Monday, September 8, 2008

perihal manusia yg kurang ajar

this time saye nak share dgn u all tentang sikap manusia yg boleh dikatakan kurang ajar (kasar sgt ke bahasa ni? tapi saye rasa sesuai kot utk org tu...)

cite dia mcm ni... ada satu malam tu, my mum dgn adik saye nak ke KFC yg dekat dgn rumah kitorg ni... bila lalu dkt satu jalan yg sempit (jadi satu lorong je sebab banyak kereta parking kiri kanan), bertembungla dgn satu kereta wira ni... driver dia lelaki melayu & adala sorg lagi kawan dia kat sebelah dia yg jugak lelaki... bila dah bertembung, nak tak nak dia kenala reverse kereta tu utk bagi my mum lalu... i think benda ni common sense la sape yg nak kena reverse kan kalau dah bertembung kat jalan satu lorong... betul tak? yg mamat sengal tu, sambil reverse kereta dia, tangan tak abis-abis tunjuk-tunjuk kat mum sambil mulut & muka jadi buruk maybe marahla sebab dia nak kena reverse... tak puas hati la tu kan? bila kereta my mum dapat lalu & jalan sebelah kereta dia, dia sempat bukak tingkap kereta dia jerit some perkataan yg teruk (tak perlu saye nyatakan di sini cukup saye cakap perkataan yg kotor & kurang ajar!) kat my mum & ketuk sekuat hati kereta my mum...bukan sekali tapi banyak kali! what the hell was that!!! kenapa dia nak kena act like that? salah my mum ke dia kena reverse kereta dia kat jalan satu lorong? masyaAllah... ada jugak org mcm tu hidup kat dunia ni! patutnye org mcm dia tu hantar je pegi planet lain supaya dia hidup sorg2 kat sana!

my mum lak masa dia berciter benda tu nampakla kesal kat muka dia... mungkin dia still terkejut benda tu jadi kat dia.. and dia tak sangka yg buat macam tu ialah org kite, i mean org melayu kite! tapi tak taula kalau org tu ingat my mum & adik i tu org cina... but, whatever it is, sape pun kite, org melayu ke, org cina ke, org india ke, org tu memang tak patut buat macam tu! kite duduk di Malaysia yg terkenal dgn berbilang kaum... some more awak tu lelaki... tunjukla respect kat org pompuan... tak gentleman langsung! buat malu kaum lelaki je kan? isyh isyh isyh....

saye rasa u all pun penah lalui situasi mcm ni kan? saye pun penah, but that time dgn org yg bawak motor kat highway... masa tu kitorg baru balik dari melaka for our roadtour kat sana... dalam kereta ada saye, akhtar, tuah & amin... bile sampai nilai, jalan jem so saye himpit ke lorong tepi sekali (lorong emergency) sebab saye nak masuk ke simpang yg tak sampai 200 meter kat depan tu... adala satu motor ni yg konon2nye dia rasa saye dah halang laluan dia (dia ingat MOTOR dia tu kenderaan diraja kot yg tak boleh dihalang), bila dia lepas kereta saye, dia ketuk kereta saye sekuat alam... pun org tu adalah lelaki melayu... saye bukan nak nak bersifat perkauman, tapi malu sebab banyak yg saye nampak depan mata, yg buat perangai mcm tu adalah org kite... kenapala ada manusia macam tu dalam dunia ni kan? memang sesuai pun kau kena sumpah!

and patut tak saye cakap je diorg tu kurang ajar? sebab kalau org yg cukup ajar & tinggi budi bahasa, dia takkan buat benda2 macam tu... patut tak?????

2 comments:

syierra said...

haaa... kak zaff,apa yg kak zaff cite ni pn dh mmbuatkan saya pn geram...hairan,nape la melayu kita skrg ni makin kurang ajar!!!saya tak de pngalaman tp selalu dgr pngalaman org dr bkn kalagan melayu kita tau...bila dgr dorg cite,alahaiiiii mmg mmalukan,tak de timbang rasa langsung!!!mcmana melayu nak maju... btl la kata ex pm dulu...melayu mudah lupa!!!satu lagi kalo bab nak klua parking keta,mmilih bkn main..tak nak bagi org lain trutama org cina..india masuk parking..sanggup tungguuuu!!!saya pnh dok sekereta ngn org cina,so sy dpt juga la rs apa yg org cina rasa...ms tu malu sgt bila bangsa kita sendiri buat mcmtu..ishhh mmg tsgt la malu.. kalo cmni la pragai org melayu kita,senang je org nak tindasssss... tu tak kak zaff??

onthespot said...

wah wah wah salah post la tdi zaff...nk post kat sini...hohoho kisah lame terukit kembali...amin ingat walaupun tgh mamai eheh