Friday, August 5, 2011

puasa

selamat berpuasa semua! dah masuk hari ke-5 kite berpuasa. so how's your puasa? me alhamdulillah setakat ni tak tinggal lagi. dah 2 tahun puasa penuh, harap-harap tahun ni pun dapat puasa penuh..

last 2 years, first time puasa sebagai isteri, last year puasa masa tgh pregnant 5 bulan, tahun ni pulak first time puasa dah ada anak. sahur mcm biasa.. yg lagi best, me bangun sahur, rizqy pun bangun gak. dia dulu-dulu nak susu! sebelum sahur, kena bagi dia susu dulu.. hehehe.. sahur, insyaAllah kena bangun hari-hari sebab takut lapar bila siang hari. actually tahun ni puasa, lapar dia lain macam, gile-gile punya lapar. mungkin sebab me still breastfeeding.. last year puasa time pregnant pun tak lapar mcm sekarang. lapar stock betul-betul lapar, kuat betul dugaan tahun ni..

berbuka puasa lak, rasanya macam kontrak sebulan makan kat rumah parents je.. hehehe.. bukan ape, makan berdua dgn opie mcm boring lak. kat rumah parents, ramai.. nak-nak my brother yg study kat UK tu pun balik bercuti. so, me balik keje, terus ke rumah parents, then pegi bazaar ramadhan dengan udin sama ada beli lauk ataupun kuih.. setakat puasa 5 hari ni, just satu hari je me & opie berbuka kat rumah sendiri. berbuka kat rumah sendiri kena beli lauk, kalau berbuka kat rumah parents, mama masak. sedap & free! :D

satu lagi cabaran bila puasa, masa kat ofis.. boringnye la nak tunggu waktu balik.. sangap je rasa duduk kat ofis, idea tak mari! kalau bukan bulan puasa, bila boring boleh pegi mall, lepak-lepak, minum-minum, jalan-jalan, shopping-shopping.. so bila dah boring sebab keje dah abis, semalam me & Myra sempat tengok wayang! cerita Captain America.. best gak, at least to kill the time kan? abis movie pukul 4pm, setengah jam lepas tu dah boleh balik. yeay! :D

malam ni, opie ke Frasers Hill sampai ahad. dia ada shooting filem.. punah harapan nak bukak puasa kat luar dengan dia during weekend.. :(

so family, ape plan esok lusa? rizqy pun nak berbuka sama ni. :D



3 comments:

Ely Hasrul said...

skin pon dulu bila time pegnen selamba aje pose, bila xperiod sbb BF patut leh la penuh pose sebulan.. huh mintak maap xtahan hahahha skip gak la sehari dua.. lapar lain mcm kan? tahun nih xbape sihat.. xdpt gak pose penuh.. alahai..

Famila Akmar Faisal said...

alhamdulillah.hmm mmg kalo bf ni cpt lapa.tp yg paling teruk dahaga la.sebabnye cm kite stil perah n pam lagik waktu siang..malam pulak direct..adehh..tp alhamdulillah kene byk minum air kosong la time malam tu n sahur..nk cover waktu siang punyer..hehehe..happy breastfeeding zaff!

Zaff Zafrina said...

skin - tahun ni pun zaf dah tinggal 5 hari sbb demam! uuuwwwaaaa!!

famila - awal puasa lapar tak tertahan, tapi dah hujung-hujung dah boleh tahan, tak sahur pun ok..