Tuesday, February 24, 2009

sayangilah haiwan





these photos were taken at mamak restaurant near our house somewhere after our wedding... ape yang buat saye tersentuh, pekerja tu sanggup beri makan kat burung-burung merpati yang ada banyak kat tepi restoran tu... mula-mula saye dah nampak dia tengah sediakan beras dalam mangkuk kecil masa saye nak basuh tangan. rupanya dia tengah prepare kan makanan untuk burung-burung tu... baik kan dia? how i wish semua orang kat dunia ni macam pekerja restoran tu, maksudnya berbuat baik dengan haiwan... walaupun haiwan, tapi diorg pun still bernyawa dan ada perasaan kan?

ok, saye nak share sesuatu dengan ape yg saye nampak depan mata saye sendiri. sabtu lepas, saye & opie pegi makan kat Malee's, taman bunga raya setapak. then macam biasala, mesti ada kucing-kucing terbiar yang datang ke kaki kite mintak makanan kan? Alhamdulillah, setakat ni saye & opie mesti bagi makanan kat kucing-kucing tu sebab we all memang sayang sangat dengan haiwan. tapi ada seorang budak ni, suka-suka je sepak, pijak ekor kucing tu & buat something untuk halau kucing tu dari meja yg dia dgn bapak dia duduk... saye punyela geram, kalau ikut hati nak je pegi sepak budak tu sebab jahat sangat. yang bapak tu pulak, setakat halang-halang ala lembut-lembut je... isyh geram betul!

dulu, saye pegi makan kat restoran yang dekat dengan ofis saye. restoran tu memang ada banyak kucing. then ada la sorg budak cina ni sepak kucing owner kedai tu, terus dia maki budak tu & mak bapak budak tu. katanya tak ajar anak ke supaya sayang haiwan? whoa... kalaula saye ada kekuatan utk bergaduh dgn org pasal haiwan kan? saye gerenti dah buat... hehehe... tapi betulla, walaupun diorg tu haiwan, tapi sayangila mereka sebab mereka tu pun makhluk Tuhan yang menumpang atas muka bumi ni mcm kite jugak! :)

8 comments:

biqque said...

baru pagi tadi sembang ngan hubby pasal dbkl pukul anjing cam nak mampos! sampai hati...camne la perasaan diorang masa pukul tu? i tak sangka la ada orang camni.

ye i mmg pecinta binatang, dan i mesti tak sampai hati tgk binatang kena dera...kalo kat kedai, i mesti kasi kucing makan ayam :)

Ma'am_Chelsea said...

Sayangilah haiwan... Mereka jugak makhluk manusia :-)

suhanazainal said...

bistu kalau penakut haiwan caner plak?

Zaff said...

kalau takut, takpe... tapi janganla sampai pukul haiwan tu & ajar anak-anak pukul gak...

edzlin007 said...

betul tu. kita kena sayang haiwan. teringat dulu penah baca d akhbar, d R&R byk kucing2 sopak, rupanya sebab ada satu pekedai d situ siram dengan air panas, pukul dgn besi tuk halau kucing2 tu. kejam betul! :( hopefully young generations sayangi haiwan. kalo suria fm promosi SPCA atau PAWS ke, ok jg

Ma'am_Chelsea said...

Tgk x 360 kat TV3 aritu?

Cian tgk haiwan2 liar yg x dituntut(kucing&anjing) dilupuskan dgn cara yg x sepatutnye... Cian...

Aziz Laikar said...

Laling, i baru balik dari Jakarta. kat sana kan, ada sejenis makanan nama dia "Nasi Uduk"..

Diantara menunya adalah burung merpati..

How?

suhanazainal said...

don't worry, i'm not that brave to pukul haiwans.