Saturday, November 21, 2009

wisata ke Bandung (day 3)

Day 3 di Bandung, pukul 10 pagi dah keluar ke Pasar Baru. Dari hotel ke Pasar Baru kitorg naik teksi sebab hari tu Dadang takde, dia balik kampung, nak hantar datuk dia naik haji. Perjalanan ke Pasar Baru dalam 10 minit, tambang IDR50,000 (RM17), walaupun mahal tapi naik je la kan? FYI, teksi kat sana susah nak jumpa yg pakai meter, semuanya pakai borong (istilah yg diorg pakai kat sana).. Dadang ada ckp kalau above IDR50,000 mahal, so jgn naik cari teksi lain.. dah driver tu ckp ok IDR50,000, kitorg naik je.. padahal sebenarnya kalau ikut meter, dalam IDR20,000 je..

Pasar Baru, shopping center 6 tingkat yg famous kat Bandung. Ada jual macam-macam jenis kain – batik, lace, cotton, silk, chiffon dll, handbag, telekung, baju, seluar, dan banyak lagila, u just name it.. Harga? Paling murah! Kalau sape yg dah pernah ke Tanah Abang kat Jakarta, Pasar Baru tu pun samala macam kat sana.. kalau ke Bandung, tak ke Pasar Baru, gerenti tak lengkap.


Pasar Baru, tgh sms org KL yg ada mengirim kebaya

handbag byk gile kat Pasar Baru, tu dah penatla tu kan?


Kat Pasar Baru, saye shopping bagai nak gile, mostly kain la sebab ramai yg kirim.. kalau the day before saye tak shopping, opie yg byk shopping, tapi kat Pasar Baru, semuanya barang perempuan! Hahahaha.. kat sana je, kitorg habiskan masa lebih kurang 5 jam! Sampai penat-penat la kaki & tangan bawak beg barang byk sangat.. Hehehehe..

Lepas dah lunch kat food court Pasar Baru & lepak kat tangga (saje nak rasa jadi org Indo yg suka lepak kat tangga), kitorg berdiscuss mana nak pegi sebab hari masih awal (walaupun dah penat sebenarnya).. so, kitorg decided nak ke Jalan Riau (factory outlet). Tapi barang banyak & semua guna beg plastic pulak tu! Takkan nak bawak beg-beg plastic tu ke Jalan Riau kan? Ada yg tercicir nanti & jenuh lak nak bawak banyak-banyak barang, dah tu berat lak tu.. Mcm mana? So, kitorg belila beg kat org yg merata jual kat Pasar Baru tu.. diorg pandai, nampak je kite pegang beg plastic byk, diorg akan approach kite, ckp & merayu mcm-mcm sampaila kite beli! Itula dia budaya kat sana.. kitorg beli 2 beg tu, terus masukkan semua beg plastic shopping, senangla sikit nak jalan kan?


lepak kat tangga! hehehehe

kesian.. anak sapala yg sesat ni?


Keluar je Pasar Baru, nasib baik ada teksi. Ke Jalan Riau pun kitorg dicharge IDR50,000. Tapi bila naik cab, tanya driver tu nanti nak balik senang tak nak dpt cab, dia ckp agak susah sikit, so dia suggest bayar je lebih sikit kat dia, dia tunggu kitorg shopping, then lepas tu dia terus hantar ke hotel. So, kitorg pun ok kan je, tak payah nak pening-pening kepala.. hidup kan nak senang? Hehehehe..

Kat Jalan Riau, ada banyak factory outlet – Heritage, Summit, Jetset, Blossom, Terminal Tas, Stamp dll. Ktiorg tak banyak shopping pun, just cari a nice dress for my BFF, Naz. This weekend dia punye birthday, so tu kira birthday gift utk diala..


wajib ke sini!

STAMP

malam, lepak je kat cafe hotel, nasib baik ada wi-fi

hot cappucino.. cookies tu sedap!



3 comments:

biqque said...

best! best!

dialicious said...

best kan bandung..murah gile!i suke heritage baju cantik sgt!tp mahal sket so tgk jelah.hehe

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.