Sunday, October 5, 2008

first day raya...

Alhamdulillah... dah masuk minggu ke-2 kite meraikan syawal... zaff nak ucap selamat hari raya aidilfitri kepada semua pembaca blog ni, saudara mara, rakan2 dan sesiapa yg mengenali zaff... mintak ampun dan maaf kalau ada tersilap & terkasar bahasa... 0-0 ye!

how was your raya? harap2 semuanya happy dan berjalan lancar... mcm zaff, tahun ni zaff rasa meriah sgt... sebab semua family zaff yg ada kat kl tak balik beraya kat sg petani, kedah. nenek zaff pun beraya kat kl... so first raya tu meriahla bila kitorg berkumpul kat rumah maksu zaff kat kemensah heights... walaupun malam raya zaff kena keje (sayu gak hati bila dgr takbir malam2 raya tu!), tapi alhamdulillah, first raya zaff dapat off day. thanks to myra yg sudi tukar duty dgn zaff... second raya zaff dah keje balik pukul 6 pagi sampai 12 tgh hari... tapi takpe yg penting first raya tu...

pagi raya, zaff bangun tido dalam pukul 8 pagi... hajat di hati nak sambung tido lagi, tapi tak boleh. kena bangun gak sebab memang rutin tiap2 tahun, sambil siapkan breakfast, on tv dgr takbir raya, itu wajib setahun 2 kali (raya aidilfitri & raya aidiladha)... walaupun tak ke masjid (hehehehe) tapi layan takbir itu mesti... :)

lepas sembahyang, zaff & family breakfast kat rumah... mama masak ketupat, kuah kacang, rendang & lemang (lemang tu belila ye... hehehehe)... sambil tunggu angah & husband dia datang, sempat la layan tv3 tgk show siti nurhaliza... bila diorg dah sampai, terusla ke aktiviti wajib iaitu meminta maaf... and semestinya bila time mintak maaf, air mata confirm meleleh! automatic! itu tak boleh elak, tak tau kenapa... hehehehe... lepas selesai semua, angah ke ofis (kesian dia kena keje first raya... takpe angah, akak dah merasa sebelum ni. nak buat mcm mana kalau keje dgn radio station...), zaff & mama lak sempat ke salon utk cuci rambut sebelum ke rumah maksu... dua, tiga salon gak la yg kitorg pegi, semuanya ramai org...

around 12 kitorg gerak ke rumah maksu di mana semua adik beradik mama yg lain berkumpul kat situ... ada empat family kesemuanya termasuk nenek zaff... wah meriah sungguh! seronok betul raya tahun ni... sebelum ni diorg semua balik sg petani, so kitorg yg tak balik ni sangap je kat kl tak tau nak pegi mana... tapi tahun ni lain... satu lagi yg best, tahun ni gak zaff beraya sebagai tunangan org. opie pun org kl, so lagi bertambahla rumah yg boleh kitorg pegi utk beraya...

kat rumah maksu, bila semua dah ada, sekali lagi sesi bermaafan... time ni memang rasa sayu je bila mintak maaf kat semua pakcik dan makcik... maktok zaff pun awal2 lagi dah menangis! hehehehe... lama betul tak rasa mcm ni sebab kitorg pun dah lama tak beraya sama2 sebab yg lain selalu balik sg petani... lepas mintak maaf, turn to bagi duit raya kat cousin yg still study & tak keje, also utk anak2 buah... budget semua ada la dalam RM200!

tak lama lepas tu family opie sampai kat rumah maksu... alhamdulillah... zaff memang rasa seronok sgt raya tahun ni... seronok dapat beraya dgn semua family kat kl & also dapat beraya dgn family opie during first hari raya... petang sikit, family yg lain balik ke rumah masing2, zaff lak ikut family opie beraya ke rumah nenek saudara dia kat selayang & gombak...

alhamdulillah, my first raya berjalan dgn sempurna & happy... tapi still rasa kekurangan sebab my brother yg study kat UK tu takde... dah 3 tahun dia tak beraya dgn kitorg... rindunya kat dia!

angah & her husband, first time raya together as husband & wife

my family & maktok

me with my cousin perempuan... wanie, hannan & amanda

anak dara & mak dara!

my family... tapi sedih tak cukup korum... angah & udin takde... :(


me & tunang!

sedondon hijau tapi lain tone...

pakcik's family

my bro, afan (tengah) dgn faiz & armad

semua cousin lelaki yg ada kat kl

tiga beranak... mama, maktok & makmi

2 comments:

jetsetter said...

zaff..im blog-hopping!fiance u tak mcm Y**** K*U ke?
hehheh..ke mata i yg pinau?

Zaff said...

ape tu jetsetter? mcm sape? yusry KRU? huh celah mana?!