Sunday, July 15, 2012

London : St. Paul's Cathedral, Madame Tussauds & Abbey Road

third day di London, keluar bilik pukul 9 pagi. sampai station, lepak dulu kat Starbucks sebab nak bagi reda trafik dulu, orang ramai sangat naik train nak masuk ofis. kat sana everyday minum coffee sama ada kat Starbukcs or Costa sebab murah. satu cup besar harga 3 pounds je.. some more sana sejuk, so memang kena minum hot coffee. kalau kat Malaysia, pegi Starbucks takdenya nak minum hot coffee. around 9.30am baru kitorg naik tube, first location - St. Paul's Cathedral.

 stay kat Tune je

 at Starbucks Liverpool Street Station

 interior Starbucks kat sini still dulu-dulu punya style

 dah nampak dah bumbung dia. still mendung mcm nak hujan

 yes! that's the cathedral. tempat wedding Prince Charles & Princess Diana

 that's the stairs & the door. cuba tengok balik video wedding Charles & Diana




 besar gile cathedral ni. kenapa diorg tak buat wedding kat Westminster Abbey? sebab tetamu side Diana ramai, kat Westminster Abbey tak muat, so diorg buat kat St. Paul


 and lagi satu sebab, Diana cakap gown dia besar & kembang, tak muat lalu kat pintu Westminster Abbey, so sebab tu diorg buat kat sini. memang besar betul pintu masuk St. Paul ni

 nak masuk still kena bayar. ni pun curi-curi amik gambar

 bayangkan Diana keluar dari carriage & lalu kat tangga ni dengan wedding gown dia yg grand tu..



 lintas jalan, terus ke Millenium Bridge. kat sini salah satu location filem Harry Porter

 St. Paul's Cathedral from Millenium Bridge


 lepas dah puas bergambar kat St. Paul, kitorg naik tube ke Madame Tussauds lak. itula dia bumbung muzuim wax yang famous kat dunia tu..



 kitorg tak masuk pun sebab mahal sangat, 40 pounds. lagipun ku takdela excited sangat nak bergambar dengan wax tu, overrated kot.. 

antara patung lilin terbaru. amik jela gambar dengan banner tu. haha


selain Madame Tussauds, Baker Street ni famous gak dengan Sherlock Holmes. rumah/ofis Sherlock Holmes atau dikenali sebagai the world's famous address, 221B Baker Street terletak kat area sini. sekarang rumah tu dah jadi muzium, tapi kitorg tak pegi pun.

dari Baker Street, naik tube lagi ke St. John's Wood. ada ape pulak kat sana? station tu berdekatan dengan Abbey Road yang famous dengan zebra crossing yg kumpulan The Beatles shoot gambar untuk cover album diorg yang famous satu dunia, Abbey Road. kat situ jugak ada studio rakaman paling famous kat dunia, Abbey Road Studios.




 that's the crossing. biasa je, tapi famous sebab The Beatles amik gambar kat sini

 masa kitorg sampai, ramai gak orang. semua pakat dok amik gambar macam The Beatles. jenuhla kereta-kereta kat situ kena stop. orang cross jalan sebenarnya sebab nak bergambar

 kat tembok Abbey Road Studios abis kena conteng dengan peminat The Beatles



 belakang pokok tulah studio Abbey Road. check out the wall yang kena conteng tu



 nak jugakla amik gambar kat crossing ni







7 comments:

CT said...

Bestkan...akk pun dh smpi sana :)

DeQWa said...

bestnyer dpt g sana....
akak tadi jumpa akk la,kt umai cafe putrajaya (15/7/2012) ptg,nk tegur malu la polak,sempat senyum jer..hihi...tp syg umai cafe tutup....kecewa nk lepak2 sana kan...

Zaff Zafrina said...

kak CT - best sangat. now i miss London so much!

Biqque said...

ha yg crossing tu WAJIB kena buat :D

Zaff Zafrina said...

biq - dlm itinerary takde pun nak ke Abbey Road, adik I pun tak ingat. pagi tu I tiba-tiba tersebut, tu yg terus pegi. dah sampai memang wajib amik gambarla kan? tu pun tunggu org takde, 5/6 kali dok lintas kat situ! hahaha

Zaff Zafrina said...

Deqwq - laaa kenapa tak tegur?? Kitorg tak lunch, pegi sana ingat nak mknla kat umai, then baru nak bagi anak main kat depan monumen tu. Mmg frust umai tutup.

Biq - i terdelete komen u yg latest! Hoh!

DeQWa said...

malu nak tegur ,senyum2 camtue jelah..hihi...comel rizky...ikut mama die la tue..