Tuesday, September 1, 2009

i just need your doa for my sister

adik pompuanku tgh menunggu masa je nak bersalin.. Kesian tgk dia sakit.. Meleleh-leleh la airmata ni..

Ya Allah, Kau cepatkankah proses kelahiran itu, Kau mudahkanlah segalanya, leraikan segala kesulitan, Kau tenangkanlah dia & kuatkanlah dia utk menghadapi semuanya.. Amin.. :(

it's already 1.52 am.. mata ni tak boleh lelap memikirkan angah yg tgh bertarung nyawa nak melahirkan baby sulung dia.. pagi 31 ogos, pukul 8 pagi dia dah admitted kat Wad Sutera, Pusat Pakar, Tingkat 7, HUKM.. pukul 10 pagi doctor dah induce dia..

saye ke HUKM pukul 4 petang.. itu pun kalau ikut saye tak nak pegi sebab tak sanggup tgk dia sakit.. saye pasti akan menangis bila tgk dia dlm keadaan sakit.. sebelum jumpa dia pun, saye dok tenang-tenangkan diri agar tak menangis, tapi ada satu ketika bergenang jugak airmata ni.. tapi angah kuat, ketika saye di HUKM, sehingga pukul 5.15 petang, dia masih lagi kuat berjalan ke sana ke mari, nak mudahkan bersalin.. sakit tu sesekali datang tapi dia masih lagi boleh tahan, boleh gelak-gelak & buat lawak lagi..

pukul 5.15 petang, saye gerak ke ofis, malam ada event di Tesco Setia Alam.. berat je hati ni nak pegi, tapi sebab tugas, kugagahkan juga! sepanjang malam, hati ni rasa nervous je.. abis show dalam pukul 9.30 malam, dapat sms from udin, "angah nangis. dgn udin, mama sekali meleleh. kesian la kak".. saye ni ape lagi, terusla bergenang air mata.. call udin, dia kata angah tgh dlm toilet, buang ape-ape yg patut, nak bersiap-siap ke labor room..

saye terus ke hospital, ingatkan angah dah masuk labor room, rupa-rupanya belum lagi.. tapi dah terbaringla.. air ketuban dah keluar, darah pun dah keluar.. tapi pintu rahim tak tau la dah terbukak ke belum.. doctor & nurse tak check lagi.. maybe sebab anak sulung, dia lambat & lama sikit.. angah dah boleh tahan sakit sikit.. maybe masa awal tadi dia terkejut rasa sakit, tu yg dia menangis tu.. katanya start pukul 7 lebih sampai pukul 9 malam, contraction tu datang kerap & sakit mcm dah nak terkeluar semua benda.. pinggang sakit jgn ckpla, bawah perut pun sama.. kesiannya kat dia.. :(

sekarang, saye tgh menunggu dgn penuh sabar & nervous.. harap-harap angah kuat.. doctor ckp sebelum pagi insyaAlah baby tu keluar.. buat semua kawan-kawan yg tak henti-henti sms & call dari tgh hari tadi, terima kasih banyak-banyak.. saye akan update berita terbaru tentang angah.. doakan untuk dia ye!

angah dgn kam, bestfriend dia & our parents

masa ni angah dah boleh tahan sakit.. tapi sempat pose lagi ni!

angah at 11.30 pm just now

5 comments:

~Yiang As Ever~ said...

kak zaff, dgn yiang skali ikut nervous. sbb mmg mengikuti perkembangan angah kan, dia sll upd8 kt fb. scarynye bila baca blog akak. lepas hujan, mesti ada pelangi kan.. :)

Zaff said...

baru lepas ckp dgn my mum.. angah tgh sakit sangat2 sekarang ni.. doctor tak sampai-sampai lagi kat hospital.. tak tau la nak tggu sampai bila.. ntah-ntah pintu rahim tu dah terbukak, tapi nurse tak blh check, kena tunggu doctor jugak.. :(

Famila Akmar Faisal said...

salam zaff..kem salam angah.suh die sbr banyak2 eh..memng induce ni sakit sikit sebab kite kene pakse bersalin..apepun kite doakan yang terbaik untuk die coz kita pun dah lalui semua tu..memangs akit tapi tabahkan hati ye..angah kene kuat n yang lelain kene tenangkan angah ye..yang penting kalau sakit tu kejap dtg baca doa ayat nabi yunus dalam perot ikan paus tu ye..insyaallah dipermudahkan..tenkiu.

nurul azmie said...

tahniah angah.. baby gurl. alhamdulillah semuanye dh selamat.. segala keperitan berakhir apabila dpt tatap wajah baby tu.. apa nama nye?

Nina Johari said...

congrats zaff... akhirnya semua dah selamat.... ;) selamat datang zarra yg comel ;)