Tuesday, March 18, 2008

Mangga 2 & Java Jazz Festival

Kul 8 dah bangun, terus bersiap & breakfast kat coffee house. After breakfast kitorg ke Mangga 2. Myra tak ikut sebab katanya nak simpan energy utk ke Java Jazz malam nanti.

Sampai mangga 2, saye terus cari barang2 yg dikirim oleh girl & angah. Girl kirim kain utk buat kebaya & angah lak kirim telekung nak buat hantaran kawin… alhamdulillah lega rasa sbb dpt apa yg dicari… tapi saye terjebak gak “ter”beli barang2 utk diri sendiri… hehehe... tgk telekung yg nak dibeli utk angah, terus terfikir why not beli je utk hantaran my wedding nanti.. tak payah nak dtg balik or nak kirim kat kwn2 yg lain yg tak tau sape & bila nak dtg ke jakarta ni… so, kesimpulannya dptla saye sepasang telekung utk diri sendiri…. ;) kain utk buat kebaya lak, mula2 mmg ingat nak beli utk girl je… tapi bila tgk sikit punye cantik & murah gile kain2 tu… saye pun amikla 2 pasang utk diri sendiri… sepasang kaler putih utk hari nikah angah nanti & sepasang lagi kaler brown, boleh pakai utk hari raya nanti… hehehehehehe… kalau ikutkan hati dan kalau byk duit, mesti saye dah borong byk kain… sbb kat sana bkn kain batik Indonesia je yg murah, kain lace utk buat baju wedding, baik yg plain or yg full sequin pun murah gile! Bayangkan kalau full lace blh dpt sepasang dlm 250, 000 rupiah or duit kite RM80… tak murah?????? Tapi sabar jela… insyaallah, ada rezeki later2 saye nak pegi sana balik or bandung dgn my family & opie’s family, nak shopping barang2 kawin… ;)

Lepas dah settle beli barang2 saye, now it’s my turn teman zhana lak beli barang2 dia… before tu abg kc called suruh kitorg balik hotel sendiri sbb dia, opie & ghaz nak ke tempat lain… ah, kitorg ok je… hehehehe… ok, now back to zhana. dia nak beli handbag… penat gakla ikut dia jalan satu mangga 2 tu… mana dgn beg2 yg penuh kiri kanan tangan… lebih kurang sejam lebih baru settle dpt sume apa yg dia nak… sedar tak sedar zhana beli 3 handbag & 1 wallet!

Balik dari mangga 2 ke hotel naik cab… ermmm… kat kl langsung tak naik cab, tapi kat tempat org blh pulak naik cab kan?… hehehehe… sampai bilik, lepak2 jap, rendam kaki dlm hot water & freshen up, terus bersiap utk ke java jazz… kumpul kat lobby kul 4, terus gerak ke Jakarta Convention Center… jalan sikit punye macet nak sampai ke sana… tak sempat sampai entrance JKC, kitorg turun cab berjalan ke entrance… kalau stay dlm cab alamatnye sampai dah gelap kot baru sampai… jem gile!

Dalam tgh berjalan ke entrance, saye perasan ramai ulat yg jual tiket utk masuk ke Java Jazz. Even abg kc pun dpt beli satu tiket yg berharga 550, 000 rupiah dgn harga just 250, 000. senang gile dpt sbb ramai yg jual terang-terangan & diorg berani jual sampai betul2 depan entrance. Kalau kat tempat kita, kadang2 memang ada ulat, tapi diorg buat secara sembunyi2 & bila dah dekat entrance semua dah takde…. Lagi satu, kalau diorg nampak kite pegang tiket atau diorg nampak kite buka beg atau seluk tangan dlm beg, trus diorg ikut rapat kite mtk jual tiket tu... saye tak tanyala kalau jual diorg nak beli bape, tapi mungkin diorg sanggup bayar lebih daripada harga yg kite beli… maybe…????







sempat lagi???....





jumpa dayang kat sana... kalau kitorg pegi jakarta penat & sakit kaki sbb jalan2 & shopping. dia lak penat & sakit kaki sbb asyik berdiri tgk sume show kat Java Jazz... hehehehe...


ni baru real.. makan J.Co donuts kat Jakarta... baru betul tempat dia!

tgh melepak luar hall... kat dalam raul midon tgh perform.... org sikit punye ramai dlm hall tu!




About the event, nothing much I could say sbb me, zhana & myra not really enjoy it… sbb too crowded, stage & shows terlampau banyak sampai tak tau nak tgk mana satu sbb most of the shows berlangsung serentak… kena ada schedule baru dpt tau clearly sape yg perform, kalau takde memang lost… kitorg byk lepak kat luar makan2 & duduk lepak luar hall sembang2 sambil curi2 dgr lagu2 drpd artis yg perform dlm hall… hehehehehe… tapi kitorg sempatla berjalan-jalan ke semua tempat dlm convention centre tu… tgk kejap2 sume performance… yg tak bestnye, punyela berkobar-kobar nak pegi Java Jazz konon2 nak tgk Babyface perform, tapi tak dapat sbb nak tgk show dia kena beli tiket lain yg berharga 350, 000 rupiah (RM122.00)… memang la kalau ikut currency kite tak mahal, but still… duit byk dah abis sbb shopping!

Alih2 dlm kul 10 malam, me, zhana, myra, zana (our winner & listener) & husband dia balik hotel naik cab… penat sgt kaki dan badan ni… dalam hati tak sabar nak balik kl esok… sbb mcm2 masalah sebenarnya yg kitorg (saye, myra & zhana) kena hadapi bila kat sana… tapi tak boleh nak cite lebih2, biarla kitorg dan org tu je yg tau… tu pun kalau org tu tau… :(

2 comments:

nurul azmie said...

sikit punyer besar mangga 2 tu.. xcukup sehari klu nk shoppng kt ctu.
lg 1, kt 'tanah abg market'.. x smpai 1/2 jam dr bandar jakarta. tu pn klu x macet.. tmpt tu mmg best klu nk cari brg2 utk wedding.. berbaloi. cayo la ckp den ;)

Zaff said...

tanah abang tu memang tau lagi murah... tapi takde masa... tu yg beli je kat mana yang sempat... :)