Saturday, July 11, 2009

perhentian - redang - lang tengah

The next day at perhentian, snorkeling la apa lagi! Tgh breakfast & sambil tunggu mana-mana boat utk trip snorkeling, Abg Di (org kuat Fauna) tanya kitorg nak ke Redang tak, dia bagi harga dia, kalau ikut mahal katanya.. whoaaa, nak la kan? Pucuk dicita ulam mendatang. Memang kitorg baru nak tanya mana-mana org pulau, sape yg ada trip ke Redang, kitorg nak ikut.. kitorg dpt rate RM 70 sorg, kalau ikut rate biasa dalam RM100 sorg.. kebetulan group yg nak ke redang tu 7 org je, so boat besar byk tempat kosong, tu Abg Di offer kitorg..

Dari perhentian ke redang amik masa 45 minit naik fast boat, jauh betul rasanya! Tapi best! Hehehehe.. kat redang kitorg stop kat laguna redang, amik-amik gambar, mandi-mandi & snorkeling. Actually, 2 hari sebelum kitorg pegi, ada org mati lemas kat area situ.. Chinese lady, tgh snorkeling, tiba-tiba kena sawan, terus lemas.. menurut Pok Din, time tu dia ada kat situ, tapi tak dengar pun org jerit mintak tolong.. memang betulla kot dia kena sawan, nak-nak pulak snorkeling tak pakai life jacket, tenggelam la dia.. seram je dengar, tapi sebab seronok nak snorkel punye pasal, saye ketepikan semua perasaan tu.. best gile snorkel kat situ, ikan & coral lawa gile! Siap saye nampak baby shark lagi! Walaupun sebelum ni saye ni penakut air & sampai sekarang still tak pandai berenang, tapi kali ni snorkeling saye yg pegi paling jauh dari semua org! hahahahaha.. best best! :D



Next stop, kitorg ke marine park, lunch kat situ.. rupa-rupanya kalau ikut trip ke redang, guide & boatman bawak makanan utk customer! Hahahaha.. tak terfikir pun saye.. senang la tak yah cari makanan sendiri! Hehehehe.. sodap lak tu - kari ayam, sambal telur rebus & sayur kobis goreng.. tapi saye makan kari ayam je la.. hehehehehe Relaks-relaks jap lepas makan, apa lagi sambung snorkeling la! Kat situ coral memang dekat pantai, tak yah snorkel ke tempat dalam, dah nampak coral & ikan.. tapi saye & opie tetap ke tempat dalam, nampak ikan bawal, nemo, belut elektrik (moray eel), kerapu giant & byk lagila.. semua besar-besar lak tu.. yg moray eel tu lagila, gile punye besar, boatman tu siap selam ke dasar, acah-acah dia dgn ikan, ternganga-nganga la moray eel tu nak makan.. takut je buatnye tergigit tangan, tak ke naya!



Lepas 2 jam kitorg kat marine park, kitorg ke pulau lang tengah lak.. pulau ni pantai dia lagi lawa, pasir halus mcm tepung & kat situ lagi cantik tempat dia utk snorkeling.. tapi kali ni saye dah penat, snorkel dekat-dekat dgn boat je, budak-budak lain sket punye jauh pegi ikut boatman.. kat sini, ikan jinak-jinak.. saye turun je dari boat semua datang dekat, siap ada yg gigit-gigit manja. Hahahahaha..

nampak tak ikan keliling zaff?



Dah dekat-dekat pukul 4 petang, kitorg gerak balik ke perhentian. Badan dah penat, siap blh tertido lak dalam boat.. tgh tido, tiba-tiba boatman jerit, “Pakai pakai!”. Terkejut gile saye, ingatkan ape yg terbakar (sbb ingat dia ckp bakar, bakar), terus nervous. Rupa-rupanya ada polis marin lalu.. kelam kabut kitorg pakai life jacket & saye lak dlm keadaan mamai.. hehehehe.. tak sampai seminit, tiba-tiba dgr siren, kejap je boat marin sampai tepi boat kitorg, dah kena tahan.. mesti diorg teropong kitorg dari jauh tak pakai life jacket.. tapi disebabkan kitorg sempat pakai, & polis tu tgk dlm boat tu semuanya perempuan (kecuali boatman 2 org, guide sorg & opie, dia siap ckp, “saye suka ni semua perempuan! hehehehe).. terus kitorg dilepaskan.. saye & opie ternganga tengok uniform & boat diorg.. hebat gile! Saye sempat lagi menggatal, ckp kat polis tu, “cantik baju!” dia siap reply, “cantik? amiklah!” hehehehe.. Tapi kitorg tak sempat nak amik gambar sebab tergamam.. hehehehe.. boatman ckp, kalau tak kena gaya diorg boleh kena saman, RM300 melayang tak pun boatman masuk lokap, nak-nak pulak polis yg tahan kitorg tu memang kerek & strict.. nasib baik la ada kitorg pompuan-pompuan ni.. :P

* more photos, here

7 comments:

edzlin007 said...

ahaha. kalo tak naya je kena saman. wah bestnya..saya tak sabar nak tunggu cuti pula. rupanya akak zaff tak pandai berenang eh...tak kisahla, janji enjoy.

biqque said...

wah siap ada polis sume cam tak pakai seat belt lak ek hahaha! best la zaff...nanti kita plan nak pegi, bawak kitorang k?

Ely Hasrul said...

ala xsempat amik gambo abg polis ke? cis..

Zaff said...

edzlin - kalau tak kesian kat boatman kena byr saman, dah la gaji diorg berapa je kan? so lepas ni everytime naik je boat, terus pakai life jacket

biqque - opie ckp call dia. tapi pulau tutup from sept-dec tau, sbb monsoon

skin - tu yg frust tu! kalau tak blh berbangga sbb tak ramai yg dpt gambar dgn marin secara live! huhu

Feyda said...

haha!! nk lepas punye psl opie ke tepi sat,usha abg2 polis hehe!!!nsib baik berjaya :)

fasury said...

nak tanya..pegi perhentian besar ke kecil? ade trip eh ke redang? mabeles nye :)

Zaff Zafrina said...

fasury - perhentian besar. ada trip ke redang, rajin-rajin la tanya org kat chalet