Sunday, December 4, 2011

demam, selsema, batuk = lung infection

selsema dah baik, tapi lepas tu batuk pulak. bila dah batuk, demam pun datang.. hari Rabu, mama called kata Rizqy demam teruk sampai lembik badan dia & asyik merengek je.. nasibla masa tu keje semua dah siap, cuma nak tunggu recording. nasib ada my intern yang tolong siapkan recording tu.. so me pun bergegasla balik lepas dah make sure segala keje siap. sampai rumah memang sangat lemah badan Rizqy & panas. bagi dia mandi (meraung sebab sejuk kot, padahal dia suka air) & saye bawak Rizqy ke klinik (kali ketiga sepanjang dia demam)..

masa tgh tunggu kat klinik tu, sangat nervous sebab Rizqy tak pernah demam mcm tu sampai lembik badan dia.. takut dia tarik/sawan je. doc terus cucuk ubat masuk punggung dia sebab badan panas & dia tak nak makan or minum..

4 jam, dia dah ok. tapi after tu panas balik badan dia. so kitorg memang cucuk je ubat masuk punggung dia setiap 4 jam. satu malam tak tido monitor temperature badan dia & also kitorg keep sponging badan & kepala dia.. demam still on off..

Khamis pagi, tak boleh jadi ni.. Rizqy still demam & still tak nak makan or susu. last resort, kitorg bawak dia ke Kajang Plaza Medical Center, serah diri untuk masuk ward. kenapa tak ke hospital government? as usual sebab takut lambat walaupun pegi emergency.. kat KPMC, jumpa doctor dulu & terus cakap kitorg nak admitted sebab Rizqy tak makan. kalau admitted, kena cucuk drip air, at least bagi dia energy..

terus masuk emergency, Rizqy kena nebulized which kitorg memang dah agak dia akan kena sebab phlegm dah masuk paru-paru dia.. ape lagi meraung la dia time kena nebulized tu! lepas tu, nak cucuk drip pun meraung, nak-nak cucuk belah kiri jarum tak masuk sebab urat dia bercabang.. relaks kejap, cucuk lagi tangan kanan lak.. kesian my son.. :(


malam sebelum ke hospital







nebulized pukul 1 pagi. nasib dia tak terjaga. kalau tak, meraung satu hospital dengar!


stayed at KPMC for 2 nights. kata doctor, phlegm dah masuk paru-paru & paru-paru dia dah kena infection sebab tu demam tak baik-baik. masuk drip air sebotol suku, antibiotik pun masuk ikut drip, kena nebulized setiap 4 jam & siap kena physio ketuk-ketuk dada depan belakang. bil? RM2 ribu! pheww!



4 comments:

Famila Akmar Faisal said...

alhamdulillah..rizqy dh sihat...budak nk membesar mmg camtuh..kene sabar ye zaff..insyaallah semua terbaik utk die.. u too take care :)

Famila Akmar Faisal said...

Alhamdulillah dah sihat die..sabar ye zaff..budak peringkat nak membesar mmg camtuh..n ebrgantung pd antibodi die jugak..tringat ms wafiq admitted mase umur mcm riqzy..time tu die kene tonsil..huhu.mmg sedey.tp kene kuatkan semangat lar.. doa yg terbaik k.. insyaallah semua ok. u too take care.. :)

fiszah_pjo said...

alahai..cian nye rizqy..dapat bayangkan camne die kt wad n nebulized tu..huhu..my nephew 2 org masuk wad serentakk./.kes mcm ni la..kt tangan dorg tu kan kena cucuk..tk leh sentuh..klu sentuh menjerit skit..(rsnya takskit sgt..cuma dorg rasa skit bila kena bungkus besr)tp mmg sian sgt..huhuh

Ely Hasrul said...

harap cpt la baik, lama gak dia demam siannyeee.. skang nih plak asik la ujan.. sami pn baru baik demam..