Sunday, March 21, 2010

hospital kerajaan vs hospital swasta

bila Zaff masuk HUKM masa demam denggi aritu, ramai yg tanya kenapa tak gi private.. ntahle, Zaff takde jawapan yg spesifik. nak kata takde insurance cover, ada, plus siap boleh claim lagi from ofis.. just yg ingat masa pegi klinik, doctor tanya nak pegi hospital mana, terus dalam kepala ingat HUKM je sebab dekat dgn rumah. tapi ok pe masuk hospital kerajaan? wad pun ada air-cond.. just ada sikit kesilapan teknikal masa transfer ke wad biasa from observation ward, sebab Zaff nak pegi specialist ward tingkat 7, kat situ masuk ward kena bayar lebih sket la sebab bilik sorg, tapi observation ward tu hantar Zaff ke wad biasa.. Zaff ok kan aje sebab dah sakit kan? dah tak fikir ape dah, just my family & parents Opie bising mintak tukar wad.. kalau ikut siap suruh discharge & tukar hospital ke Pantai Cheras, tapi Zaff tak setuju sebab takut ada complication masa pindah-pindah tu, dah la memang tengah sakit kan? kat HUKM lak, nak tukar ke specialist ward, boleh, tapi masa tu weekend, specialist tak keje & semua urusan kena tunggu hari Isnin.. tapi okla wad tu, makan best, wad ada air-cond, hari-hari tukar cadar & sarung bantal, just bising sikit especially time melawat.. lagi satu, one thing good about hospital kerajaan ni, doctor diorg semua terlatih & i think untuk semua penyakit, hospital kerajaan is the best la.. walaupun HUKM tu learning hospital & kejap-kejap datang rombongan doctor check kite, tapi they all still the best..

dapat tau boleh discharge pukul 12 tgh hari hari Isnin, tapi betul-betul boleh keluar dari wad pukul 5 petang. tak tau diorg buat ape sampai lambat boleh settle. tapi surat hospital tu kalau tengok, pukul 3 petang dah siap.. biasala patient yg nak discharge ramai kot.. :) sambung mc sampai hari Rabu, Khamis baru masuk keje balik..

nak pegi buat bayaran, terkejut sebab FREE! ye, masuk hospital kerajaan sebab demam denggi, semuanya percuma, tak payah bayar satu sen pun! lepas ni kalau kena demam denggi, pegi je ke hospital kerajaan ye! :D

5 comments:

edzlin007 said...

yup, hospital kerajaan banyak kebaikannya. kalau ada kekurangan pun mungkin sebab patients ramai.

Get well soon akak zaff

Ely Hasrul said...

alhamdulillah zaff dh sihat. sori lah mmg xsempat nk tnya2 kabar apetah lagik nk melawat. hebatnye hosp kerajaan kalu ade2 kes teruk hospital swasta xberani terima.. sume tolak ke specialist hosp kerajaan. papi surgeri aritu 16k tapi orto dia cuti so yg ganti dokter dari HUKM haha.. kalu buat kat hukm kompom xdek beribu2.. betoi ckp zaff.. sume sbb dekat.. kitorg dok la g ampang puteri yg sesak tu semata2 sbb dekat dgn umah..

Okie dOkie said...

alhamdulillah kak zaff dah sihat kembali.
risau jugak sebab seminggu kak zaff menghilang.

mane2 hospital ada kebaikan dan kekurangan tak kiralah swasta or goverment. ;)

Lina Shuib said...

was not aware u kena warded, pasal lama tak online :( alhamdulillah u dah sihat. pls take gud care of urself dearie.

cakap pasal govt hosp ni, hosp sultanah bahiyah, alor setar agak s****. u bayangkan, nak find out patient dok ward mana pun kena q amik no ok. sgtlah annoying. lol.

anak.makk said...

Hukm ni kerajaan or separa keeajaan??