Monday, May 24, 2010

lapar oh lapar

this time Zaff nak cerita pengalaman mula-mula mengandung ni.. Zaff dapat tau Zaff pregnant sebab badan selalu rasa penat, perut selalu mual-mual & masuk angin. so buatla pregnancy test sendiri & hasilnya positif! lepas tu banyak la Zaff tanya kawan-kawan, mama & adik Zaff yg mana diorg dah biasa pregnant. tapi ada sorg kawan Zaff tu bagitau, "nanti u selalu lapar & perut senang kena gastrik". barula mcm perasan, ye tak ye jugak sebab bila lapar, perut ni cepat je masuk angin & terus sakit. rupa-rupanya itula gastrik!

Zaff ni dulu susah nak rasa lapar. sekarang ni, kejap-kejap lapar. kuat sungguhla anak mama ni makan! hehehehe.. lapar tu pulak stock lapar yang gile-gile punye. tengah malam pun boleh lapar! tengah sedap-sedap tido, boleh terjaga sebab lapar, nak tak nak, walaupun mata still terpejam, kenala bangun meraba cari biskut kat tepi katil. hehehehe.. so, stock biskut, roti & air memang ada je tepi katil tu.. lagi satu, Zaff ni bukan jenis morning person, tapi bila dah pregnant ni kenala bangun jugak pagi untuk makan something & minum susu Anmum Materna. lepas tu, sambung tido balik! hahahaha.. bila lambat makan atau tak makan, terus masuk angin. bila masuk angin, rasa tak best.. mulala kite yang naik angin & rasa mual-mual.. :(

untuk mengelakkan kelaparan & untuk mengelakkan makan benda-benda berat especially nasi bila lapar (mana boleh makan nasi banyak-banyak, nanti gemuk, doctor pun advise jangan makan banyak nasi), so selalu la kitorg beli roti, biskut, cereals, susu, buah, juice.. sekali beli RM100++ confirm melayang.. tu baru makanan je tau! :D

baru tau macam mana payahnya ibu kite mengandungkan kite kan? itu baru first trimester. bila dah masuk bulan ke-4 ke atas, lagila macam-macam dugaan kan? tapi Zaff harap lepas first trimester ni akan kurangla sikit rasa lapar tu, sebab ramai yg cakap macam tu.. :)


3 comments:

dialicious said...

congrats zaff n opie!bestnyee.!!lame jgk tunggu kan..huhuh..i tatau la bile;p

A-Y-I-E said...

Wahhh... rupa-rupanya dia nak kongsi idea dan maklumat tentang mengandung.. bagus-bagus...

Entri yang anda patut baca : Segmen Khas Entri terbaik

edzlin007 said...

oooh selalu lapar ya. makan kerap takpe, asalkan kuantiti tak byk. baby gak yg dapat zat.