Friday, September 16, 2011

ujian Allah 2

Selasa, satu malam dah mama kat Ampang Puteri. Afan temankan dia kat sana.. nasib baikla adik bongsuku tu tak keje & takde buat ape, so dia blh tengok mama.. lupa lak nak bgtau, selain benda ni jadi masa betul-betul Udin balik UK, adik saye yg number 3, Zafrie pun takde kat KL. dia pegi kursus BTN utk ofis dia. memang terputus hubungan terus sebab handphone dia kena ambil.. kitorg tak dpt contact dia nak bgtau ape yg jadi kat mama.. such a drama! :(

saye masuk ofis macam biasa. org semua terkejut kenapa saye still datang ofis. hhmmm.. sebab byk keje & nak hand-over keje kat my intern. nasibla ada intern, kalau tak mmg tak blh tinggal ofis..

tengah hari lepas selesai kat ofis, gerak ke Ampang Puteri. masuk je ward, mama terus nangis.. dia cakap doctor dah datang tadi & bgtau dia kena stroke.. dia baru tau, dari semalam dia tak perasan yang dia dah kena stroke sebenarnya.. sedihla dia.. puas saye pujuk, naikkan balik semangat dia.. "mama jangan sedih, jangan nangis-nangis nanti lagi sakit. mama kena kuat semangat lawan sakit, rajin buat physio, duduk saje pun exercise tangan & kaki, mama kena fikir mama nak sihat je." then barula dia tenang sikit, dia cakap "mama nak sihatla, nak pegi UK next year Udin konvo." lepas tu semangat dia cerita pagi tu dia dah buat physio.. dah gelak-gelak, happy la sikit..

tapi saye sedih sangat sebenarnya.. cuma kontrol depan mama tak nak nangis depan dia.. sedih tengok dia cakap dah slurring sikit. muka kiri dia senget sikit.. tangan kiri dia masih boleh gerak, tapi kaki kiri dia tak boleh gerak langsung.. masa tengok physiotherapist angkat dia bagi dia berdiri, lagi sedih.. kaki dia mmg tak blh gerak langsung. tak percaya that's my mum.. yg tak blh berdiri & berjalan. sedih sangat.. :'(

dia pun kalau senyap, nampakla dia termenung.. mesti macam-macam dia fikir.. dah tak boleh jaga cucu, fikirkan Udin yg kat UK tu, fikirkan Zafrie yg tak dpt contact, tak boleh jalan, tak boleh aktif.. dia selalu cakap dia dah susahkan semua orang bila jadi mcm ni.. kesian dia..

lepas lunch, diorg bawak mama pegi buat MRI, then dia turun bawah buat physio lagi.. okla, gula & darah dia makin stabil, tapi belum betul-betul ok.. moga ada harapan untuk mama pulih seperti sedia kala.. Ya Allah, Kau perkenankanlah doaku, Amin..





pukul 5 saye gerak balik, tak boleh nak stay lama-lama sampai malam sebab ada anak kecik.. around 7.50 malam, Udin call, dia baru sampai Newcastle.. kesian dia, nangis je.. dia cakap dia terkilan sangat-sangat sebab tak dapat jaga mama, dua bulan dia cuti ada kat KL mama sihat, tapi bila dia balik mama jadi macam ni.. dia cakap dia tak boleh & tak sanggup duduk sana dah.. jenuh saye pujuk dia, kuatkan semangat dia.. lagi setahun je dia nak abis study. insyaAllah lepas ni dia grad & jadi doctor, dapat jaga mama kalau ape-ape jadi in future. don't worry Udin, mama is in good hands. Udin study betul-betul, biar grad jadi doctor, nanti mama jadi patient Udin. :)

3 comments:

!! YaNa YassiN !! said...

moga mak zaff cepat sembuh,.. amin.

~Slina~ said...

As salam. mama zaff sama ngan mama ina. Mama zaff kene kuat semangat. Kene rajin fisio. Ina bawa mama pg urut dkt jasin. dia imam masjid air bemban kalau x silap. InsyaAllah blh sembuh kurang setahun blh jalan, InsyaAllah. Now mama ina dah blh jalan dan blh drive. cuma, stroke nie x blh baik terus. Ia akan dtg blk, cuma kene control makan ajer laa... Mama ina still buat fisio even dh 6 tahun berlalu.
fyi, baru2 nie mama ina kene lagi stroke sebelah kanan pulak, tp mama ina sngt kuat semangt, ubat spital makan, fisio buat, xcersice sndiri pun buat. Setiap pg dia akan angkat tgn yg lemah tu pelan2, pastu urut muka yg senget tu sikit2, kaki pun angkat pelan2.. benda nie kena sbar dan yg paling penting... mama kiter X BLH STRESS. jgn kasi dia fikir yg bukan2.. cakap blh baik cepat ajer. hopefully mama zaff cpt sembuh yer..

Ely Hasrul said...

sedihnye zaff! bapak & mak skin pon skang xbape sihat, mmg sedih kalau tgk parents kite mcm nih. tp nk nangis dpn pon xbleh. zaff byk bsabar ok. sorry kitorg xsempat nk visit.

yg geramnye opis zafrie tu xdek bg emergency contact no ke?? xkan la xbleh nk dpt update lgsg? (ok skin plak overst)