Monday, January 12, 2009

langkawi day 4

last day kitorg kat sini sebelum balik ke kl esok pagi… ala sedihnye… rasa tak best je dah nak balik… walaupun dah last day, kitorg still ada byk lagi aktiviti… :)


Pilot kitorg sampai tepat pukul 10 pagi… hehehehe… dgn bayaran RM150 utk 2 org, kitorg dpt kereta Avanza & seorang tourist guide cum pilot… hehehehe… nama dia Mazuan atau kitorg panggil dia Jan… punyela peramah, sesuai la dgn keje dia kan yg kena ckp byk… masuk je kereta dia tanya mana nak pegi. Terus kitorg pelik sbb patutnya dia mesti dah tau nak bawak kitorg ke mana kalau ikut package… tapi rupanya, dia ikut je mana kitorg nak pegi, tak kesah kalau tak ikut dalam jadual… hehehehe… senang la mcm ni! :)


First location, kitorg ke cable car, tapi pagi tu cable car tutup sebab angin kuat. So, kitorg ke telaga tujuh… sampai sana, baru tau rupanya nak ke telaga tujuh tu kena daki bukit… again???? Semlm masa pegi island hopping dah ada org bgtau, tp tak sangka lagi tinggi… dah la semlm dah daki bukit kat tasik dayang bunting. Betis pun dah start sakit ni… tapi disebabkan dah sampai, kugagahkan juga la diri ini! Hehehehe… daki la bukit & naikla 600 lebih anak tangga… fuh gila wei! Tapi pemandangan sangat cantik & angin pun sejuk je… rasa berbaloila naik ke atas tu…







Lepas turun & lepas kaki dah rasa sengal2, lepak jap minum air kelapa kat kaki bukit tu, then kitorg gerak ke Kompleks Kraf. Kat situ ada muzium & bolehla beli barangan kraf. Semuanya santek!


Then, kitorg ke Pantai Pasir Hitam (pantai kat situ memang kaler hitam pasir dia) & Pantai Tanjung Rhu, lunch kat situ. Nasib baik pantai dia cukup cantik, so kurangla marah kitorg time lunch tu sebab nak tunggu makanan siap, adala dalam 45 minit! Hampeh tul! Kalau ikut opie, dia nak cancel je, tapi org tu ckp dah siap.. nasib baik betul dah siap setelah 45 minit… kesian Jan tunggu kitorg lama…


Pantai Pasir Hitam yg pantainya pasir kaler hitam. macam kena tumpahan minyak je...


Pantai Tanjung Rhu


Sementara tunggu cable car bukak balik, Jan bawak kitorg ke pekan Kuah untuk beli kacang-kacang, sotong kering & ikan kering. Kalau ikut memang kitorg dah pegi Kuah, tapi tak jumpa tempat jual benda-benda tu semua… so, kitorg pun borongla gajus, pistachio, sotong kering & macam-macam lagila…


Lepas settle shopping, Jan call org cable car tu, then kitorg dapat info yg cable car tu dah bukak… so, patahla balik kitorg ke sana… bayar RM15 utk pemegang MyKad, naikla kitorg cable car tu… mak ai, punyela tinggi cable car tu naik gunung Mat Chincang tu! Tapi pemandangan dia cantik sgt… u all boleh tgkla gambar-gambar ni ye… saye tak payah nak explain dgn panjang lebar… :)





Jambatan gantung yg masa kitorg naik rasa bergoyang sebab angin kuat. ngeri betul!



stesen kat atas gunung yg bulat kat belakang, yg mcm kapal angkasa tu la yg kena daki tangga sampai sakit betis ku!


pemandangan dari first stesen.. kena sambung naik cable car utk sampai ke situ...




Kalau pagi tadi dah daki tangga dan bukit kat telaga tujuh, kat gunung mat chincang ni pun turun naik tangga lagi! Fuh, betul-betul mencabar la aktiviti kitorg hari ni… :)


Setelah satu hari penuh dgn aktiviti lasak, petang kitorg gi lepak kat pantai chenang utk hari terakhir… sempat berendam jap, the baring kat pantai sampai la matahari tenggelam. FYI, saye & opie first time berbaring kat pantai mcm mat saleh tu… hehehehe… dah kata pelancong kan? Hehehehe… tapi sebenarnya baru saye tau kenapa mat saleh suka berbaring kat pantai. Sanggup berpanas, sebab suasana dia damai sekali. Pandang atas nampak langit biru & awan, memang best, rasa tenang je… bila bangun memang rasa fresh badan… tapi badan jadi tan la… hehehehe… malam, we all dinner lagi sekali kat DiFiqa restoran. Kali ni makan ikan bakar cicah air asam & sup campur… fuh! Sodap gile! Tapi esok dah nak balik dah… flight pukul 9.50 pagi… tak bestnye… :(









5 comments:

edzlin007 said...

wahh best nya percutian akak zaff dan abg opie. hmm, buat saya rasa nak kembali je ke langkawi. confirm! cuti sem ni saya ke sana.

Anis said...

hi zaff dear :) congrats on ur new wedding :) enjoy the journey of being hubby+wifey ;)

btw,pls feel free 2visit us 4AUTH COACH n LV items at amazing price dear :)thanks darling :)

http://www.royale-glam.co.cc

biqque said...

cantek seh...

p/s: tambah2 opie takde perut! mmg cantik la gambar. hehehe!

biqque said...

aaaaaaaa teringat masa pegi langkawi dulu :) kitorang pun pegi semua2 ni, island hopping semua...best gile rasanya...

p/s: gambar cantekkkkkkkkk!

shinnaz said...

time ni i jumpe kak zaff kt cable car..sweetnyer..hehe..langkawi|9hb Jan 2009