Thursday, May 13, 2010

renung-renungkanlah..


ada ORANG dok bagi ceramah suruh jaga suami, jaga adab, jangan malukan suami..
dok jaja sana sini, si SUAMI kena bertegas dengan isteri, suami kena ajar isteri jadi yg terbaik & hormat orang..
macam dia 100% tak buat dosa & suami dia je yg terbaik dalam dunia!

tapi bila selalu sangat BERCAKAP tentang orang lain, MENGHASUT orang supaya percaya dengan cakap dia & siap DITULIS di blog.. PATUT ke???

pihak di sana berdiam diri, tapi DIA tak henti-henti mem"provoke" the situation..
SIAPA yg mulut jahat sebenarnya????
SIAPA yg patut jaga mulut, perangai dan fikiran????
SIAPA yang patut malu sebab TAK PANDAI jaga suami & MEMALUKAN suami dengan perangai diri sendiri???
SUAMI SIAPA yang sebenar-benarnya TAK BERTEGAS & TAK PANDAI AJAR isteri supaya menghormati perasaan & privacy orang????

mengata dulang paku serpih,
mengata orang dia yang lebih.
mungkin dia rasa dia bagus dari semua segi,
sebab tu takde hati & perasaan, sedap je mengata orang lain..
tapi ingat, sekarang TUHAN bayar cash,
WHAT U GIVE, U GET BACK!

and satu lagi, SIAPA dia untuk JUDGE manusia lain???


lagi sedih org tu buat naya kat darah daging sendiri!
agaknya dia nak tengok diorg bercerai kot? Nauzubillah..
dok sibuk jaga hubungan dengan orang lain, tapi hubungan dengan keluarga sendiri tak nak jaga.
padahal itu salah satu basic agama kita.
and lagi satu yg memalukan, org tu pakai tudung labuh sampai ke kaki (please don't feel offended ye utk mereka yg bertudung & Zaff mintak maaf kalau ada yg terasa)..
kalau macam tula perangai, bukak jela tudung tu, tak guna pakai pun..
harap belajar je tinggi, tapi akai tarak!

tapi itulah HAKIKATNYA!


p/s : sebelum mengata orang, cermin dulu diri sendiri.. sebab ape yg diperkatakan itu, akan patah balik ke batang hidung sendiri dan seelok-eloknya tak payahla, buat tambah dosa je.. ;)


p/s : kalau u all tengok orangnye, mesti tak sangka.. muka manis, bertudung litup, tapi hati, akal & perasaan??? tak semanis luaran.. kesian... mintak-mintak my adik-beradik & my future babies tak buat perangai macam DIA, merosakkan hubungan satu keluarga sedarah sedaging. AMIN..


p/s : ini bukan terjadi pada Zaff dan my immediate family. ini juga bukan untuk mengajar & tunjuk pandai, tetapi untuk menyedarkan DIA!


p/s : (banyaknye p/s! hehehehe).. bak kata my brother, kesimpulannya, silalah tonton drama Antara Garisan, sesuai sangat dengan situasi di atas! sempat lagi promote! hahahaha


Renung-renungkan, selamat beramal!



10 comments:

Zafiruddin said...

Well said! They went straight to the heart.Zapppp..
Udin bagi standing ovation kt entry ni.clap clap..

Ely Hasrul said...

wah wah wahhh selamat beramal!

xtau pasai ape.. tapi ok info nih.. utk kite beringat..

marikosan said...

mommy-to-be jgn tensi2. haha itu yg sll org ckp kat me and so goes to u zaff. org camni mmg ada..lg worse pun ada. chill ok :)

Zaff SuriaFM said...

udin - yeay! yeay!

skin - drama keluarga.. tapi semestinya utk kite beringat, jaga hubungan dengan adik-beradik dunia akhirat

marikosan - tak tension langsungla.. bukan kena kat diri zaff pun. tapi kesian tgk nasib sepupu yg kena dgn mulut jahat adik sendiri

Zafiruddin said...

http://abubasyer.blogspot.com/2009/12/perkukuhkanlah-hubungan-silaturahim.html

terbaik!

Myself said...

Assalamualaikum..
Ini pendapat from the bottom of my broken heart ni. It’s fine with me kalau u nak terus2kan memburukkan orang in public (read : blogs, fb etcs.). TAPPPIII... kalau diri u sendiri betul, perfect, by all means, go ahead..
U n the gang retrieved my phone, curi baca sms i which was sent to my sister n mom, WTF is that?? Project diri macam bagus gila kat blog, takpe la, bloggers tu most of them outsiders, they don’t know the real u.. But what about others yang kenal u personally??
Nak kutuk aku suka kau la kan bulan, tapi kau tak cerita pulak macam mana kau dapat tau pasal apa yang di tulis kat sms aku tu?? Nape tak cerita?? Malu?? Takut kena kutuk sebab diri sendiri pun tak betul?? Patutnya AKU YANG KESIAN KAT LAKI KAU... Sejahat2 aku, sejahil2 aku, Alhamdulillah, laki aku ajar aku jadi orang yang sabar, ber otak, kau hado??
Hmmm, sebagai adik, patutnya kau adalah orang yang terbaik untuk jadi orang tengah dalam permasalahan ni, bukan jadi BATU API, cucuk sana sini.. focus on how to solve the problem, bukannya tolong curah petrol tiap hari... maybe you gain some satisfaction by bashing your brother and sis inlaw ...only Allah knows.. Takde langsung kebaikan aku ni yang boleh kau pandang?? Aku taknak ungkit la, buat malu kau je nanti, kau fikirlah sendiri apa yang pernah AKU BUAT UNTUK KAU... fikiiirr...
Adik kau yang bukak sms tu lagi laaa kesian.. Dia buat macam ni, berapa banyak rahsia dia plak yang aku simpan?? Ishh, nak ber dating je, aku la barua... Semoga kau sedar diri.. Kita hidup ni sekali je, kalau kau bahagia dengan perbuatan kau, nothing much i can say!!
Arrogance maybe the right word...but as usual...semua org lain salah, no matter what!!
“Gembira kerana tahu isi SMS, maka tahulah aku bau hatimu..Menyakitkan, namun lebih baik dari terus tertipu!” Hati kau bau apa?
Last but not least, semoga kita semua sentiasa dilindungi oleh-Nya!!

Credit to : blog owner for bringing up this issue, to Udin for the idea of "Antara Garisan.. " Seriously, a must watch!!

I am Beawesome ♥ said...

to that particular individu, PLEASElah have a LIFE and mind YOUR OWN business.

so sick with kampungs-retard-minded people.

applause to akak's bravery post.
heehuu ^_^

Famila Akmar Faisal said...

woooo..sape tu zaff..?tekezut kite baca komen awak..em betullah tu..jaga diri sndiri dr jg tepi kain orang....diri sendiri lah yg kene tentukan bukan judge org..betul kan

Nz JuDe said...

gile samba apa saja zaffy...wakakakakak....takmo layannnn....jom jalan jalan..

Encik Sparkle said...

Siapa gerangannya tue..