Wednesday, April 20, 2011

breastfeeding - mama suka, Rizqy lagi suka!

Nak share dengan all moms & mom-to-be my experience setelah 3 bulan setengah breastfeeding my son. I started breastfeed Rizqy hari kedua lepas bersalin. Masa mula-mula tu memang terkial-kial. Mana lak dengan nurse dok pegang-pegang breast kite, picit-picit nak bagi colostrum keluar.. segan hokay! Hehe.. Alhamdulillah, my colostrum senang keluar, cuma masa tu susu still tak banyak, Rizqy hisap punyela kuat sampai luka. The first 2 weeks tu agak seksa everytime nak feed Rizqy, sampai ada masa I sanggup pump susu & feed dia dgn botol sebab my nipple luka. Bila luka, sanggup I suruh my husband ke Fabulous Mom TTDI, belikan 2 products kat bawah ni..


Medela Purelan Nursing Cream. kalau nipple melecet or luka, cream ni sangat bagus. bila baby nak hisap, tak payah cuci


Medela Contact Nipple Shield. untuk cover nipple daripada terus luka. tapi tak penah pakai pun, beli je lebih.. hehe


Masa tengah pantang, macam-macam drama berlaku (haha!), mana kite dengan sakit operation, nipple luka, badan penat tak cukup tido, masa tu pulak Rizqy asyik meragam, menangis, susah tido, sampai ada masa I rasa fed-up nak feed Rizqy. Masa tu setan memang best la cucuk kan? Sampai I pernah rasa menyesal, dalam hati cakap, “kalau aku tak start breastfeed Rizqy sure tak rasa penat & seksa macam ni..” Ha, sampai macam tula rasa! Then masa pantang tu jugak I kena bengkak kelenjar yg sakit nak mampus! Bila raba area breast, akan rasa bijik-bijik, itu maknanya susu dah beku, tu yg membengkak. Tapi sakit dia, Ya Allah, boleh demam! Duduk tak kena, baring rasa nak tercabut breast. Pump pun tak jalan, susu tak keluar sebab dah beku. Kalau tak tahan sakit sangat, kenala telan pain killer, tuam dengan towel panas atau bantal tungku and kena bagi baby hisap sebab mulut baby panas. Cara mcm tu baru bengkak tu surut..

Tapi itu semua drama masa pantang.. Now, I rasa sangat seronok breastfeed Rizqy. Rasa sangat bahagia bila tengok dia membesar disebabkan susu kita, suka dengar bila dia burp (kuat macam orang tua, haha) & bila tengok dia berak elok. Alhamdulillah, dia suka hisap susu I. Setakat ni I memang exclusively breastfeed Rizqy . Bila I keje, I sanggup pump susu, then my mum or sape-sape yg jaga dia akan feed dia dengan botol. Alhamdulillah Rizqy takde masalah kalau bagi dia hisap botol, agaknya sebab dah dibiasakan dari dia lahir. Sehari I akan pump2-3 kali, pagi sebelum pegi keje, time lunch & malam before tido. And Alhamdulillah jugak, susu I banyak sampai Rizqy tak terminum. Sekali pump, sebelah breast je I boleh dapat 5-7 oz. Ada kawan I siap nak mintak sikit susu I nak bagi kat anak dia! Hahaha.. Boleh je, insyaAllah..

And sekarang jugak, breastpump, cooler bag, ice pack & storage bottles jadi my best friend. Everyday mesti bawak ke ofis, kalau tak matila.. Sure bengkak gile breast! Ada one time, my breastpump buat hal, ingatkan dah rosak.. Dah nak nangis I.. Yela kalau nak beli ganti bukan murah! Tapi bila my husband godek-godek pump tu, dah ok dah.. Syukur syukur..


I use this one, Medela Mini Electric. sangat convenient utk bawak ke mana-mana sebab dia kecik je


for cooler bag, I use Mom's Little One, satu set ada beg, 3 reusable ice packs & 6 storage bottles. kat ofis takde fridge, so guna beg ni utk simpan susu yg dah dipump, boleh tahan 16 jam. beli kat Fabulous Mom, sangat berbaloi-baloi.

.
sekarang baru nak try simpan susu dalam storage bag ni. pun beli kat Fabulous Mom, brand Jingle Jungle, BPA free


selain tu, I simpan susu dalam bekas plastik ni jugak. masa kelas antenatal, midwife tu ckp boleh guna bekas ni. beli 100 bijik, RM13. tapi I pakai sekali je, tak recycle. so kat atas ni antara "koleksi" susu I, kadang-kadang penuh satu tempat sejuk tu. tu tak kira lagi susu I kat dalam deep freezer kat rumah my parents. memang dah macam pembekal "dadih" yg berjaya! LOL!


ni masa mula-mula pump dulu sebelum start keje. sikit lagi nak 5 oz. Alhamdulillah.. :)


lepas pump, I feed Rizqy dengan botol ni.. puting dia macam puting ibu. so baby tak confuse puting


Rizqy guna botol ni jugak. I pun suka botol ni


nak masuk 4 bulan, nak try bagi Rizqy guna weaning bottle. so I plan nak beli botol kat atas ni or yg kat bawah ni. (saje alasan nak shopping!) hehehe





Alhamdulillah setakat 2 bulan keje ni I tak pernah kena bengkak kelenjar susu lagi. Yang tu memang I doa hari-hari mintak jauh sangat-sangat sebab sakit gile bila bengkak kelenjar susu. Seksa ye jadi breastfeeding mom ni, tapi demi anak sendiri, ku gagahkan jugak! InsyaAllah selagi mampu I nak susukan Rizqy selagi dia nak & paling tidak pun sampai umur dia 6 bulan..


4 comments:

Ely Hasrul said...

suka suka suka!! besh kan bila baby tu besa hanya dgn minum susu kite hehe.. keep up the good work zaff! rizky is so lucky

Famila Akmar Faisal said...

tahniah zaff..yes itulah yg kite selalu buat sampai skrg wafiq alhamdulillah dah 2tahun.Stil perah/pam susu kat ofis or g memana pun.Suke dengar zaff cakap exclusive bf rizqy..so keep it up dalam 6 bulan ni jangan campur susu tau..n after 6 months if rizqy nak teruskan bagi yer..moga rizqy membesar dgn sihat ye yang...take care..love it :)

Little BlueBird and .... said...

Sebelah jer da 5-7 ouns....fuhhhh....meriah....

Zaff Zafrina said...

skin - insyaAllah selagi susu ada, sumbat je mulut Rizqy dgn susu Zaff. :)

famila - tq. penat nak pump, tapi anak punya pasal, sanggup! u too take care

kak hana - Alhamdulillah. tapi bila bengkak, tak hengat la.. hehe