Friday, June 20, 2008

puntung rokok

bila u all tgh driving, pernah tak mengalami situasi mcm ni? tiba2 org dari kereta or motor kat depan kita baling puntung rokok yang masih menyala? ape korg rasa? marah? hangin? ke buat tak tau je?

kalau saye, saye rasa marah sebab first, dah sah2 org tu mengotorkan jalan raya... dahla merokok tu memang tak elok utk kesihatan dan udara, pastu buang lak puntung merata-rata! yg kedua, org tu tak belajar kat sekolah ke, jangan buang sampah merata-rata? buatnye puntung yg dia baling tu terkena org atau termasuk ke dalam kereta org lain, apa nak jadi? bahaya kan?

bila situasi mcm ni berlaku kat saye, saye selalu fikir yg bukan2 macam puntung tu akan jatuh ke bawah kereta kite, dan terus kereta kite meletup sebab puntung rokok yg tak padam betul tu terkena enjin atau tempat minyak... nauzubillah... takut kan? mintak2 la tak pernah berlaku & semua tu hanya imaginasi saye je... so, lepas baca blog ni, mintak2 adala kesedaran kat sape2 yg pernah baling puntung rokok keluar tingkap kereta atau motor... jangan la buat mcm tu lagi ye... saye beruntung sebab semua ahli keluarga saye tidak merokok & my future husband pun tak merokok... alhamdulillah... :)

what say u about this?

3 comments:

edzlin007 said...

setuju, tp penah tak dgr pasal kapten yg mati terbakar dkt keretanya itu? polis temui berpuluh2 puntung rokok dlm kereta dkt pedal keta dia. maybe ada yg tak terpadam bila dia pijak...so, terbakar karpet tu...takutttnyaaa...

abis camne kan, sbb tu kut org suka buang luar. (agak je). senang2, jgn merokok semasa memandu atau jgn merokok langsung kan.

ZACH said...

setuju benar dengan apa yang di tulis. sememangnya saya terfikir perkara yang sama setiap kali melihat orang membaling puntung rokok ke luar kereta semasa di jalan raya.

Aziz Laikar said...

eerrmm.. no komen!