Friday, November 27, 2009

wisata ke Bandung (day 5) - part 1

last day di Bandung, bangun je dapat sms dari mama & Nieta, kata kalau sempat lagi ke Pasar Baru, diorg nak kirim beli kain cotton.. ermmm.. duit dah nak abis ni? mcm mana? nak kena tukar lagi ke? huhu..

checked-out pukul 11 pagi, tengok-tengok Dadang takde lagi kat lobby.. alamak, dah nervous ni.. kalau naik cab, jenuh lak nak ke sana sini & tak berani nak tinggal beg dlm cab, buatnye driver tu lari, dah jadi hal lain.. sms dia, tak reply lak, last-last call je (abisla bil aku.. hehehehe).. bila call lak, wife dia ckp dia tertinggal phone, alahai... termenung gak kitorg kat lobby tu.. tapi nasib baik, opie teringat yg Dadang ada satu lagi nombor, dia try call, Alhamdulillah, dapat.. setengah jam lepas tu, Dadang pun sampai kat hotel..





first stop, kitorg singgah jap depan Gedung Sate.. jangan confuse ye, bukan tempat makan sate, tapi pusat pemerintahan Bandung & merupakan mercu tanda Bandung. digelar Gedung Sate sebab atas bumbung ada tiang mcm cucuk sate..

tiang atas bumbung kat tengah-tengah tu la yg dikatakan mcm sate


next, we went to Kartika Sari, beli kek lapis & pisang bolen (pastri luar mcm pie, dalam inti pisang).. mesti beli bawak balik kalau ke Bandung

lepas kek lapis, beli brownies Amanda. saye beli 3 jenis, chocolate, marble chocolate & pandan chocolate. ole-ole wajib kalau ke Bandung!

oleh-oleh dari Bandung.. tak sah kalau balik KL tak beli brownies kukus Amanda

lepas tu, kitorg lunch kat Mie Dago sebab dah tak larat nak makan nasi! lokasi - sepanjang Jalan Dago yg banyak Factory Outlet tu, straight je lagi ke atas bukit

mee dago special. sodap!

opie makan mee goreng dago

Lepas lunch, ada masa lagi, so kitorg ke Pasar Baru.. lagi?! hehehehehe.. sanggup tukar lagi duit ni! tapi FYI, disarankan tukar semua duit kat tempat sendiri sebab kat sana mahal, rugi banyak.. sebagai contoh kalau kat sini tukar RM100 dapat IDR360,000, tapi kalau tukar kat sana RM100 dapat IDR260,000 je.. rugi IDR100,000 tu! blh beli mcm-mcm kalau kat sana!

3 comments:

biqque said...

banyak gile korang shopping! hahaha!

edzlin007 said...

fuuhh best baca report korang. hehe mmg enjoy holiday ni kan. :)

mummy zura said...

zaff, when i go through gambar2 bandung you nih.. i really feels like going there sekarang jugak.. rindu kawan2 kat sana... rindu nak shopping.. and gambar2 makanan yang u letak kat blog nih buat i terliur sangat ok.... tensionnnn!