Saturday, June 28, 2008

preparation...


last entry saye ada tunjuk gambar aziz dgn benda pelik kat tangan dia tu kan? actually, that thing is my dulang hantaran for my engagement yang nak diberi kat opie... 5 dulang berbalas 7 dulang... basically utk bertunang takde ape yg kitorg nak bagi kat pihak lelaki, just sirih junjung, bunga rampai, cake, pulut kuning, chocolate, agar-agar & buah-buahan.... kitorg memang plan tak nak bagi barang2, just bagi makanan & manisan je. during akad nikah, baru bagi barang2...

so, untuk menyiapkan hiasan dulang hantaran tu, last sunday (22/06/08), saye, aziz, wanie (my cousin) & faiz pegi ke rumah arwah arwah cleo azman (reporter malay mail). arwah merupakan pak lang wanie (pak cik belah bapak dia) kat pandan indah... arwah ni dulu ada butik pengantin & kat rumah dia tu adala sikit2 lagi barang2 dari kedai dia tu... kitorg janji kat steven pandan indah pukul 4 petang since saye tak tau nak pegi umah dia... sampai umah dia... alamak... masalah pulak... nak tau ape masalahnye? kitorg berhempas pulas nak bukak mangga pintu grill rumah arwah... almaklumla, dah lama tak jenguk rumah tu, mangga pun dah berkarat... dekat sejam jugak la kitorg menggodek mangga tu... mcm2 dah letak nak bagi dia licin, letak minyak (mintak kat rumah sebelah) & gris (pun neighbour bagi)... punyela tension, dahla panas! hehehehe... bergilir-gilir kitorg try, tak boleh gak... last2 pegi la cari kedai kunci, nasib baik ada yg bukak... suruh org tu pegi umah, bukak mangga tu & tukar mangga baru, melayang la RM80...





pukul 5 lebih baru boleh masuk setelah berpeluh berhempas pulas... hehehehe... masuk je rumah, alamak... gelap la pulak! cuaca kat luar pulak hujan, lagila bulat bijik mata ni tgk keliling... adala dalam 10 minit kitorg meraba-raba di dalam kegelapan... hehehehe... nampak samar2 je... then, neighbour depan rumah tawarkan pertolongan... dia pegi kat kotak TNB, dia buat mcm mana ntah, tiba2 menyala pulak lampu dalam rumah tu... hehehehe... terer la aci tu! barula boleh buat keje dgn aman...



dekat dua jam jugakla kitorg kat rumah arwah... rumah arwah tu punyela byk barang! ckp je ape nak, semua ada! saye & aziz tgk2 ape yg patut, punggah sana punggah sini, adala jumpa apa yg aziz nak mcm barang2 tembaga & also backdrop utk pelamin... hehehehe... senang keje... kitorg keluar dari rumah tu pukul 7, then terus gerak ke rumah maksu lak. bawak aziz gi recce rumah maksu, dia nak tgk kat mana nak letak pelamin & lain2... so far, saye berpuas hati dgn ape yg aziz bgtau... dah nampak sikit mcm mana majlis tu nanti... kite tunggu je la ye 02/08/08 nanti... hope everything will be ok.... isyaallah...


ha… sikit je nak tunjuk kat u all… this is my kain for my wedding dress… the green one is for my reception & the silver grey is for opie’s side… yg tgh pakai baju merah tu tajul… diala yg beli kain ni kat jogjakarta… :)

1 comment:

Aziz Laikar said...

Hahaha... mcm pertandingan mencari harta karun pun ada gak.. hehe

but it was so much fun!!