Thursday, September 11, 2008

original??? immitation??? replica???

LV Neverfull MM

sape sanggup abiskan duit beli barangan yg berjenama? terpulang pada pendapat, pendapatan & poket masing2 la kan? ada yg memang sanggup berhabis asal nampak bergaya & puas hati, tapi kalau dia mampu takde salahnya... ada yg kata pula tak sanggup sebab membazir... lagipun boleh dapat benda yg sama tapi pada harga yg murah... that is immitation ataupun replica goods... replica? hmmm sounds nice... bukan ape, saye terpanggil nak share dgn u all tentang replica goods ni...

immitation atau replica goods ni ada macam2 jenis... ada yg gred A sampai ke Gred Z (maybe?)... kalau Gred A tu, silap tengok mati2 kite ingat tu barang original.. bila difikir balik, ianya bagus jugak utk org yg tak berkemampuan utk merasa pakai barang2 yg kalau ikut hanya golongan atasan je yg boleh pakai... tapi kalau Gred A pun, harga dia boleh mencecah ratusan ringgit gak (better la dari beribu-ribu kan?)... and buatan dia (kalau pandai pilih & peka dgn design beg asal), boleh dikatakan memang cantik... saye ni bukannye ape, pernah tertipu (gila2 punya tertipu)... saye ni kan selalu bercampur dgn golongan artis (sejak kecik lagi sebab dulu selalu jadi back-up dancer utk artis2 Malaysia & sekarang dah keje pun dalam industri hiburan), so gaya artis semua memang dah jadi santapan matala... yg saye nak bgtau ni, adala sorg Manager artis popular ni bila jumpa dia mesti pakai designer bags... katala ape brand pun, LV, Gucci, YSL, Prada, Chanel, Versace, semua adala setiap kali saye jumpa atau ternampak dia... so, dalam hati ni kagumla, mahal gak artis tu bayar kat dia sampai dia boleh semua beg-beg yang branded...

satu hari (dah lama, few years back), saye berjalan-jalan la kat sungei wang, masuk ke celah2 lorong kat sana sambil jenguk2 kedai... bila sampai kat satu kedai yg jual barang2 replica / immitation, boleh lak ternampak si Manager ni tgh lepak2 ngan org kedai tu... nampak mcm dah kawan lamala sebab mesra je gayanya... terus buat saye terfikir, "la... rupa-rupanya semua beg-beg yg dia pakai tu beg replica la... mesti beli kat kedai tu..." hehehehehe... tertipu akak! sebab mengenangkan stail dia yg nampak loaded sebab pakai beg designer je... tapi tu la, satu yg kagum kat dia sebab stail dia... disebabkan stail dia, bila dia pakai beg tiruan pun kita mati2 ingat beg tu original... hehehehe.. tapi memang betul... disebabkan tahap konfiden diri & stail, kalau pakai barang yg palsu pun, org akan ingat barang tu ori... beruntung org yg ada aura mcm tu... pakaila ape pun, tetap nampak ada class! hehehehe...

tapi saye jugak nak bgtau kat u all sume... kalau nak beli barangan replica, please make sure yg barang2 tu memang ada yg original... before nak beli, checkla kat internet or magazine design barang2 yg u all nak beli, tak kisahla handbag ke, baju ke, seluar ke, accessories ke, ape je la... janganla main beli je... dahla beli barang tiruan (tak kisahla gred ape pun), tayang pulak kat sume org (siap masuk paper, magazine, facebook, myspace, friendster, blog...), tapi bila ditengok-tengok benda tu takde dalam senarai yg original... tak ke malu!!!! hehehehe... saye ni rajinla gak keeping updated dgn latest designs tentang high fashion, adik saye pun macam tu... dia lagi la tau barang2 tu collection season mana, sape design, brand ape... ada sekali tu bila dia tgk gambar ada sorg pelakon yg dok tayang beg LV multicolore dia, then my bro ni checkla dalam internet... tengok2 beg yg pelakon tu pakai takde kat website LV tu! alahai, tak ke malu?! hehehehe...

bila ckp pasal fashion, pompuan dgn fashion memang tak dapat dipisahkan... saye ni selalu sibuk amik tau pasal latest fashion... ada lagi satu kes ni, tgh2 dok surf internet, ternampakla gambar hantaran perkahwinan / pertunangan sorg hamba Allah ni... dia dapat designer handbag daripada pasangannya... so, saye tunjuk la kat adik saye gambar beg tu... bila dia tengok gambar tu, dia boleh terkujat & tunduk kepala memikirkan ada ke bag tu dalam design brand "G" tu... dia cakap kat saye, setahu dia brand "G" tu takde clucth bag & bag dia sume design besar2, kalau Chanel adala... sebab clutch bag tu mcm design Chanel, tapi kat bag tu tulis brand "G"... mcm mana tu? so saye & dia terus la check website brand "G" nakkan kepastian... memang sah la beg tu takde dalam website brand "G" tu... mak aiiiii.... punyela malu! saye lak yg malu bila jadi mcm tu... hehehehe...

so, moral of the story, kalau nak beli barang2 immitation / replica tak kisah... tapi pastikan barang tu ada yg original ye... sebab kita tak tau mata org memandang & lagi malu kalau org tu memang terer selok belok high fashion ni.. tgk je beg ape, baju ape, seluar ape, design ape, dia tau je brand ape... :)

4 comments:

ijad said...

salam... apa khabar...

Sakura said...

Selamat Berpuasa..

Bagus la buka cite ni..Saya ada pengalaman tahun ni gak..Baru - baru ni terpaksa beli kasut sport..Fuh! beli jenama baik punya NIKE....mati - mati orang ingat harganya RM200 ke atas sebab design cantik...walhal tak sampai RM100 pun..hehehe

Pengejar Masa said...

Susah bila jadi hamba fesyen ni.

dialicious said...

Hey..u've been tagged!from my blog :)