Sunday, July 26, 2009

Jakarta 2nd day

Second day di Jakarta, we all decided to jalan-jalan sendirian berhad. Tak payah nak sewa bas, sebab kalau sewa bas kena bayar IDR1,500,000 (RM530).. masa berbincang,sape pun tak kata ok, and I took it as tak setuju, maknanya semua nak jalan sendiri-sendiri..


Saye & kak lin checked-out dari Sultan Hotel & naik cab ke Ibis Tamarind hotel, jumpa dgn lagi 4 org listeners yg dah baik dgn kitorg.. sampai sana, diorg pun checked-out siap-siap, simpan beg kat concierge and kitorg naik tuk tuk ke Tanah Abang. Naik tuk tuk just bayar IDR10,000 (RM3.50) satu tuk tuk.. kitorg amik 2 tuk tuk utk 6 org, save gile daripada naik cab. Nasib baik la diorg stay kat Ibis sebab kat situ senang dapat tuk tuk. Kalau kat hotel kitorg, yg ada limo Mercedes je..




Dari Ibis ke Tanah Abang tak jauh, dalam 10 minit je dah sampai.. sampai sana, keadaan macam kat pasar malam. Orang punyela ramai, nak-nak pulak hari tu hari Ahad.. kat sana kitorg berpecah, janji jumpa balik kat entrance sejam setengah selepas tu.. kat Tanah Abang, saye tak byk shopping pun, just beli telekung, baju batik & kebaya..


Kat Jakarta, budaya diorg, diorg suka lepak kat tangga. Sampai boleh baring-baring & ada jugak yang tertido! Hahahaha.. kelakar gile.. kitorg pun sama je, lepak gak kat tangga, nak tunggu semua berkumpul, siap boleh makan-makan buah lagi! Huhu.. what a good & best experience buat saye dgn kak lin, faiz, akim, khairul (mak ayam, huhu) & salman.. kalau kat KL jangan harap la nak duduk kat tangga kan? Huhu..





Dari Tanah Abang, kitorg gerak ke Mangga 2 naik mini van. Sorg kena bayar IDR4,000 (RM1.40) je.. tapi agak berjanggut la nak sampai sebab dia ala-ala bas, byk tempat dia stop amik org & ikut jalan jauh.. dah dekat dgn Mangga 2, kena lak tukar naik mini van yg lain sebab mini van yg pertama tak ke situ.. second mini van tu tambang dia IDR2,000 (RM0.70) je.. tak jauh mana pun, dalam 5 minit je dah sampai kat Mangga 2..


Kat Mangga 2 lak, saye tak shopping ape sebab duit dah abis, ngam-ngam utk makan je, tapi disebabkan rambang mata, tukar gak RM100 dengan Faiz, dapatla dalam IDR250,000.. bukan ape just nak lebih-lebih kan duit dalam wallet, takut ape-ape jadi.. sambil-sambil Khairul & Salman beli t-shirt, kitorg yg dah tak larat ni cari kedai makan & terus lepak je kat situ.. makan nasi uduk ayam, sodap.. nasi uduk tu mcm nasi lemak la kalau kat sini. Harga IDR23,000 (RM8).. ok la kan?






Dah settle makan, ada lagi ni yg nak shopping last minit! Termasukla saye. Huhu.. mentang-mentangla dah tukar duit kan? Tapi tak beli ape pun, just “ter”beli handbag yg pada saye lawa gile & murah gile – IDR50,000 (RM17).. hehehehee.. kat Mangga 2 tu memang gile la kalau nak shopping handbag & baju, harga murah sangat-sangat. silap-silap, boleh abis beratus-ratus ringgit, siap beli beg tambahan lagi! Huhu..



Nak balik ke Ibis, nak save punye pasal kitorg naik tuk tuk je.. kalau naik cab, mahal.. tambang, mula-mula org tu letak IDR20,000 (RM7) satu tuk tuk.. tapi disebabkan sesat & jauh gile dari Mangga 2, kitorg kesian kat driver tu kitorg bagila IDR35,000 (RM12)… tapi tuk tuk lagi satu, lagi sesat teruk & diorg bayar IDR50,000 (RM17)… bukan ape, kesian tgk diorg, org susah & tapi sangat berbudi bahasa, that’s why, saye pun tak kesah bagi lebih sikit tambang tu..


Kitorg sampai Ibis hotel dalam pukul 5.45 pm sebab sesat, tapi sgt sakit hati bila dapat tau, rupa-rupanya kitorg ditinggalkan & yg lain dah gerak ke Sultan Hotel utk pick-up org lain & terus nak ke airport.. padahal janji pukul 5.30 pm, & kitorg pun lambat pun 15 minit je.. saye jadi berangin la sikit sebab yg lain pun tak reti-reti nak tunggu & cukupkan satu kumpulan baru gerak, boleh lak tinggal-tinggalkan kitorg kan? Bukannye kitorg lambat sejam 2, just 15 minit.. saye bising la gak dekat sape-sape yg berkenaan & kat org travel agency tu sebab saye yg arrange kan supaya semua tunggu kat Ibis pukul 5.30 pm, tapi saye yang ditinggalkan! Isyh, sabar jela! Then, agaknye org travel agency tu tau salah dia, dia antar satu lagi transport utk pick-up kitorg lagi 6 org ni.. siap kejap-kejap call tanya dah sampai airport ke belum.. tau lak rasa bersalah kan? Hahahahaha..


Sampai je kat airport, dapat tau flight delay lak setengah jam.. Air Asia ni memang famous la kalau flight malam je mesti delay.. tapi last-last bukan delay setengah jam, terus jadi sejam.. sampai KL pukul 12.30 tgh malam, sampai rumah pukul 2 pagi.. penatnye, esok kena keje macam biasa.. dah la still demam ni.. :(




2 comments:

edzlin007 said...

patutla d malaysia, indonesian pun suka duduk d tangga. APM thn ni paling tak best kan, harapnya takde berlaku lg gini.

dialicious said...

bestnyeee g jakarta..i sukkeeee !!