Friday, November 27, 2009

wisata ke Bandung (day 5) - part 2

settled kat Pasar Baru, kitorg gerak terus ke airport, sampai sana pukul 2.30pm & flight pukul 5pm.. and surprisingly, Dadang tak amik pun duit yg kitorg bagi kat dia! la... rasa tak bestnye, tapi dia tak nak gak amik, terus naik kereta & blah je dari situ.. anyway, thanks a lot ye Dadang! next time, kami rekomen org yg nak ke Bandung sama kamu ye! cis, kalau tau, blh shopping bagi abis duit kat Pasar Baru tadi! hahahahaha..

pegi 1 setengah beg, balik 4 setengah beg!

setelah checked-in bags, kitorg lepak la kat the only cafe yg ada kat airport tu, tu pun setelah di approached oleh waitress cafe tu.. lama gak la lepak, lebih kurang 2 jam sebelum boarding. saye minum Indocafe, opie minum teh botol, tapi bile opie nak bayar., kena berapa tau?.. IDR70,000! (RM25).. terkejut sebab air yg kitorg minum biasa-biasa je & cawan pun yg biasa je, bukannya kitorg minum ice blended mcm kat J.Co or Starbucks.. gile kan kena cekik lagi?! tapi kalau saye yg bayar, memang kenala org cafe tu! opie ni baik sangat dgn org.. hai la sayangku.. so, hati-hati ye kalau minum kat cafe di airport tu!

4.20pm boarding time.. tapi sampai 5.30pm, kitorg still tak masuk flight, padahal flight dah ada.. tak lama lepas tu, ada announcement kata flight delayed to 7pm.. fine! Air Asia kan terkenal dgn delay dia? baru je nak makan maggi, ada satu lagi announcement kata flight CANCELLED! tak ke pucat muka? kalau delay blh tahan lagi, tapi ni cancel! kat negara org lak tu! saye sempat dgr ada org ckp, "takkan nak stay satu malam lagi? duit dah abis ni.." nasib baik kitorg ada lagi duit, berguna jugak bila Dadang tak amik bayaran kitorg..

masa tu, suasana kat airport tu dah mcm chaos je.. huru-hara sana sini.. mana yg nak amik beg balik, nak cancel immigresen, nak cancelkan boarding pass, nak register hotel semua.. gile, first time mcm ni! nasib baik accommodation, transort & meals semua diberi free oleh Air Asia & nasib baik saye still cuti lagi.. our next flight, diberi 2 pilihan, naik flight di Bandung tomorrow morning pukul 6am or pegi ke Jakarta, naik flight dari sana tengah hari esok.. kitorg tak nak cari pasal la sebab bukannya dekat nak ke Jakarta tu, so kitorg pilih utk stay di Bandung je.. tapi, just wondering, kalau jadi technical problem macam tu, takkan Air Asia takde extra flight? apala salahnya hantar 1 flight dari KL, bukannya lama, 2 jam je ke Bandung. tak ke rugi banyak bila kena bayar semua hotel, transport & meals utk penumpang? macam mana pulak kalau ada penumpang yg kena naik next flight ke tempat lain? Air Asia akan bear all the costs ke? tapi satu yg best bila jadi mcm ni, kitorg dg penumpang yg lain boleh jadi geng.. yela kena tolong-menolong di negara org kan?

setelah setted semua & amik beg balik, tgh tunggu cab nak ke hotel yg diberi free oleh Air Asia. kelam kabut je jadinya..


beg baru, baju baru, org je yg tak baru! hehehehe.. muka org yg bangun pukul 3 pagi nak ke airport. tgh tunggu the same cab yg bawak kitorg mlm tadi, nak ke airport

nice swimming pool tepi lobby Hotel Nylands. kalau dapat bilik kat new wing cantik.. tapi kitorg yg checked-in awal, dpt bilik kat old wing.. bilik tak best! huh! sabar jela, nasib baik free!

akhirnye! tu pun delay lagi.. sepatutnya pukul 6.10 pagi, tapi last-last terbang pukul 7.30 pagi.. sabar jelah! and on 25th nov, dpt free gift voucher from AA, IDR500,000 (dekat-dekat RM200).. nak amik hati balik la tu kan? tapi takpela, blh redeem flight tiket lagi.. mana nak pegi???? hehehehe..

3 comments:

OPIE HARRIS said...

pegi 1 bag setengah...balik bawak 4 bag penuh(dan didalam salah satu bag itu ada mengandungi lagi 7 ke 8 bag lain!!!!)

manisnyabertudung said...

Ade phone no. dadang tak...saya nak ke bandung june nanti & boleh mintak dadang jadik 'pak supir' saya selama di sana..my email aaakina@yahoo.com

manisnyabertudung said...

boleh tak kasiktau mcmana saya nak contact Dadang tu sbb saya akan ke Bandung June ni & kalau boleh nak mintak Dadang jadik 'pak supir' saya selama di sana, my email aaakina@yahoo.com