Thursday, August 11, 2011

jalan-jalan satu KL

dua hari sebelum puasa, Sabtu 30 Julai, me, my sister & my cousin ada pakatan adik-beradik. nak jalan-jalan shopping-shopping perabis duit. kebetulan Udin dah balik KL, so kitorg pun ajakla dia, ada gak lelaki yang teman kitorg. anak? semuanya ditinggalkan kat rumah! hehehe..

kitorg janji jumpa kat area ofis lama I, since situ parking senang & dekat dengan LRT. tak kuasa nak drive masuk KL sebab tau sure jem punye.. pukul 11.30 pagi, gerakla kitorg naik LRT ke first location, SOGO! haritu last day Sogo member's sale. and seperti yang dijangka, manusia punyela ramai! kitorg buat lintasan hormat je, tak shopping pun sebab tengok line org beratur nak membayar pun dah pengsan. rasanya mau beratur 2 jam semata-mata nak bayar je.. lagi satu yg pelik (pelik tengok sbb me first time ke sogo time sale mcm tu), org selamba je duduk-duduk kat lantai longgok barang & baju, kemudian baru cuba size & pilih mana berkenan. masyaAllah..

satu je yg me tak puas hati, kalau yg duduk berlonggok tu org dewasa takpe, ni baby & budak-budak pun ada. terus buat me terfikir, diorg tu tak kesian kat anak-anak ke? pegi tempat yg pack mcm tu pun nak bawak baby & budak-budak. ada yang tertidur, ada yg menangis melalak maybe sebab lapar, panas, rimas, ngantuk.. isyh isyh.. org lain pun sayang anak, tapi tak payahla nak bawak ke tempat mcm tu, kesian diorg. cuba jadi mcm me & my sister, kitorg tinggal anak kat rumah! tak penat, tak susah & senang hati boleh jalan-jalan!

luar dalam pack kat Sogo ni



dah macam kat Indonesia, sana sini org duduk kat lantai


first photo depan Sogo. tak pernah ada pun sebelum ni


tak breakfast, beli keropok lekor depan sogo

lepas asyik buat ulasan & gelak-gelak bila tengok macam-macam gelagat orang kat Sogo, kitorg lintas jalan ke jalan TAR & MAsjid India. kali ni misi mencari baju melayu Opie & Rizqy. masuk Semua House & Jakel takde yang berkenan, then kitorg ke Wisma Yakin. cari punya cari, jumpa gak akhirnya. harga baju melayu Rizqy, beli kat Den Wahab RM50 & baju opie RM160.


tengokla jem kat Jalan TAR, nasib baik tak drive


sempat masuk aked, kot-kot ada yang berkenan


udin tengah pilih colour & material for baju melayu dia


ni namanya "ukur baju di badan udin". nak beli baju melayu untuk opie, mintak udin try sebab size badan lebih kurang sama


udin tempah baju melayu kat KAS tailor, RM280. 25 ogos baru siap


settled misi kat Wisma Yakin, kitorg jalan-jalan kat area situ. meriah u'olls area tu. belum lagi puasa, tapi dah banyak gerai-gerai jual kelengkapan raya. sambil jalan-jalan, perut dah lapar, fikir punya fikir apa nak makan, semua sepakat nak makan kat McD. yeay boleh makan GCB! craving hokay! kitorg makan kat McD Masjid Jamek. oh my.. jalan kat area situ sangat menggamit memori masa sekolah.. lama gile tak jalan kat situ.







lepas makan, jam dah pukul 3 petang. mak ai! cepat betul masa berjalan! then kitorg naik LRT ke Sultan Ismail station. location seterusnya, Plaza GM! me & angah nak beli baju budak, angah & wanie nak borong tudung. dari station Sultan Ismail ke Plaza GM, jalan kaki dalam 15 minit.


bukti kitorg naik LRT! hahaha



sempat posing depan ofis angah sebab lepas raya semua pindah ke Putrajaya


kau ada?! hahahaha


lokasi idaman wanie, sampai gak kat Plaza GM!


masuk Plaza GM, angah & Wanie rugi banyak. haha. me beli jeans untuk Rizqy sehelai je..




lepas dah banyak kerugian kat Plaza GM, penat gile hokay! kitorg lepak dulu kat Oldtown, then sambung lagi jalan kaki balik ke tempat parking kereta. since Plaza GM tu dah tengah-tengah, kitorg jalan kaki jela. dalam 15-20 minit jugakla.. abis naik muscle kaki! hahaha




overall, we really had so much fun! tak pernah pun sebelum ni jalan kaki kat area KL, nama je orang KL. raya punye pasal, semua kitorg redah! hahaha.. jom adik-adikku, next time kite organize lagi, tapi tempat lain lak! :D



4 comments:

Ely Hasrul said...

ooh bende q lama kat sogo penah tjadik kat skin & kakak. dtg kul 8am tp parking dh penuh. kuar lif kitorg dok gelak2 kan org yg duk kt tepi melonggok2 baju alih2 kitorg pn cmtuh!! tobat xbuat lagik hahahhaa tp mmg sogo sales gitu cuma mmg xpayah sgt la bwk anak.. maybe xdek org tlg jagakan anak kot hehe

Nur Raihana Abd Rahim said...

org yg bwk tu myabe takde siapa nak jaga anak,so no choice.terpaksa juga bwk.

j.e.j.a.r.i. said...

murah ke tudung2 kat Plaza GM tu?

Zaff Zafrina said...

skin - sebenarnya kalau tgk tempat lain, sale sama je dgn sogo. tp tak tau kenapa kat sogo jadi mcm tu.. mungkin sbb mulut2 org, tu yg org lain nak pegi. tapi pada zaf, sama je dgn jusco sale dia

raihana - itu semua boleh diadjust. mcm saye, pun takde org jaga anak, tapi pakat dgn suami, dia duduk rumah jaga anak. so salah sorg kena mengalah duduk rumah jaga anak.. kesian kat budak bersesak, berpanas, bising lagi.. tak selesa dia nak tido & sakit badan

pa'e - murah. blh dpat RM3 sehelai, tapi kena beli borong 10 helai. tapi okla, pajat dgn sape2 yg pakai tudung, share-share beli