Friday, October 29, 2010

setelah 8 bulan..

currently i am 32 weeks pregnant ataupun lagi senang cakap dah masuk 8 bulan. bila dah masuk 8 bulan ni, dah start fikir macam-macam.. birth plan, duit hospital, barang baby & barang diri sendiri masa bersalin nanti dan lain-lain, tapi takdela sampai tak boleh tido malam.. setakat ni, tidoku lena, unless bila perut tak selesa, baru susah nak tido..

pengalaman sepanjang 8 bulan pregnant ni, macam-macam.. antaranya, dua kali pegi check-up, dua kali jugak my gynae cakap yang baby Zaff songsang, so maybe kena c-sect.. masa dengar tu, tak tau nak cakap macm mana perasaan.. maybe sebab dari awal, Zaff dok cakap nak c-sect, tu yg baby songsang tu! hehehehe..

masuk bulan ke-7 aritu, baby still songsang, so me & my mum ikhtiar cara tradisional pulak. Zaff pegi berurut dengan sorang bidan ni.. kite try ikhtiarla kan? bidan tu memang biasa urut orang yang songsang. dia siap cakap, ada orang jumpa dia masa dah 8 bulan, try pusing baby & Alhamdulillah, baby pusing ke bawah.. so, Zaff pun rasa bersemangatla sikit..

mula-mula, dia urut kat area pinggul untuk betulkan kedudukan rahim since my rahim senget sikit. urut kat situ memang sakit, lebam-lebamla peha Zaff esok tu. then, dia urut perut lak. bila dia tengok perut Zaff je, dia siap cakap, "sendatnya perut".. memang masa tu, perut Zaff tak berapa ok. rasa senak & full sentiasa, sampai takut nak makan sebab lepas makan, rasa sgt tak selesa. rupanya position baby dalam perut tak betul.. dia pegang je perut Zaff, terus dia cakap baby Zaff panjang/tinggi (kalau normal baby, bila lahir 40 cm, tapi baby Zaff 50-53 cm) & tali pusat pun panjang.. tu yg baby tak boleh nak pusing & gerak-gerak dalam perut sebab takde ruang & dia takut tali pusat lilit leher dia.. baby pun tau rasa takut kan? and bidan tu pulak, dah kata bidan, dia pegang je perut, dia tau kat mana kepala, kaki & punggung baby.. masa tu kepala baby Zaff kat tepi pusat belah kiri. Zaff sungguh rasa impressed!

masa berurut tu, memang tak rasa ape.. actually bukanla berurut tekan-tekan macam urut biasa, dia just usap-usap perut, sambil baca-baca ayat Quran.. masa dia urut, memang rasa yang baby tu bergerak ikut tangan bidan tu.. bidan tu siap cakap-cakap dengan baby & my baby pulak memang baik, ikut cakap bidan tu.. :) lepas urut, bentuk perut Zaff dah cantik compared before & perut pun dah tak rasa senak & full lagi.. tapi perut terus membesar bagai johanla sebab baby dah berada dalam position yang betul..

last Monday, me & hubby gi check-up lagi. tak sabar nak tengok baby dah pusing ke belum.. sebelum scan, Prof Hashim dah usik-usik, kalau tak pusing jugak, kite potong!!! hehehehe.. tapi, Alhamdulillah, baby dah pusing ke bawah.. pandai anak mama, dengar cakap.. so, janganla pulak buat satu round lagi ye! hehehe..

so, tunggu next month punye check-up pulak on 22nd November. insyaAllah, kalau diizinkan Allah, Zaff nak bersalin normal, but with epidural.. hehehehe.. tak beranila nak drug-free delivery. kalau before this, sejak awal pregnant lagi, Zaff berangan nak c-sect, tapi dah makin dekat ni, semangat tu ntah dari mana datang, Zaff nak try bersalin normal.. senang sikit nak jaga kan? lagipun dah dengar cerita my brother, Udin, yg bakal jadi doctor tu, dia dah tengok macam-macam cara orang bersalin & dia cakap the best is still normal delivery. cuma nowadays dah ada kemudahan, kalau tak nak sakit, mintak epidural. so, that's my birth plan, mintak-mintak takde ape-ape complication.. please pray for me ok?.. :)

11 comments:

sueanne sunshine said...

at first, sue pun nak csec konon a quick way to give birth kan, but ive gone through normal delivery jugak at last, n i m so glad i did..bcuz by day 20th, i rasa im back to normal, n kurus!! ive lost 13 kg in 2 weeks,,now skit lagi back to normal weight..if csec 3 months still sakit babe...

i jotted down my experience in my blog. seriously, bersalin is not that hard, afterall the feeling of joy to have a baby, is priceless...

hidayah said...

semoga semuanya selamat..
Insya Allah kami pendengar SuriaFM akan sentiasa doakan yang terbaik..

hidayah said...

semoga semuanya akan selamat dan dipermudahkan jalannya oleh Allah s.w.t.

edzlin007 said...

Semoga semuanya selamat dan lancar. Amin.

Feyda said...

moga sumenye selamat..aminnn

Firash said...

hi,

mind to share the contact details of the bidan?

btw,, congratulations!

marikosan said...

congrats zaff for reaching your final trimester. berdoa je smuanye selamat and go for normal. eventho rasa tak caya we can do it, but we really can do it. go girl power.

demi anak kita sanggup buat apa saja. it was our priceless moment. enjoy parenthood with opie and welcome to the club :)

Famila Akmar Faisal said...

salam zaff.moga selamat semuanya...kite pun c-sect gak.tp alhamdulillah semua selamat..doa yng terbaik untuk zaff n baby ye.take care

keyphochee said...

Ku dokan semoga mummy n baby selamat...X silap ni K. Zaff student MassComm dulu kan..

ederq said...

hi zaff. boleh tak i nak contact number bidan urut ni? thankss!

Ling Indhran said...

Hi...can I have the bidan contact no?