Tuesday, May 27, 2008

ini semua disebabkan oleh Shrek!!!! ataupun Incredible Hulk...

ahad, (25/05/08)... seawal 5.30 pagi dah bangun tido sebab nak balik ke sg petani... ada wedding "sepupu" saye... dalam pukul 6 lebih kitorg satu family gerak & sampai R&R Rawang pukul 7 pagi... singgah jap, breakfast kat situ... saye makan kebab... boleh tak pagi2 buta makan kebab? but, i must say yg kebab kat situ memang marvellous! sama macam kyros kebab, which is my favourite! 7.30 pagi kitorg gerak ke kedah. all the way saye tido je dalam kereta sbb malam tadi pukul 2 lebih baru tido... sedar2 je dah sampai kat penang, time tu pukul 9.45 pagi! wah... laju gak zafrie drive! kitorg exit kat kepala batas, isi minyak then terus ke sg petani ikut jalan lama...

10.30 pagi sampai umah maktok... dari jauh dah nampak khemah kenduri kat tgh jalan... ala2 meriah tapi tak meriah pun! kenduri yg senyap sunyi... kitorg masuk ke umah maktok terus tanpa pegi ke umah mak chaq... (umah maktok sebelah umah mak chaq : maktok - my nenek, mak chaq - kakak sulung mama). yg kawin ni anak mak chaq no. 4, who is my "cousin"...

1.45 tgh hari, dah stand by nak ke arau lak... kat sana, ada kenduri amy, kawan saye... walaupun tak penah pegi arau & ramai yg ckp arau agak jauh dari sg petani, tapi saye nak pegi jugak sbb amy ni boleh dikatakan kawan baik saye... since sekolah menengah lagi kitorg dah kawan... lagipun dia tak buat kenduri kat kl, just buat belah wife dia je kat arau...

tapi nak sampai ke umah wife dia betul2 mencabar kesabaran... hehehehe... dah pukul 4 petang kitorg still tak sampai2 kat umah dia... maybe kitorg tersilap jalan kot... kalau ikut, saye dah fed-up... ingat nak patah balik je... tapi bila call mama yg ada dalam kereta depan, dia cakap alang2 dah sampai kite cari je umah dia... ikutkan je la...

tak lama lepas tu, kitorg jumpa gak umah amy... yg lagi terharunye, dia punyela excited saye datang kenduri dia sampai tunggu saye depan umah dalam hujan dgn berpayung! bayangkanla pengantin sendiri yg tunggu kite siap dengan baju pengantin dia, pakai samping & setanjak! hehehehe...
masuk je kawasan umah dia, family dia punyela besar hati sambut kitorg, siap jemput makan dalam umah... tapi kitorg pilih makan kat luarla sbb mama tak boleh nak bersila... tu pun kitorg makan siap dihidangkan... punyela besar hati kan? saye tersentuh hati sgt2 dgn cara dia melayan kitorg satu family.... makan style masakan kampung... takde nasi minyak atau nasi beriyani... yg ada nasi putih, kurma daging, gulai kambing & kerabu perut... lain kan?






selesai makan, masuk umah jap bergambar depan pelamin... then kitorg terus gerak balik ke kl... kitorg balik hari je sebab angah & zafrie keje esok, except mama & abah yg stay lagi satu hari kat kedah sebab nak menjemput family yg lain ke wedding angah nanti...

dari arau nak masuk ke highway kat alor setar adala dalam sejam... masuk town alor setar, jalan jam pulak sebab org balik keje... hari ahad org kat kedah bekerja... bila dah masuk highway, kitorg singgah R&R Gurun, freshen-up apa yg patut & also tukar baju & cuci make-up... tak kuasa nak maintain ayu sampai kl! hehehehehe...

lebih kurang lagi 3, 4 km nak masuk terowong kat ipoh, jalan dah mula slow... elemek, takkan jalan jem kot? terus angah call Lembaga Lebuhraya Malaysia (guna power Radio 24 Bernama nampak???) tanya kenapa highway jem... katanya petang tadi ada accident before tol jelapang & sekarang jem sebab kereta banyak kat tol... adus...!!! ponek la eden mcm ni! nak sampai ke tol adala lebih 5 km lagi ni... nak naik bukit masuk terowong, nak turun bukit lagi nak sampai tol... dari petang tadi asyik jem je... kitorg stuck dalam jem lebih kurang satu setengah jam la jugak! bosan2 dalam kereta, sempat berposing amik gambar & buat macam2 lagila... dah mcm org tak betul je! hehehehe... lepas tol jelapang baru jalan clear... terus pecut bukan nak sampai kl cepat, tapi nak cari toilet! semua dah rasa nak terkucil...

tengok kereta banyak masa mendaki nak masuk terowong...




inilah dia rupa orang yg tgh kesengalan dalam kereta ketika jalan jem!





ni dalam terowong... pun slow je drive...




at one time, terus stop sampai boleh amik gambar logo ni dalam terowong!


ni pulak keadaan selepas terowong... tengok lampu2 brek kat depan tu... jauh lagi nak sampai pondok tol jelapang...


sampai kat hentian ape ntah, pun ramai org... nak buang air pun kena beratur! tension tul la... lepas menyelesaikan "hajat", saye drive non-stop to kl... kereta tak berapa banyak, cuma tension sebab sifat kurang ajar sesetengah driver yg suka bagi high beam bile nak memotong... ape? korg ingat jalan tu bapak korg punye ke? at least bagi la signal je, org paham la yg kau nak memotong... budus betul! takde sivik! sampai ada satu kereta perdana tu dari jauh dia bagi lampu tinggi je... punyela sakit mata! saye ke kiri bagi dia potong & saye masuk balik lane kanan belakang dia... pastu ape saye buat tau? saye bagi balik lampu tinggi kat dia!.. lama gak la dalam 10 minit... ha, padan muka! last2 dia tak tahan kot, dia masuk lane kiri balik & terus bawak slow je... baru kau rasa apa yg kau buat kat org! hehehehe...

kitorg sampai kl dgn selamatnya pukul 12.30 tgh malam... punyela penat badan ni... mana dgn sengal2 badan sbb main bowling sebelum tu... mana duduk dalam kereta punyela lama... arini kitorg cipta rekod... duduk dalam kereta lagi lama dari duduk makan kenduri! hehehehe...

4 comments:

pa'E fm said...

dear..
apakah relevannya tajuk entry ni dgn cerita kenduri, layan istimewa kt arau, traffic jam & si perdana carik psl tu??...hehehe
and..
knape "cousin"....hmmm,.....

Zaff said...

dia la shrek or incredible hulk tu! sbb kawen pakai baju kaler hijau mcm shrek & hulk... kitorg kena paksa balik kampung... hahahahaha

pa'E fm said...

nape baju pengantin kaler oren tu mcm lain2 je kaler nye...

Zaff said...

ha... yg tu kena tanya tuan punye badan... :) tapi bukan shrek tau..