Monday, January 24, 2011

rasa sakit pulak (part 2)

breastfeeding for the first time


The next day, pukul 8 pagi nurse datang utk tukar cadar & nak bersihkan badan I. So I“dipaksa” bangun duduk & berdiri & kalau boleh berjalan ke toilet. Masa tu, masyaAllah sakit dia tak tau nak cakap mcm mana! Nak duduk memang sakit gile, nak berdiri pun sakit. Satu tips nurse bgtau, nak kurangkan sakit, tampung perut & tolak perut yg menggelebeh tu ke atas. Tapi I tak dapat tangkap mcm mana nak buat sebab perut dah kecik, kalau dulu masa pregnant boleh la tampung sebab perut besar.. tapi memang sakitla.. sekali lagi menggigil-gigil badan I tahan sakit. Bila berdiri je, I tak boleh berdiri lama sebab rasa nak pitam. Rasa muka dah kebas, telinga berdesing & kepala berpusing sangat, semua tu jadi sebab satu hari terbaring je kat katil.. tapi nak stress kat sinila, nak duduk & berdiri tu memang saaaakkkkkiitttt.. kesian nurse tu I genggam tangan dia kuat, dahla dia kecik je.. hehehe.. nak tunggu I gerak sikit-sikit pun amik masa, kejap-kejap I mintak stop & tarik nafas sebab memang sakit. Disebabkan tak boleh berdiri lama, nak berjalan ke toilet lagila tak boleh kan? So, I duduk atas kerusi tepi toilet, nurse tukarkan pad, cuci & lap badan I dengan towel basah.. masa tu baru I respectla dgn nurse, buat keje macam tu & kite ni pulak memang dah tak malu, naked ke ape, rela je badan ni dilap oleh nurse..

Dalam pukul 10 lebih, I try breastfeed my son. Tak tau masa tu susu dah ada ke belum, tapi I tengok Rizqy sedap je menyedut. Alhamdulillah, first experience breastfeed tak mendatangkan masalah kat I..

Pukul 11 pagi, prof Hashim datang tukarkan plaster luka. Dia cakap kalau I nak discharge aritu pun dah boleh sebab katanya bersalin normal or c-sect, sakit dia sama je, duduk lama-lama kat ward pun baring & tgk tv je. Tapi opie cakap kat I, discharge esoklah, so I still boleh berehat lagi kat ward & esoknye tu dah kuat la sikit nak bangun berdiri. Prof Hashim sempat jugak adviced I pakai bengkung kat perut supaya bengkung tu tekan perut yang menggelebeh tu. Katanya lagi sebab perut tu menggelebehla yang buat lagi sakit bila berjalan sebab perut tu berlaga dengan luka.. owh.. baru ada paham..

Siang sampai ke malam, ramai tetamu datang melawat me & rizqy. Thank you to my cousin Wanie & her friend Wawa, Azli, kak Isma, Kam, Ezu & ada jugak yg dtg buat surprise, EFE gang – Erra Fazira, Zaini & Hafiz, Sofea & Pajie. To kak Erra, thanks for the portable glider/rocker, me liked it!

After lunch, before tetamu datang, sekali lagi I try bangun pegi toilet since urine tube dah cabut. This time dah kurang sikit sakit compared to pagi tadi. Maybe sebab dah breastfeed, so sakit tu dah kurang sebab masa breastfeed, kite punye rahim pun mengecut. I boleh bangun slow-slow tanpa perlu stop amik nafas, kepala pun dah tak pening lagi & dah tak menggigil-gigil tahan sakit. This time jugak dah tau nak tampung perut yg menggelebeh tu, so memang kurang sakit.

Alhamdulillah, I managed to tahan sakit & maknanya I tergolong dalam pesakit prof Hashim yang kuat sebab kata sorg nurse kat situ, patient prof semua kuat-kuat, semua discharged cepat. Hehehe.. Actually, sakit ni perasaan kite je. Kalau kite layan sakit tu, memang lamala sakit. So, satu je tips I untuk semua orang, lawan sakit & be strong supaya cepat baik. Jangan manjakan diri sampai nangis-nangis & takut nak gerak sebab kalau macam tu memang lambatla nak baik. For me, bila balik je rumah, I memang kuatkan semangat & tak layan sangat sakit. Hari keempat lepas operation, I dah boleh bangun sendiri tanpa orang pegang or tarik bangun dari katil & I dah boleh jalan satu rumah walaupun slow-slow. :D



perhimpunan baby.. isy isyh zarra.. tak reti duduk diam!



daddy Kam










unexpected guess', Sofea & Pajie. :) tq for coming!



masa ni susu time for rizqy. tapi opie terror cari angle amik gambar, so tak nampak part2 yg tak sepatutnya. :D



6 comments:

Little BlueBird said...

Pesan kt zaini..bila nk kawin.hehehe...lama gile tak jumpa..yg penting akak maintain u...zaff..take care..good 4 u bole bf..

Ely Hasrul said...

sori la rizqy, auntie skin mmg takde masa.. xdpt nk visit.. nnti rizqy beso skit bleh main dgn sami..

zaff, betol tu sakit tu saiko aje la kan kalu pikir2.. tau dak first day after deliver skin selamba aje buat2 nk berak hahahhahaa masa tu ckp kt diri sendiri, kalu tak berak arinih esok2 kena gak hahahaha.. alhamdulillah bila buat2 tu mmg ok aje..

xsabo nk jumpa korg!!!

armouris said...

info tentang telinga berdesing di SIHAT SELALU - Tinitus - Telinga Berdesing

Zaff Zafrina said...

kak hana - nama anak kite samala, harris. hehehe.. zaini dah lama kawinla, tak tau ke? anak je takde, yg ada anak tekak. hehe

skin - takpe, bila free nanti blh lepak.. hehehe

edzlin007 said...

suka tgk pics yg ramai babies tu hehe.

DILLA KARIM said...

Purchase PREMIUM BEAUTIFUL, PB from me now and you are entitled to a free gift of MAC eye shadow make up...
I hope to get your support. Thank you very much. I have added yours to mine. Thank you very much..
contact and follow my blog on http://mintylipgloss.blogspot.com/