Sunday, July 26, 2009

Jakarta 1st day

Jumaat (17 Julai), sehari sebelum ke Jakarta, saye keluar ke Giant Kinrara utk tukar duit.. tengah-tengah setelkan benda kat sana, opie called bagitau yg ada 2 hotel kat Jakarta kena bom, hotel J.W. Marriott & hotel Ritz Carlton. Terus berderau jantung ni.. tak lama lepas tu, angah lak sms bagitau benda yang sama.. masuk je ofis, Julia org pertama tanya kitorg nak pegi Jakarta esok stay kat hotel mana.. and semua dah kecoh-kecoh la sebab kitorg nak ke sana esok pagi.. saye terus called kak lin, tanya kite stay kat hotel mana. Rupanya kak lin tak tau cerita ada hotel di Jakarta kena bom.. saye ni punyela susah hati nak ke sana.. satu sebab H1N1, & the latest, pasal bom lak.. tapi rasa lega sket sebab ada teman-teman Facebook bagitau yg hotel saye stay tu jauh dari tempat kejadian.. and Suby pun ckp yang bomber tu attack hotel owned by American, dia takkan kacau tempat yg ramai org Islam.. huh, lega.. harap-harap takde ape-ape berlaku sepanjang saye kat sana..


Malam tu pulak, saye dah start rasa tak sedap badan.. kat area rumah bau asap teruk & kuat disebabkan jerebu.. malam tu tido memang dah selsema & hidung pun dah tersumbat.. bangun pagi tu nak bersiap-siap ke airport, badan dah lemah-lemah, saye dah start demam.. alahai tak bestnye..


Flight ke Jakarta pukul 9.50 pagi, & kitorg sampai Jakarta pukul 10.50 pagi waktu Jakarta Barat (Malaysia cepat sejam dari time Indonesia).. sampai kat Soekarno-Hatta Airport, ada sedikit perselisihan faham.. kitorg ditipu oleh driver teksi kat situ, diorg ckp diorg dari hotel utk pick up kitorg.. so, kitorg yg tertipu ni naikla teksi tu & kena bayar IDR270,000 (RM95.50) utk ke Sultan Hotel.. rupa-rupanya ada transport disediakan utk ambil kitorg di airport.. mana yg sempat dpt info, tak naikla teksi, mana yg tak sempat mcm kitorg, naikla teksi & kena bayar.. sabar je la kan?


me & kak lin dgn 2 org contest winners cum my listeners..


Checked-in kat Sultan Hotel, terus saye & kak lin keluar ke Mangga 2 utk lunch & shopping sikit-sikit.. nasib baikla saye ni dah 2, 3 kali ke Jakarta, so takdela bengap sangat kat sana. Ke Mangga 2, kitorg berdua je sebab listeners yg lain (10 org), diorg tak stay satu hotel dgn kitorg, diorg stay kat Ibis Tamarind Hotel.. dah la nak ke hotel tu pun boleh confuse sebab kat Jakarta ada 5 Ibis hotel!


Dari Sultan Hotel ke Mangga 2, naik cab tambang IDR75,000 (RM26). Mahal sebab jauh & teksi tu Mercedes limo.. masa tgh makan & lunch tu badan saye makin panas & kepala makin berat, tapi kugagahkan juga sebab dah sampai tempat org.. takkan nak stay kat bilik je kan? Tapi dalam hati ni berfikir, how I wish malam karang saye boleh stay kat bilik je, tak payah ke APM sebab tak larat.. tapi apakan daya, kalau tak pegi, ape lak kata organizer kan? Diorg dah sponsor kitorg ke sana..


Dalam pukul 4.30 pm kitorg gerak balik ke hotel, naik cab biasa bayar IDR51,000 (RM18), kak lin terus masuk mandi utk bersiap ke APM. Tiba-tiba dapat call from one of the listeners (Faiz) kata diorg dah sampai kat lobby nak ambil kitorg ke Jakarta Convention Center.. Ha?! Terkejut berukla sebab kata call time pukul 6 pm, ni saye pun tak mandi lagi & kak lin lak tgh dlm toilet.. nak tak nak.. hahahahhaa.. this is the funniest part, sebab tak nak diorg tunggu lama, saye pun terus tukar baju & mekap, kak lin pun sama, punye la dah macam ape, dalam bilik tu dah jadi mcm lepas ribut taufan! Hahahaahahaa.. dalam masa 15 minit siap semua! APM punye pasal, mandi pun tak sempat tau, nasib baik still maintain meletop! Hahahahaha..


Tapi bila turun ke lobby, Nora (Beyond DBB/organizer) cakap seat dalam hall tak ready lagi, so tak payah lagila ke sana, kalau pegi pun still tak boleh masuk.. la, sabar jela kan? Yg saye ni tak sempat mandi, kak lin dgn rambut still basah! Hahahaha..


Dekat-dekat pukul 7 baru kitorg gerak ke Jakarta Convention Center sekali dgn media & artis lain. Sampai sana, saye & kak lin terus masuk ke hall & ada cocktail dulu sebelum show start, budak-budak lain tak join sebab tiket diorg kena masuk ikut pintu lain. Kat cocktail tu boleh kata semua artis ada, just name it - Taufik Batisah, Aliff Aziz, Cinta Laura, Nidji, geng-geng announcers dari Sinar FM, Hujan, dan ramai lagila.. saye tak amik gambar pun sebab badan tak larat.. tapi tengah-tengah makan tu, dalam hall artis still buat sound check lagi.. can you imagine, show live pukul 8 malam, tapi 7.30 still ada yg buat sound check.. kalau kat tempat kite, time tu hall dah kosong & artis dah siap-siap getting ready.. boleh?


7.50 malam, baru pintu dibuka & semua org baru boleh masuk & cari tempat duduk. Tepat pukul 8 malam, the show started, tapi di tempat duduk, guests still lagi tercari-cari tempat duduk. Boleh tak? So nampak la show tu tak smooth.. banyak seats kosong & seats kat atas pun tak penuh.. maybe org takut nak datang sebab bom tu.. artis-artis Indonesia pun ramai yg takde mcm diorg tak support je APM tu padahal first time buat kat sana setelah 8 tahun diadakan.. for me, the show sedang-sedang je la.. saye rasa kalau kite buat, lagi meletop & smooth..


my husband ckp kulit saye tanned gile masa ni! huhu


Afgan & belakang dia Giring Nidji

Afgan, penyanyi lelaki terbaik APM 2009

Bunga Citra Lestari, penyanyi wanita terbaik APM 2009

Bunga terkejut lepas diumumkan sebagai penyanyi wanita terbaik. kalah Siti k!

Siti tengah performed



Lepas show, semua dah lapar, so pujukla driver bas cari tempat makan. Tapi agak susahla nak cari kedai makan yg bukak sebab time dah dekat mid-night.. org Jakarta ni semua tido awal kot.. dekat setengah jam jugakla melilau cari kedai makan, last-last jumpa gak, kedai nasi padang.. saye makan tak banyak sebab dah ngantuk, penat & badan tak sihat..


biasala kan kalau nasi padang. selagi tak penuh meja, selagi tu la diorg letak lauk-pauk

tgh kira duit nak bayar. nampak je serius, tapi last-last surrender sebab pening. siap bayar lebih lak tu! nasib baik org kedai tu jujur, dia pulangkan balik duit kitorg..


2 comments:

qtbrooch said...

cik zaaaaafff... 1 thing for sure u look stunning with the tan, seriously... macam seksi gile hokey dgn kaler itu... harruuussss syamsul kena paksa bwk i gi pulau pasnih... huhu... nice!!! ;)

biqque said...

zaff, area umah kita tu dah lama dah ada bau asap...kitorang pun sampai sakit tekak...dib kata ada orang bakar utan kat seberang highway tu, nak buat jalan agaknyer...tension gile kitorang, rasa cam nak panggil karam singh walia tu je!

teksi menipu tu dulu kitorang penah nak kena kat bali, but kitorang suh dia mintak duit kat hotel tu gak! silap banyak la nak kasi duit kitorang kan! ha alih2 hotel bayarkan, seb baik...