Wednesday, July 1, 2009

Island Raid - Pangkor (Day 2)

Second day di Pangkor.. bangun pukul 10 pagi setelah paksa my husband bangun! Hehehehe.. lepas bersiap-siap, turun breakfast kat café resort tu (Puteri Bayu Beach Resort).. tapi dah tau lambat, so kitorg memang plan nak order ala carte la.. tapi yg mendukacitakan, waiter tu ckp, “sori ye buffet dah abis, ala carte lak takde sebab diorg tgh ready utk lunch.” What?? Hotel/resort ape yg takde ala carte? First time ni saye jumpa hotel/resort yg mcm ni.. takkanla chef dia penat sgt lepas sediakan buffet breakfast? takkanla lepas sediakan buffet breakfast (yg tentu-tentu siap awal-awal pagi kan?) chef dia ambil masa yg panjang utk berehat? Wah, betul punye relaks la chef diorg kan? Teruknye resort ni! Sabar jelah!.. ok, takpe, tak nak kecoh panjang-panjang, me & opie keluar la ke Teluk Nipah cari gerai makanan yg bukak pagi-pagi tu.. Nasib baik kat Teluk Nipah ada 2, 3 gerai yg bukak.. lagi best makan kat situ sebab betul-betul tepi laut!


Lepas breakfast, kitorg naik boat ke Pulau Giam utk snorkeling.. itu je satu-satunya tempat kat Pangkor yg boleh snorkeling (kalau kat Perhentian, banyak tempat blh stop utk snorkeling).. Pulau Giam tu tak jauh dari Teluk Nipah, memang boleh nampak dari Teluk Nipah, tak sampai 5 minit naik speed boat.. bayaran RM50 utk 2 org (ada separuh tempat sorg RM20).. boatman bawak kitorg round satu pulau, amik gambar sikit-sikit, then dia turunkan kitorg, katanya snorkeling la puas-puas, tak kesah berapa lama!





Apa yg saye boleh katakan, tempat tu cantik & snorkeling kat Pangkor ok, tapi tak boleh lawan dengan pemandangan bawah laut bila snorkeling kat Perhentian & Redang.. kat area Pulau Giam tu just boleh tgk ikan-ikan yg agak lawa, tapi ikan tak banyak & coral tak cantik langsung.. kalau kat Perhentian & Redang, ikan lawa gile, banyak & coral pun cantik.. kitorg try gak ke sebelah pulau nak snorkeling tgk coral, tapi tak boleh sebab takde tempat & laut kotor dgn daun-daun kering & sampah.. bayangkanla, tgh snorkeling, kitorg nampak plastik, tin minuman & daun kering melintas depan mata! Sedihla bila tgk mcm tu.. kenapala ada org yg nak pegi pulau, tapi tak jaga kebersihan.. :(

Lepas turun naik laut & menghitamkan badan, kitorg call balik boatman, rupa-rupanya dah 2 jam kitorg lepak kat Pulau Giam tu! Hehehehehe.. sampai Teluk Nipah balik, saye & opie cari tempat makan utk lunch, then kitorg lepak je kat pantai sampai la ke petang.. tido pun kat pantai je sambil ditiup angin-angin yg sepoi bahasa.. agak-agak dah penat baring, masuk ke laut, then naik balik lepak kat pantai.. itu jela keje kitorg sampai la ke petang, dekat-dekat pukul 6 baru balik ke hotel. Aritu nasib kitorg baik, air tgh surut, so laut bersih. Tak mcm semalam yg kitorg pegi, air laut pasang so ombak angkut sekali sampah sarap kat pantai masuk laut, tu yg buat laut kotor..





Malam, nak dinner kat hotel je sebab malas nak keluar.. instead of makan dinner buffet, kitorg nak order ala carte.. tapi sekali lagi dapat respon yg mendukacitakan - ala carte takde sebab diorg serve buffet je.. tapi kitorg makan jugakla buffet tu yg ada 4 lauk, nasi putih, ulam-ulaman & sup ayam serta air kosong – RM20 nett satu kepala.. saye ni yg jenis tak kesah lauk banyak ke tak, setakat 4 lauk okla (tapi sebenarnya saye amik 2 lauk je dgn nasi & sup ayam), tapi ada sorg guest tu sempat lagi ckp kat kitorg, “lauk dia simple sangat!”.. See?? Org lain pun perasan mcm tak best je servis kat hotel tu.. saye just terfikir yg chef kat situ keje senang & banyak relaks.. masak je utk buffet, lepas tu semua guest kena makan buffet, ala carte takde.. sepatutnya tak kesah la weekdays ke, weekend ke, org ramai ke tak, servis kenala tip top kan? Dah kata dalam bidang perhotelan & servis.. sabar je lah!

Lepas dinner, kitorg jalan ke depan sket nak ke kedai runcit, tapi sebelum tu saje singgah kat kedai yg jual seafood.. saje je tanya ikan bilis kat situ berapa sekilo sebab malam sebelum tu dah tau kat kedai lain yg harga ikan bilis lagi mahal daripada kat KL.. tengok-tengok dia letak harga yg memang murah, dalam RM22 sekilo.. terus call mama & dia suruh beli 2 kilo.. kalau ikut sebelum tu dia ckp tak payah beli sebab mahal, baik beli je kat Econsave! Hahahaha.. akhirnya, dapat gak beli barang yg mama kirim, kalau tak rasa tak complete je.. utk korg yg tak tau, Pangkor memang famous dgn ikan bilis.. tapi kena pandai tgk kedai la sebab harga memang lain-lain..

P/s : more photos, here

6 comments:

..Amiza Shazwani.. said...

seronoknyer...romantiknyer...jelesnyer...

biqque said...

actually, sana mmg takde pe. tapi if kenal orang, like my dad, kitorang senang2 je la dpt murah utk snorkeling, pusing pulau gi tempat2 menarik, beli ikan bilis sotong kering tempat yg plg murah, makan kedai mana yg sedap. tapi lagi best if bbq sendri la hahahaha!

tak sabar nak tunggu perhentian trip u plak! (tell opie, i might need his help for our group trip ek :D)

edzlin007 said...

sbb pelancong kut drg jual bilis mahal. pangkor ni dah macam makin tercemar je tgk. tak macam dulu2. sedih lak.

dan servis resort tu, memang tak patut betul. camne nak laku,kalo org yg datang buat review ke, dah dapat markah terendah tempat tu

ainafifah said...

memang best kat pulau pangkor.. gempak habis..!! cayalah zaff

JMR said...

saetuju2..
coral view kt perhentian sgt cantik..kan?..hehehe

izhannasaiful09 said...

salam Zaf,

akak suka baca your blog..rasa dekat jerk..keep updating ehh..
sebenarnya dr zaman zaf menari dulu dh perasan you..now dh makin glamour since jd penyampai radio..tahniahhhhhh!

cantiknyer scenery laut tu..

~sis izza/ibu Hanna~
Putrajaya