Wednesday, March 10, 2010

kronologi demam denggi


Ahad 7 Mac, bangun tido je rasa sakit satu badan. rasa macam baru lepas berexercise, tapi hari sebelum tu takde buat ape pun, malah tak keluar ke mana pun, just pegi ofis pagi Sabtu tu, then lepak je kat rumah.. tapi walaupun rasa lemau, Zaff & husband keluar gak ke Sunway Pyramid. balik ke rumah petang tu rasa panas badan, then makan panadol, lepak depan tv. dah segar sket, kitorg keluar lagi ke Rasta TTDI, lepak dgn Shahnaz & pegi kedai Yus kat situ nak beli handbag! :)


balik dari Rasta dalam pukul 11 malam, badan panas balik.. nak tido je Zaff rasa sejuk sangat walaupun badan sebenarnya panas, sampai kena bangun tukar baju pakai longsleeve & seluar panjang. tengah mencari baju tu menggigil-gigil badan! eh apsal ni????


Isnin, 8 Mac, kena jaga anak buah Zaff sebab my mum nak gi check up kat hospital. tgh jaga Zarra tu, start balik badan panas, sakit kepala yg amat & rasa mengantuk sangat.. Zarra pulak buat perangai masa tu tak nak tido, sabar je la! dah la kite ni tak sihat kan? mama lak balik lambat dari hospital, hari tu pulak doktor lambat.. isyh!mama balik je, tengah tido (Zarra pun dah tido), dia pegang badan Zaff, dia cakap, "isyh panas ni kak", Zaff terus bangun pegi klinik.

kat klinik pun ada problem, pegi first klinik, sikit punye lama dia nak panggil nama kite, dekat sejam la jugak! padahal ada 2 org je patients! yg kite ni dah separuh mati menunggu dengan rasa seram sejuknye & sakit-sakit badannye.. tula org melayu, kite ni nak tolong org melayu, nak bagi rezeki kat kaum kite, tapi diorg tak appreciate pesakit & pelanggan. apa da! dah tu, doctor tu pun macam rude je dgn patient sebelum Zaff. patient tu dtg dgn baby dia yg baru lahir, maybe nak cucuk kot. dah la lambat dari appointment, maybe appointment pukul 1.30pm, tapi doctor pompuan tu pukul 2pm baru terhegeh-hegeh masuk klinik, pegi makan kot sebelum tu. dah masuk klinik, after 10 minit dia tak panggil lagi patient tu. bila patient tu tanya lambat lagi ke, doctor tu boleh bukak pintu, sound kat patient tu, "u nak masuk sekarang, u masukla tengok ape ada dlm bilik ni".. rupa-rupanya ada contractor dlm bilik tu tgh buat ape ntah.. tapi at least, u sebagai doctor yg berpelajaran tinggi, cakapla elok-elok dgn patient kan? harap pakai tudung labuh je!
nurse-nurse dia pun sama, tak mesra pelanggan & tengok org mcm tak penah tgk org.
. lepas patient tu dah jumpa doctor, dia pun dah balik, giliran Zaff la pulak kan? tapi lepas 20 minit, dia tak panggil-panggil jugak.. last-last, Zaff blah mcm tu je, pegi klinik sebelah. tak sampai 10 minit semua settle! doctor cakap Zaff demam, body temperature 38.9 & tonsil kiri kanan bengkak. dia bagi mc tapi Zaff keje gak malam tu, sekarang tgh survey susah nak cuti.. lepas gi klinik, balik rumah, makan ubat, tido, petang bangun ke ofis dah reda sikit demam.

Selasa, 9 Mac, bangun pagi badan panas lagi, malam tadi nak tido pun panas gile badan. call Opie, dia balik dari ofis dia, bawak Zaff pegi klinik tu balik, kali ni nak buat blood test. body temperature still sama mcm semalam.. doctor pun heran & dia ckp takut Zaff kena denggi je. around 2pm, doctor call bgtau yg platelet Zaff rendah, kemungkinan besar betul kena denggi & dia bagi reference letter & suruh ke hospital terus buat blood test lagi sekali.


muka lepas ke klinik kali ke-2. masa ni mmg badan panas tapi kite menggigil & badan rasa sakit-sakit

by 4pm, kitorg sampai HUKM, terus ke emergency. mama & baba opie pun ada sebab kebetulan diorg ada kat area situ.. punyela lama kat sana, pukul 8 baru settle. yg lama sebab tunggu result darah & mula-mula tu, Penolong Pegawai Perubatan kat situ boleh lak lupa bawak masuk borang Zaff ke dalam bilik doctor. boleh tak? kot ye pun tergoda dgn kecantikan i, jgn la sampai terlupa buat keje! hahahahah.. mama opie yg perasan bila tgk org yg register lepas Zaff masuk dulu jumpa doctor.. hhhmmm.. platelet 124, esok kena dtg check lagi darah utk kali ke-3.

Rabu, 10 Mac, pukul 8 pagi dah sampai HUKM, abah pun ada appointment kat situ & mama temankan Zaff. senang hati dtg pagi-pagi, org tak ramai.. badan still demam, suhu 38. denggi ni antara simptom-simptom dia demam on & off. mcm Zaff la, demam malam & pagi je.. kali ni amik darah kat tangan.. first time kena cucuk kat situ, diorg amik darah 3 tube kecik.. :(


result keluar, platelet turun lagi ke 91 & confirm Zaff kena denggi. masa jumpa doctor, diorg masukkan air gak tapi tak banyak & kata doctor tak payah masuk wad lagi sebab bintik-bintik merah tak keluar lagi & tak berdarah kat mana-mana.. thank God! tapi esok, kena pegi lagi check lagi darah untuk kali ke-4. kalau still turun platelet, maybe baru warded. doakan yg terbaik utk Zaff ye!


3 comments:

Ely Hasrul said...

ya allah.. cpt la sembuh ye zaff aminn.. anything inform ok

xoxo

biqque said...

zaff, kalo bleh, masuk la hospital awal2...i takut la denggi2 ni...dulu arwah my mom sbb lambat masuk spital la, tak kuar tanda la apa la, last2 dah terlambat...u better buat apa yg patut k?

get well soon...

edzlin007 said...

Semoga kak zaff kembali pulih dan sihat...Amin.. banyak2kan rehat tau...