Friday, November 27, 2009

wisata ke Bandung (day 4)

Bandung.. yg dikelilingi bukit & gunung


gambar-gambar di atas diambil kerana kitorg boring stay kat hotel.. hehehehe.. hari keempat di Bandung, dah tak tau nak ke mana, lagipun dah pokai! hehehehehe.. hari tu kitorg bangun lambat sikit, melepak atas katil sambil tgk tv sampai pukul 12 tgh hari.. lepas tu bangun mandi & bersiap-siap, kitorg turun makan nasi padang kat restoran seberang jalan hotel kitorg.. masa kitorg turun, hujan lagi kat Bandung.. dah 2 hari hujan berturut-turut, nasib baik the first 2 days tak hujan, kalau tak, susah gak nak jalan-jalan.. lepas makan, naik balik ke bilik, dah sangap... baru pukul 2 petang masa tu..

so ape yg kitorg buat tau? kitorg kira duit! hahahahaha.. situasi yg saye rasa semua org pernah & akan lalui kalau ke negara orang.. mcm miskin sgt je kira duit cukup ke tak nak ke sana sini.. gile! kat negara sendiri tak pernah rasa mcm tu! hahahahaha.. bukan ape, sebab duit nak kena save gak utk airport tax nak balik esok, nak makan lagi & nak bayar guide yg nak hantar kitorg ke airport. kalau nak keluar hari tu, nak kena kira gak duit teksi, duit nak minum-minum & makan-makan for the day..

setelah discuss punye discuss punye discuss, kiorg gamble je keluar gak, takkan nak terperap kat hotel je kan? walaupun tgh honeymoon.. hehehehehe.. so, kitorg ke Paris Van Java. dari hotel ke situ, driver teksi mintak IDR50,000 (RM17), tapi saye ckp IDR40,000 je.. mula-mula dia tak nak sbb katanya macet, tapi saye berkeras gak.. tapi sebenarnya, kalau guna meter, tak sampai IDR20,000! saye tau sebab nampak meter dlm teksi tu.. diorg pasang gak meter sbb takut kena tahan dgn polis, konon-kononla.. kureng asam punye driver! dah rugi duit kitorg! dahla tgh kemut duit ni! hahahahha..

bila sampai Paris Van Java tu, rasa frust gak sebab takde pape pun kat situ.. tempat dia ala-ala The Curve & bangunan mcm kat Bukit Tinggi.. kedai pun tak banyak & semuanya standard sama je mcm shopping complex kat KL, kalau mcm tu better shopping kat KL je.. tak pegi pun tak rugi.. sejam lebih je kat sana, kitorg terus balik hotel. kali ni bila naik teksi, masuk dgn penuh confident sampai driver teksi tu ingat kitorg org sana & dia pakai meter.. sampai hotel just IDR15,000 (RM5) je! c*l*k* je kan?! huh! tapi kitorg bagi gak le IDR20,000, tips utk driver tu (Indonesia memang terkenal dgn tips, so kalau ke sana standby jugak duit utk bayar tips ye!)

Nama asal Bandung yg diberi oleh Belanda - Paris Van Java.. sekarang nama sebuah shopping complex di sana



sesuai utk kitorg kan? still in honeymoon mood.. ;D







2 comments:

biqque said...

i tak penah kasi tips :D

OPIE HARRIS said...

kitorang refer blog ko le bique..heheheh...