Monday, September 7, 2009

detik demi detik sebelum kelahiran

Hari ke-6 baby Zarra muncul dalam kehidupan kami sekeluarga..


Baby Zarra dilahirkan pada 1 September 2009 bersamaan 11 Ramadhan 1430 Hijriah, tepat pukul 6.25pm. Dengan berat hanya 2.36kg, baby Zarra selamat dilahirkan ke dunia setelah adik saye sakit selama 24 jam. Walaupun kecik comel tapi bukan senang dia nak keluar.. kesian gile tgk angah menahan sakit..

Kalau ikut perancangan awal, angah nak bersalin normal.. and ikut plan, kitorg berharap yg baby tu akan lahir pada hari kemerdekaan negara kite yg mana sama dgn birthday my mum.. so, pada 31 Ogos, angah dah masuk wad pukul 8 pagi & dia di induce pada pukul 10 pagi. Tapi lepas tu dia relaks je tak rasa sakit lagi, even masa saye ke hospital pukul 4.30 petang dia masih lagi ok & boleh lagi berjalan-jalan.


Pukul 5 lebih saye gerak ke ofis sebab malam tu saye ada event di Tesco Setia Alam, walaupun tak senang duduk nak tinggalkan angah, tapi kugagahkan jua ke sana! Tapi hati ni memang tak tenang la.. abis show dalam pukul 9.30 malam, dpt sms from my brother, Udin bgtau yg angah dah start sakit-sakit sejak pukul 7 malam waktu semua org sibuk nak berbuka puasa.. satu malam angah sakit, sampai diberi pain killer, nak bagi dia tido kejap.. so dapatla dia tido 3 jam..


Saye malam tu tak stay kat hospital sebab saye tak sanggup tgk dia sakit.. saye sebagai kakak, tak tahan tgk dia mcm tu & saye pasti saye akan menangis.. daripada bagi dia tension tgk saye menangis, baikla saye balik, nanti angah pun pressure.. tapi walaupun saye balik, satu malam saye tak tido.. hati ni berdebar je teringat kat angah..


Pukul 6 pagi saye sms Udin tanya angah mcm mana.. dia tak reply.. lagila saye nervous.. dalam hati hope yg angah dah bersalin.. tapi rupanya belum bila Udin balas sms saye dlm pukul 7 pagi lebih.. angah masih lagi sakit & contraction dah makin kerap.. pukul 9 lebih Udin sms lagi ckp angah akan masuk labour room pukul 12 tgh hari & doctor akan pecahkan ketuban dia..


Saye lepas hantar opie ke ofis, ingatkan nak bersiap ke ofis. Tapi bila dah dapat sms Udin, lagi rasa tak boleh berfikir dah & terus saye hantar sms to Suby cakap saye amik EL.. otak ni dah tak boleh berfikir & saye tak boleh nak on air kalau mcm ni, dahla satu malam tak tido…


Pukul 11 am saye bersiap ke hospital, saye nak jumpa angah sebelum dia masuk labour room.. Pukul 12 lebih angah di transfer ke labour room, kitorg ikutla nurse tolak wheel chair yg angah duduk ke labour room.. angah dah tak daya dah.. muka dia pun dah pucat & dah takde perasaan, agaknya dah terlampau sakit.. kesian dia.. sebelum dia masuk labour room, kitorg sume (saye, Udin, mama & abah) peluk cium dia, bagi kata semangat kat dia.. air mata dah mengalir ni.. bila dia mintak ampun kat mama & abah, lagila deras air mata ni.. kesiannya kat dia.. dia mesti nervous gile & ditambah lagi sakit yg teramat sakit..


Lepas angah masuk labour room, saye & Udin balik ke rumah parents sebab Udin nak mandi & tukar baju.. then dapat sms from mama yg doctor akan pegi check angah pukul 5 petang nanti.. so okla, kitorg balik ke hospital, then saye & Udin tido kat ruang rehat sebelah bilik angah sampai pukul 5 petang..


Pukul 5 petang, kitorg turun ke labour room, ingatkan dah selamat.. rupa-rupanya belum lagi! Angah tak bersalin lagi… ya Allah, kesiannye kat dia..


Pukul 6 petang, saye, Udin, Afan & abah ke bazaar ramadhan depan HUKM tu.. sampai-sampai je kat situ, mama call cakap angah kena Caesar! Dia dah tak tahan sakit sangat-sangat, dia dah lemah & heartbeat baby pun dah drop.. kitorg ni dah terus tak tentu arah dah.. nak beli ape pun dah tak tau.. tapi kena beli la gak sebab nak berbuka puasa..


setakat pukul 6pm, setelah angah masuk ke labour room sejak pukul 1pm, serviks (pintu rahim) angah hanya terbuka 4cm & dia perlu tunggu lagi 6 jam lagi kalau nak bersalin normal.. itu yg buat dia lagi tak tahan menanggung sakit yg amat sangat.. kata angah, contraction dtg setiap 1 minit, dia sampai dah menggigil menahan sakit, tapi pintu rahim tak bukak-bukak, sampai doctor pun heran.. sedih gile masa dia amik keputusan nak caesar, tapi terpaksa asalkan dia & baby selamat..


mama cerita, kalau ikut doctor dia mintak mama pujuk angah supaya tahan sikit sebab serviks angah dah 80% terbuka, tinggal 20% je lagi.. tapi mama bertegas dgn doctor supaya caesar je sebab angah dah terlampau sakit.. nak tunggu lagi 20% pun, kalau sampai 6 jam lagi tak mungkin angah boleh tahan sakit, some more nak push baby keluar pun kena ada energy.. angah dah totally tak larat.. then, bila nurse check, heartbeat baby pun dah drop, so doctor pun setuju..


sebelum dia masuk OT, angah sempat jumpa & mintak maaf kat mama sebab dia tak boleh bersalin normal, dia dah tak kuat.. tapi itu bukan salah sape-sape, yg penting angah & baby selamat.. sedih gile time tu.. mama nangis je.. :(


kata angah, mula-mula doctor suruh amik epidural tapi kesan nak rasa kebas lambat. Angah dah tak tahan, tu yg dia mintak Caesar gak. Masa nak cucuk ubat bius kat belakang badan pun angah ckp susah & sakit gile sebab contraction. Contraction every 1 minit, in between 1 minit je boleh cucuk ubat bius tu bila contraction stop.. tapi lepas cucuk, dalam masa seminit, 2 je terus dia rasa kebas pinggang ke bawah..


Operation berlangsung kejap je, dalam masa 15 minit.. tapi kata angah, doctor tolak perut & baby dia ke atas sampai bergegar-gegar la badan dia sebab baby dah turun ke bawah.. seram kan dengar? tak lama lepas tu dah dengar baby menangis.. baby nangis sebab dia pun kena pakai oksigen sebab heartbeat dah lemah.. kesian dia.. bayangkan ye operation 15 minit je, baby dah keluar, compared to sakit 24 jam tapi baby tak keluar-keluar walaupun baby dah turun ke bawah saluran..


Masa angah keluar dari OT, ditolak dgn katil ke bilik dia, kitorg semua ada kat situ.. baby tu punyela kecik sampai kitorg tak perasan dia ada atas katil sebelah mummy dia.. ingatkan bantal peluk! comel sgt! Some more kulit dia putih ye mcm aunty dia ni! Hehehehe..


Alhamdulillah.. inilah dia my first niece, juga cucu pertama my parents.. proud to introduce, Zarra Sophea Bt Mohd Aidil.. :D



angah selepas dibedah

saye blh tak perasan si kecik tu ada kat tepi angah! kecik sgt baby tu!

ala comel dia bukak mata

mama ckp masa saye lahir pun sama macam ni.. kecik je! :D







6 comments:

~Yiang As Ever~ said...

really cute.. betul2 gmbr fresh from the oven ni:P hope to see baby n mummy soon. papepun, congrats to angah for the new born..

marikosan said...

macam muka bapak dia plak. congrats

Ely Hasrul said...

congrats! bertambah meriah la tahun nih..

Feyda said...

mmg comel...putih cm zaff la.. :) dah sunat lom ni?tu mama ke yg mandikan?waiting for your turn next! :)

Nina Johari said...

comel comel comel.... comeeeeel sangaaaatt!!
kecik je! ;D
kena buat anak cepat2 ni.. hehehe.. tp nk bersalin lak takuuut... :(

Zaff said...

thank u all.. :D