yg Zaff masak.. baru best cuci mata!

Zaff said...

diah - makan agak lalula, tapi i pastikan kalau siang dah makan nasi, malam tak makan ape2 lagi. kalau tak makan nasi, siang malam boleh makan... nasi tu yg penyebab gemuk. i sebelum kawin, 2 bulan tak makan nasi tau. memang rasa ringan je badan & nampak slim...

famila - nak masak hari2 samabal telur pun blh... :)

skin - nak dtg blh, tp confirm la i tak masak. upah my mum masak.. hehehehe...

newlife - slow2 belajar masak. dah kawin lain mcm sket hidup & one more thing akan timbul rasa kesian kat husband kite yg hari2 makan kat luar. dia mesti sekali sekala nak rasa masakan kite & kite pun mesti nak impress dia kan?

biqque - hahahahah... TQ for the info. i akan belajar memasak dari website tu! :)

ma'am chelsea - seganla nak letak gambar. masa memasak, zaff comot. dah tu benda yg dimasak takdela grand mana pun... kalau dah terer, siap dgn hiasan barula blh letak gambar... hehehhehe...

edzlin007 said...

takpe simple2 dulu akak zaff.

Feyda said...

cayalah zaff..org tue2 kate,org pompuan ni x pndai cmane pun bile dah kawin mesti jd pndai punye lah..hehe!!Fida pun cm2 lah nanti tu..

hasif said...

beri laluan


awas cicak tokek di sini