Tuesday, June 3, 2008

in memory... miko





arini rasa sedih satu hari... sedih yg amat2... pukul 8.15 am dpt call dari opie bgtau their cat, miko jatuh dari tingkat 6 condo yg diorg stay... saye punye la melompat bangun, terus segar bijik mata ni! last night opie told me yg miko hilang dari rumah... dah terdetik kat hati saye, "isyh takkan jatuh kot miko ni?" tapi memang hati saye kuat mengatakan yg miko betul jatuh dari rumah diorg... last diorg nampak miko hari ahad malam dalam kul 2 pagi... semalam satu hari tak jumpa, lastly pagi tadi masa johan (opie's housemate) tgh tunggu nak pegi keje, baru jumpa miko... kata johan, dia tgh tunggu kawan dia dtg amik, tiba2 dengar sayup2 bunyi kucing mengiau... then, ada sorg kakak cleaner bgtau ada kucing jatuh dari atas, dia letak kat dlm toilet... kata kakak tu lagi kucing tu ada pakai collar loceng kat leher & belang2... johan dah terfikir tu mesti miko... pegi2 tgk, it's really her! :(

masa jumpa, miko still hidup lagi... tapi kaki dua2 belah dah terkulai... tu mesti patah... badan pulak luka2... masa angkat dia naik ke rumah, dia punya mengerang... yela, mesti sakit, sedangkan kite manusia pun kalau patah memang tak boleh angkat... tapi kata opie, bila miko masuk rumah, nampak dia macam rasa lega sgt... binatang pun ada perasaan macam tu... then, opie & sorg lagi housemate dia, apiz bawak miko pegi klinik haiwan dekat cheras, sampai sana, diorg ckp kena pegi ke upm sebab teruk sgt condition dia... so, diorg pun pegila terus ke upm... sampai sana, masuk jumpa doctor, buat x-ray & nampakla mana2 tulang dia yg patah. basically, tulang dia banyak patah dari pinggang ke bawah. maybe, dia jatuh terhempas & tahan dgn kaki dia... kaki kiri kanan dia paling teruk patah dekat betis & lutut, tulang belakang terhentak ke punggung dia, tulang punggung lari.. tu yg nampak... organ lain dalam badan tak tau lagi mcm mana... kata doc lagi, total nak sembuhkan dia dalam seribu lebih ringgit...


ni masa lepas jumpa...


dalam kereta... dia try tido agaknye...


otw to clinic... notice tak muka dia bengkak? gigi byk patah... tapi bila opie panggil dia, laju je bukak mata cari sape yg panggil dia...


ni dah kat upm... pinggang ke bawah dah membengkak... dua hari menahan sakit...




x-ray result... see kaki dia... patah teruk dua2 belah... tulang belakang dah jatuh ke bawah, tekan punggung dia... tulang punggung pun dah lari... :(


pundi kencing yg penuh... dia langsung tak kencing sejak jatuh... maybe bile kencing sikit, rasa sakit yg amat, so dia tahan kencing dia... tu pun dah tunjuk petanda tak baik for herself... organ dalam badan yg lain maybe ada yg cedera...


lepas nak hantar miko, opie & apiz pegi makan sebelum balik.. opie harap sgt2 yg miko boleh sembuh tp dlm masa yg sama pening gak pikir pasal total cost yg nak kena bayar... bgtau tuan punye kucing, johan & girl, diorg... decided to put her to sleep... sebab satu tak dpt nak tanggung all the costs & satu lagi tak sanggup nak tgk dia suffer... masa dgr opie cakap mcm tu kat saye, saye yg sedih sgt2... menitik air mata ni sbb saye pun dah sayang kat miko... rasa mcm kucing sendiri. miko ni punyela manja sgt2... kalau balik je dari mana2, dia dgr je kitorg bukak grill, dari jauh dah dgr bunyi loceng dia kelam kabut dtg ke pintu... pastu bila masuk je rumah, dia selalu jatuhkan badan dia, berbaring depan kitorg mtk dibelai... punyela baik dia tu... suka gesel ngan org... kalau kite lepak tgk tv ke ape, mesti naik ke atas badan kite... lepas ni kalau balik rumah mesti rasa kosong... dah takde penyambut tetamu dgn loceng dia... how i wish kalau lepas ni dia boleh buat lagi mcm tu... :(


suke duduk celah2 org...


salah satu favourite spot dia...


ni masa mula2 sampai dulu... suka tido atas badan org!


lagi landing atas perut opie...


miko tido dgn adik dia... chika... lepas ni kitorg sayang chika lak... jaga2 dia betul2...


dalam carrier diorg... suka peluk chika...


bila johan & girl dah decided to put her to sleep, opie & apiz patah balik ke upm jumpa doc tu & bgtau dia what's their decision... saye blh rasakan apa yg opie & apiz rasa time tu... tgk doc tu cucuk miko & bwk balik body miko ke rumah, dah ditutup dgn paper & plastik... baringkan dia kat dlm laci tempat dia first tido masa sampai rumah diorg & also tempat dia tido for the last time... :(

kalau ikut opie, dia nak try cari gak duit utk selamatkan miko, tp since johan & girl dah bagi kata putus, dia ikutkan je... lagipun betul gak ckp diorg... nanti dia suffer gile2 sementara nak baik... doc pun ckp dia pun tak tau mcm mana masa depan miko... maybe cacat ke ape kite pun tak tau.. kaki tu lak kena buat satu2... buat satu maybe yg kanan, dua tiga hari lepas tu baru buat yg lagi sebelah... confirm2 sakit memang tak ingat...!

saye lak... lepas2 opie bgtau miko jatuh, saye kat rumah try tido balik... tapi tak boleh... teringat macam2... in fact sampai sekarang, saye dok terfikir mcm mana dia masa jatuh dari balkoni, mcm mana keadaan dia masa dah landing atas lantai, mcm mana dia tahan sakit selama 1 hari, 2 malam... semua saye fikir... takut rasa bila ingat balik semua tu... malam tadi lepas on air, tgk gambar dia masa tgh sakit, saye menangis tak berhenti... balik rumah otw dlm kereta pun terbayang-bayang kesakitan dia, sedar tak sedar meleleh lagi air mata ni... sekarang ni pun tgh taip blog ni pun air mata tak henti2 meleleh... sedih sgt2... :(

sekarang... miko dah ditanam kat kebun amir... johan & amir yg pegi tanam dia.. thanks miko sayang sebab menceriakan hidup kitorg selama setahun... no matter what, we still love u... i love u ike u're mine... we'll be missing all the lovely days that we had with u...may u rest in peace... :(

me & her... the only photo... :(

7 comments:

edzlin007 said...

sedih dan nangis saya baca catatan kak zaff ni...i luv cats too

Anonymous said...

ciannnn miko... :'( nagis sy bc apa yg kak zaff citekan ni... sy ni dah la pncinta kucing... tp kakkkk..nape tak biarkan dia idup..nape g PTS dia..sy rasa miko ada harapn walaupun dia akan tseksa skit.. :''(cian die... kalo sy la kan...biar la kena bayar byk mna pn sy sanggup cari duit tu asalkan dia dpt dslmtkan.. tp kalo dh takdir dia smpai situ apa leh buat kan.. :(

syierra said...

ciannnn miko... :'( nagis sy bc apa yg kak zaff citekan ni... sy ni dah la pncinta kucing... tp kakkkk..nape tak biarkan dia idup..nape g PTS dia..sy rasa miko ada harapn walaupun dia akan tseksa skit.. :''(cian die... kalo sy la kan...biar la kena bayar byk mna pn sy sanggup cari duit tu asalkan dia dpt dslmtkan.. tp kalo dh takdir dia smpai situ apa leh buat kan.. :(

Wawa said...

Saya juga ada pengalaman macam tu. Sedih. Cumanya kucing saya mati kerana sakit AIDS. Suffer 3 hari dlm wad. Saya sendiri bila "mocot mati" terus cuti. Sedih sgt.

Saya baca blog ni pon sampai menagis-nangis ni.

zafi said...

uiks!
kawai yo ne!!! = cute
kucing tu....
my neighbour pon siap buat post mortem kucing die mati sebab telan racun tikus... no harm asalkan u rasa ia berbaloi kan? the cat might be very synonim and become part of your life...
my flatmate pon siap bela kucing dlm bilik die illegally.. :P
takpe u teruskan usaha mencintai dan menyayangi kucing ya!

take care!
nice blog! :)

Zaff said...

when i looked at your photos, suddenly i felt so touched... i know i am missing u so much miko... :(

Zaff said...

until now, bila baca balik blog ni or tertengok gambar2 miko msti bergenang air mata ni... terus rasa rindu sangat kat dia... :(