Sunday, July 25, 2010

rumah baru!

at last! me & hubby dapat beli gak rumah untuk family kitorg yg akan membesar.. terletak kat Bandar Sungai Long (berhampiran Balakong), link house 2 tingkat, 4 bilik tidur, 3 bilik air & berkeluasan 24x75. ada golf course, club house, kedai jangan cakap la, complete semua ada, KFC, Domino's, OldTown White Coffee, Secret Recipe, bank, klinik, dekat dgn Jusco Mahkota Cheras & Jusco Cheras Selatan, campus UTAR, petrol pam, dan lain-lain kemudahan asas..

asalnya rumah tu rumah paksu & maksu Zaff. diorg beli rumah tu dulu, tapi sekarang diorg dah pindah ke Kemensah Heights. masa Zaff dan adik baru kawin, ada gak paksu pelawa kitorg duduk kat situ, sama ada sewa atau beli. tapi kitorg jual mahal sebab rasa macam jauh je tempat tu.. tapi ada satu hari tu, tiba-tiba terkeluar idea nak duduk kat rumah Sg. Long tu. sejak-sejak dah pregnant ni, Zaff tiba-tiba rasa rimas duduk apartment sekarang, maybe sebab badan membesar, so rumah kitorg sekarang ni rasa kecik je.. some more, setelah 2 tahun duduk rumah atas, tak boleh blah la.. rasa terkepung sebab tak jumpa tanah..

so Zaff discussed dengan opie, my parents & MIL, semuanya ok & suruh tanya paksu sendiri. so, kitorg ape lagi, meneruskan la misi bertanya. daripada nak sewa je, terus keluar lagi idea nak beli rumah tu! paksu lagi ok sebab dia memang dari dulu nak jual rumah tu. kata dia, daripada sewa atau jual kat orang luar, baik bagi anak menakan (anak sedara) sendiri yang duduk & beli! :D

mungkin rumah tu agak jauh bagi sesetengah orang. tapi pada kitorg, yang penting biar dekat dengan family & family lain lak, walau jauh mana rumah pun, diorg tetap akan cari jugak. nak-nak pulak rumah tu dekat sangat dengan rumah my parents, senang nak hantar baby nanti, sebab my mum yg akan jaga our baby later..

so, bermulala sesi keluar masuk bank untuk buat housing loan dengan pertolongan maksu yang ramai contact sana sini. akhirnya, 7 Ogos ni, kitorg akan berpindah ke rumah tu.. :D

siang tadi, sebelum berpindah, me, opie, mama, abah & ruddin jenguk-jengukla rumah tu. ada gak serba sedikit nak kena buat perubahan. yela bukan rumah baru kan?


ni bukan rumah kitorg, tapi rumah tu exactly macam ni la.. rumah batu-bata merah. tak sangka opie memang suka rumah macam ni. rezeki baby.. Alhamdulillah..


this is the main hall. luas, boleh buat 2 halls. satu ruang untuk tengok tv & satu ruang bersembang. rumah ni satu rumah berwallpaper, dari hall ke bedrooms. so wallpaper tu nak dibuang semuanya & kat feature hall tengah tu, nak cat warna grey & dinding lain kaler putih


naik 2 anak tangga dari main hall, masuk ke dining hall. dinding semua akan dibuang wallpaper & dicat warna grey kot. border kayu tu nak cat warna putih. kabinet bawah tangga tu pun nak cat putih


main hall


this is the dry kitchen. sedikit old school cabinet tu, tapi okla daripada takde kan? Zaff pun bukannya suka masuk dapur.. so dapur ni takde ape-ape perubahan nak buat, cuma untuk wet kitchen kat belakang, kena tukar sikit pintu cabinet dia


this is the master bedroom. again, wallpaper akan dibuang & akan dicat warna baby blue. what i like about this room, dia ada balcony. best! sekarang kena fikir nak tambah perabot je sebab bilik ni tersangatla besar. kalau ada rezeki lebih, nak beli king size bed, insyaAllah..


one more thing i LIKE about the master bedroom.. the BUILT-IN WARDROBE! separately dari tempat tidur.. walaupun bukan walking closet, tapi Alhamdulillah.. :D


and finally, my make-up area.. sangat berpuas hati!


harap-harap dalam masa 2 minggu semuanya akan berubah dan sempat siap sebelum kitorg masuk pada 7 Ogos. Alhamdulillah jugak sebab dapat orang-orang keje yang nak buang wallpaper, nak cat & cuci rumah dengan harga yg reasonable..
selain nak cat, ada jugak benda-benda kecik lain kena tukar. can't wait to move in! :D


13 comments:

Ely Hasrul said...

congrats zaff!! sumpah santek tau rumah nih!.. rezeki baby tu.. xsabo ok nk tunggu korg masuk situ hihihi bese la perasan kang org buat mkn2 dpt la jemputan hahaha.. ok gurau aje..yeap mmg betol, xkesah jauh dekat or mana2 asal kite puas hati & dekat kat family tu mmg bonus.. (tu pasal skin beli umah selang 2 bijik dr umah kakak hahahha) happy for u .. suka suka..

CWR said...

proud and happy for you. Alhamdulillah

CWR said...

proud and happy for you. Alhamdulillah

Aini Amir said...

besaunya kak..owh..teringin nak umah sdr plak

Famila Akmar Faisal said...

cantik n luas....bestnyer rezeki baby kan...suke tgk hall n master bedroom tu..

Mageswari said...

cantiknya rumah u ni Zaff...Congrats!! i pun ingin sangat nak beli rumah besar macam ini...:-)))

ederq said...

hi zaff, first time here. :)
mesti ni rumah from SHL. sebab tgk design dia adalah trademark SHL. hihi.

besh gila dpt rumah 24 x 80!!!!

edzlin007 said...

wah tahniah akak zaff. cantik lah rumah baru tu. nanti dah siap semuanya jgn lupa share dgn pembaca di sini :)

atie22 said...

awsome ...im ur silent reader..just wanna know umah ni freehold ke leasehold ?...n rase2 byk x umah mcm ni yg kosong kt area tu?

Biqque said...

cepatttt gambar makeover nyer letak skali ye :D

Zaff Zafrina said...

skin - housewarming? insyaallah..

naz - thanks babe

aini, famila & mages - :)

ederq - yup, SHL punye rumah

edzlin - thanks. tunggu blog baru ye

atie22 - hi atie. rumah ni freehold. kat area my street tu ada lagi 3, 4 rumah kosong. kalau area lain tak sure pulak

biq - jap jap.. penat tak abis lagi pindah rumah ni

Jack said...

Hi,how are you today?I have surfed your blog serveral times, thanks for your information and photos. I will go on to follow your blog. If you have time, you can come to my blog and feel free giving me some comment, more important thing is be follower!

(My blog is http://sharebooksreview.blogspot.com)

Bunda_nora said...

cantik.. ada lagi yang lain?