Thursday, July 5, 2012

makan-makan di Europe

masa ke London, Paris, Venice & Newcastle, kononnya mcm terfikir makan nanti mesti tak heaven macam kat KL. tapi bila dah kat sana, semua tanggapan tu meleset! jom tengok ape yg ku makan kat sana.

scampy (udang) & chips kat Colmans, Newcastle

 calamari & chips

 haddock fish & chips

lamb ribs ni memang terbaik. kat Chicken Cottage Newcastle. fast food restaurant je.. kat sini ada jual kambing kat fast food?

 ni kat Malaysian Hall London. memang makan macam kat Malaysia. ada macam-macam lauk & makanan lain

 kailan ikan masin, seabass thai chilli sos & lemon chicken & adalagi satu dish, beef blackpepper kat Noodle Oodle London. terbaik chinese food kat situ. makan at situ, nampak muka orang Malaysia je

 yg ni on the way ke Paris dalam train. makan light-light je, prawn mayo, chocolate square (macam kek batik kite) & pineapple juice, beli kat Marks & Spencer. best sangat

 tak dapat lupa makan ni sebab sedap sangat.. kat kedai arab seberang hotel kitorg kat Paris

 margherita pizza kat Venice for first day. second day makan chicken pizza. surprisingly ada gak kedai halal kat sana

 ni breakfast kat hotel Venice. roti diorg gile sedap. kat Paris lagi sedap! diorg kan particular kalau bab-bab roti ni..

 balik London, repeat lunch kat Noodle Oodle lagi. kali ni kitorg makan noodles & this one crispy aromatic duck. letak plum sauce atas something mcm kulit popia, then letak isi itik ni, gulung mcm makan popia. marvelous!

 tea time kat Malaysian Hall

 dinner kat Malaysia Hall befor balik KL, laksa Kedah

 seafood pasta kat Venice. pegi Itali tak makan pasta rugila kan?

 pasta with clam kat Venice, malam kedua kat sana

cheese naan kat Akbars, Newcastle

look at the size of the naan! siap gantung lagi.. 

kesimpulannya, sama je makan macam kat Malaysia, in fact rasa macam makan lagi banyak. kalau kat London laaaagila senang cari restoran Malaysia & restoran halal. especially kat area Malaysia Hall (Queensway) sepanjang jalan tu je ada lebih 3 restoran halal. alamak, teringat Taza kebab! huhu


5 comments:

Biqque said...

ya Allah sedapnyerrrrrrrrrr!

BlueEwoke said...

Hahahah i setuju part makan ni.. sblum sampai risau sgt..rasa cam susah la nk cari makanan halal dan yg sesuai ngn tekak! dah sampai sanaaaa haaaa amik ko..macam2 ada..halal pun agak senang, kecuali kt swiss..hehehe

so pas ni nk p europ tak yah susah2 bawak bekal dah kekekek

Zaff Zafrina said...

biq - tau takpeee... memang sedap!

na - kan? sekarang dah ramai muslim seluruh dunia, tu yg makin senang cari makanan halal. masa kat venice, i agak terkejut gak bila jumpa kedai halal.

dialicious said...

eh noodle oodle tu best eh?ala sygnye..belakang hotel i.2 3x lalu mcm nak try tp asik kenyang jee!hahah..kt paris u dok mana eh?kwn i tnye

Zaff Zafrina said...

Diah - terbaik noodle oodle tu. Rugi u tak mkn situ, ramai org malaysia mkn situ. Kat paris i stay kat marciano hotel, seberang jln gare du nord station