Friday, April 16, 2010

amazing race

Isnin, 5 April.. kitorg bangun awal sebab nak gi renew roadtax. Pukul 10.30 am kitorg keluar ke AmBank, Jalan Yap Kwan Seng. Suku jalan, baru teringat tiket bas ke Kuala Besut (nak ke pulau Perhentian malam tu, bas pukul 9.40 malam) pulak tertinggal kat rumah, so patahla balik..

sampai AmBank pukul 11.45am. masuk jumpa officer tu dia ckp, “u org last I amik utk renew roadtax”. Zaff replied, “oh ye? kenapa?” rupa-rupanya nak renew kena sebelum pukul 12 tgh hari, masa tu dah pukul 12.10 tgh hari.. hehehehe.. maafla ye, tak tau,tapi kitorg sampai memang sebelum pukul 12, it’s just number dipanggil pukul 12 lebih sikit.. lagi satu officer tu lelaki, so dgn Zaff dia pejam matala lepaskan.. hehehehe

Lepas settled renew roadtax, kitorg balik ke rumah parents Opie kat Keramat. Ingat nak lepak jap sebelum roadtax siap pukul 3.30 petang. Kat rumah, mama opie tanya kenapa tak ke Bali? FYI, flight kitorg ke Bali patutnya petang tu pukul 5.15 pm. so, kitorg jawabla ada masalah macam-macam.. lepas tu dia ckp lagi, “ala kalau ke Bali budget korg ke Perhentian pun lebih kurang je. Perhentian dlm Malaysia, bila-bila boleh pegi, kalau Bali, bila lagi nak pegi? Rugi je dah beli flight tiket”.. betul gak, memang ada terfikir, sebab itu kali kedua kitorg ke Bali, so takde la nak belanja ape sgt.. lagipun flight tiket tu dah beli setahun lepas! pukul 1.30 pm, tangan Zaff yg gatal ni saje -saje tengok rate hotel kat Bali. klik & klik & klik… terus TERbayar & TERbeli hotel kat Bali! WHAT!!!

Flight pukul 5.15 petang, at least 2 jam atau sejam setengah sebelum dah kena check-in.. duit tak tukar lagi, barang & baju pun bwk ala kadar je sebab memang tak plan nak ke Bali, kitorg nak ke Perhentian, siap dah beli tiket bas lagi! Roadtax pun nak kena amik pukul 3.30 petang.. Hehehehe.. ape lagi? Kelam kabutla bersiap, mama & baba pun terus bersiap utk hantar kitorg ke airport. Yg penting sampai airport on time. roadtax belakang kira, esok lusa pun blh amik. baju? kat Bali boleh beli baru.. tiket bas ke Perhentian? takpe, RM80 je. hehehehe.. nasib baik yg balik punye tak beli lagi.. huhu

Sebelum tu kitorg singgah kat Giant Taman Permata, tukar dulu duit.. sampai LCCT pukul 3.30 petang. nasib baik sempat.. gile lapar! tak breakfast & tak makan since pagi.. lepas checked-in, kitorg berempat lepak dulu kat Oldtown, dekat pukul 4.30 petang, baru masuk departure hall.. masa tgh tunggu boarding, rasa penat & berdebar tak hilang lagi.. bukan ape, kepala memang tak set nak ke Bali, semuanya very the last minute, penat tu terkejar-kejar & rasa sgt tak percaya nak ke Bali sekali lagi! tersengih-sengih je kitorg berdua mcm kerang busuk.. hehehehe

Touched –down di Bali pukul 9 malam.. sangat excited! Lepas imigresen, amik luggage, terus cari cab ke Tune Hotel Legian yg mana kena bayar 100,000 rupiah.. tak kesahla mahal ke tak, janji sampai hotel cepat sebab dah lapar. Sebelum tu driver cab tu berhenti kat Rumah Makan, kitorg tapau nasi padang. Masuk hotel, makan mcm dah lama tak jumpa makanan! Tadi masa makan kat Oldtown, hati tak tenang! Hahahaha.. betulla bak kata opie, dah macam amazing race ke Bali! patutla tiket bas tertinggal awal-awal tu.. rupa-rupanya ke Bali kite! :P






Tune Double-Six, Legian ni best daripada Tune Kuta. ada cafe & back lobby yg luas utk lepak siap ada tv



selepas makan & mandi, melepak di lobby belakang Tune Hotel Legian.


map dah beli, ape lagi? study la.. esok kite merempittttt!!!


2 comments:

Biqque said...

tertinggal tiket bas ke perhentian, terus ke bali ek...senang cite...hahaha!

Zaff SuriaFM said...

saje je kan??? melayangla RM80.. hehehehe