Tuesday, April 13, 2010

sebelum ia hilang..

Zaff masih lagi takde mood nak berblogging pasal trip ke Bali. sorry ek kawan-kawan. hehehehe.. tapi ni Zaff nak share pasal tempat-tempat yg diangka akan hilang daripada peta dunia. kebanyakkannya disebabkan oleh banjir & pemanasan global serta perubahan suhu. majalah Newsweek baru-baru ni telah menyenaraikan 100 tempat yang harus diingati sebelum ianya lenyap. antara tempat-tempat popular seperti di bawah.


Pulau Maldives

Bangkok, Thailand

Pulau Komodo, Indonesia

Tokyo, Jepun

Borneo Rainforest, Sabah

Beijing, China

Laut Sulu Sulawesi, Indonesia

Amman, Jordan

Pergunungan Himalaya, Nepal

Paris, Perancis

Venice, Itali

Sungai Thames, London

Laut Caribbean

Chicago, Illinois, USA

Big Sur, California, USA

The Battery, New York City, USA

Hutan Amazon, Brazil

Great Barrier Reef, Australia

Perth, Australia


macam tak percaya kan? ada tempat-tempat di atas Zaff dan family pernah pegi macam Amman, Jordan, New York, Paris, Venice, Bangkok, London dan Perth. tu yg lagi mcm tak percaya. so, apa lagi travellers? jomla kite melawat ke tempat-tempat itu sebelum ianya lenyap. juga jgn lupa sama-sama jaga bumi kite. :)

more info, klik sini

4 comments:

aini honey said...

MSIA ADA XZAFF?

edzlin007 said...

berdasarkan semua senarai, nampaknya Malaysia pun akan lenyap juga nanti.

teringin nak ke maldives.

Zaff SuriaFM said...

ada. hutan borneo kat sabah. sedih kan?

Zaff SuriaFM said...

edzlin - boleh jadi juga sebab negara kite dahla kecik, some more dikelilingi lautan. teringat kata-kata owner Fauna Chalet kat pulau perhentian, dulu laut dgn chalet dia jauh je, sekarang ni air dah dekat dgn chalet