Sunday, September 25, 2011

Bali 2011 (#1)

19-22 September, me, opie, my sister & bro-in-law selamat jalan-jalan ke Bali. that was our third time ke sana. actually berat hati sebenarnya nak pegi. satu sebab mama still kat hospital & kedua nak tinggal rizqy yg mana time tu dia demam lak sejak hari Sabtu. masa gerak ke airport rasa tak best je.. but I know mama was in good hands & rizqy selamat dgn nenek dia.. saye pun dah tanya mama is it ok kitorg nak pegi bali, dia cakap pegi je, some more dia pun dah stabil. so on 19th Sept, berangkatla kitorg. angah naik flight pukul 9.30am & kitorg punye flight pukul 5.50 petang.

sebelum tu sempat ke hospital tengok mama, alhamdulillah mama makin ceria. then we went to Wangsa Walk Mall for lunch, lepas tu baru ke rumah parents opie hantar barang-barang rizqy. pukul 3.30pm kitorg gerak ke LCCT, parents opie yg hantar, rizqy pun ikut sekali.. risau gak nak tinggal dia sebab dia stilll demam, on off panas badan dia..



sampai Bali 8.40 malam, lepas makan kat ACC nasi padang, straight away ke Legian Village Hotel. okla bilik dia, RM140 semlm


sampai hotel, hajat hati nak jalan-jalan sebab Jalan Padma-Legian tempat hotel kitorg tu sangat happening, tapi opie buat dek je.. so lepak jela kat bilik..

esoknya, our driver, Yanto amik kitorg pukul 9 pagi, then kitorg ke Hard Rock Hotel Kuta amik angah, aidil & zarra. first day tour, opie tak join sebab dia nak surf dengan kawan-kawan dia, kebetulan best friend dia pun ada kat Bali.

tempat pertama kitorg ke Batu Bulan, tapi tak singgah pun kat tempat buat batik & buat painting since saye dah pernah ke sana, some more angah & aidil pun tak minat seni-seni ni.. kitorg singgah kat tempat buat silver. cantik-cantik gak & kalau nak beli mintak tawar sampai 60% Yanto cakap. and betul, diorg bagi harga local kat kitorg, tapi tak beli pun. ntah, sebab tak suka pakai accessories kot.


zarra macam abang-abang la.. haha. ni pose kat dalam Hard Rock Hotel




next, we went to Ubud. situ banyak jual painting. sape yg suka lukisan boleh singgah beli kat situ. price? tak tau lak sebab kitorg tak singgah. maybe next trip baru saye & opie nak singgah. so kitorg terus ke padi bukit, turun amik gambar je. tu pun yg turun saye & angah je sebab zarra tido, so aidil tunggu dalam kereta.


padi bukit kat Ubud tak secantik kat Jatiluwih. nak tengok gambar Jatiluwih, click sini



ada berani?

lepas ke Ubud, we went to Kintamani untuk lunch. kata Yanto, kat atas tu hanya ada 2 restoran yg serve makanan halal. jadi, restoran yg kitorg pegi masa trip dulu? wallahualam.. salah satu restoran halal, Restoran Batur Sari. makan buffet, sorang IDR97,000. satu yg best kat Kintamani ni, cuaca dia sejuk mcm kat Genting Highlands.


makan mengadap Gunung Batur


gunung berapi yang still aktif, last meletup tahun 90-an




seterusnya, alang-alang satu jalan turun, kitorg singgahla kat kopi luwak, aidil nak rasa. saye dah pernah pegi, so tak minum pun, just beli coffee ginseng & chocolate coffee bawak balik.




kopi halia, teh lemon, teh halia, vanilla coffee, coffee ginseng, chocolate coffee. yg ni minum semua free


last year secawan IDR30,000. this year IDR50,000




penutup first day tour, kitorg ke Denpasar, angah nak cari kain kebaya untuk kenduri adik iparnya. tapi kat sana susah nak cari kebaya yg jual satu set mcm kat bandung atau jakarta. semua asing-asing. nasib baik ada satu kedai yg bagi harga reasonable, baju kebaya & kain batik IDR175,000 (RM63). okla kan? saye lak, jalan punye jalan punye jalan, terjebak jugak. bukan beli kain, tapi kaftan untuk wedding adik opie bulan 10 nanti. ni la dia hasil kerugian kat Denpasar haritu..


light green kaftan. IDR250,000. duit kita dalam RM90. berbaloi-baloi.. :D

7 comments:

Ely Hasrul said...

cantek sgt kaftan zaff.

haha bila zaff ckp zarra mcm abang2 baru perasan hahaha..

besh tuh mkn smbil tgk scenery mcm tuh

Biqque said...

ha dah lama tak jalan ek...nape tak bawak je rizqy skali?

Zaff Zafrina said...

skin - rambut zarra abah dia potong! mummy dia punyela mengamuk.. haha. zaf sekarang mmg suka pakai kaftan, dah boring pakai beju kurung & kebaya.. makan kat kintamani tu ok ok je, tapi yg best sbb cuaca sejuk

biq - dah setahun lebih tak jalan.. kitorg mmg tak nak bwk rizqy sbb kesian kat dia tak selesa nak tido, panas etc.. nanti kitorg pun penat, blh gaduh laki bini. nantila bila dia dah besar, dah tau appreciate benda baru kitorg bawak, bila umur start 2 tahun kot

ummi_khalish said...

as salam..scenery kt cni dlm drama Awan dania3 ada..dh lma trtanya2 dlm hti cntiknya tempat ni klo tengok cite tu.teringin pegi.tq zaf,bg jwpn pde dil..hehe....n sgt lawa kaftan tu...

Zaff Zafrina said...

ummi - salam.. oyeke dlm awan dania ada? hehehe.. tak layanla cite tu..

Biqque said...

ha tu la, lama tak baca u gi jalan2...

i think bawak baby ni kena tgk baby tu camne kot...sbb na bawak aqilah since 6bln ke india and hongkong, dia ok...gile baik tak meragam. tapi tu la, if rasa nak hanimun, berdua lebih baik la kot! hahahaha!

ar3lynn said...

dear..
nak tanya u beli kaftan tu kat denpasar ada pasar ke? im goin there in feb..bole email me details tak? plus contact number for supir. thanks! ahhazlin@gmail.com