Monday, August 9, 2010

hari berpindah

7 Ogos, kitorg selamat berpindah ke rumah baru. 2 minggu sebelum tu dah berkemas-kemas ape yg patut masuk ke dalam kotak. nervous sebab dah berkotak-kotak kemas, tapi macam tak terusik pun barang-barang. masa baru kawin dulu takdela banyak mcm tu barang! hehehe

seminggu sebelum pindah, almost every nite kitorg hantar barang sikit-sikit masuk rumah macam baju-baju & barang yang ringan. time tu rumah bukit jalil, jgn ckpla mcm tongkang pecah dah! berselerak sana sini!

akhirnya masa yang dinanti-nantikan tiba.. pukul 8.30 pagi dah terjaga, tapi malas nak bangun. lepak-lepak lagi. dekat-dekat pukul 9.30 pagi baru bangun dari katil nak mandi, opie jenguk kat balkoni dah nampak ada lori. la sampai awal lak lori tu, janji pukul 10 pagi.. ha ape lagi, dgn tak mandi (opie ye, Zaff sempat mandi. hehehe), turun ke guard house bagi surat kebenaran masuk, then terus angkat barang. org lori tu datang lak bertiga, lagila laju ngkat barang, bila family datang dalam 10.30 pagi, banyak barang-barang besar dah bawak turun & semua dah ready nak masuk dalam lori. senang keje diorg.. hehehehe

mula-mula sewa lori 3 tan, tapi yg datang 5 tan (tapi bayar still sama). nasib baikla datang yg 5 tan sebab barang masuk penuh! cuba yang datang tu 3 tan? tak ke tak muat? masyaAllah banyaknye barang kitorg.. tapi tu pun ada gak barang yg tak masuk lori, still kena ulang alik ambil barang-barang tu dengan kereta, mau 4, 5 round gak tu..

pukul 12 lori selamat sampai ke bandar sungai long. masuk barang rumah tu mcm takde barang lak sebab rumah besar.. dah nampak kosong lak. tapi okla daripada crowded, nak berjalan pun kena menyenget.. buat sementara kitorg pakai dulu perabot lama. perabot baru akan dibeli, tapi slow-slow.. nak kena budget betul-betul ni bila nak beli perabot baru, mana dgn nak raya, nak bersalin, nak settle kan housing loan lagi (nak buat loan pun pakai banyak cash in hand) & masa pindah tu pun banyak gak keluar duit.. haish!..

ada yg mintak update blog rumah baru ni sekali dgn gambar-gambar make over.. nanti ye biq.. semua nak kena plan betul-betul ni.. once dah beli perabot baru, i update ye! hehehehe

for the time being, tengok dulu gambar-gambar terbaru rumah kitorg selepas dicat ye! hehehehe

master bedroom colour baby blue


selepas dicat.. divider & cabinet bawah tangga dicat kaler putih. feature wall kaler grey & wall lain kaler putih


i very the like the colour of the divider. takdela nampak old school sangat.


main hall



and finally, this is the house! 24x75 luasnya


lepas mengangkat barang, kitorg lunch kat rumah baru ni.. mama masak for lunch & ramai gak yg datang, my cousin wanie, my grandmother, pakki, makmi, pakcik, makcik dan adik-adik serta cousin-cousin yg lain yg tolong angkat barang. meriah! thank semua! love u all..

kesimpulannya, pindah rumah ni sangat penat.. macam dah tobat tak nak pindah dah.. tapi kalau ada rezeki beli rumah lagi besar dari ni, kenala pindah.. :D


4 comments:

fiszah_pjo said...

cantiknye rumah zaff...cat dalam rumah sgt soft dan cerah..nampak lg luas...hehehe..semoga semuanya berjalan lancar ye

Biqque said...

i dah penah tobat utk pindah...tatau la camne nak hadapi lagi sekali nanti...aarggghhhhhhhhhhh! harus i buat junkyard sales ni! hahaha!

ha, nak tgk susunan barang :D bleh budget apa yg nak ditambah hehehe! jgn lupa, tangkap gambar skali tau!

edzlin007 said...

Wah cantik rumah akak zaff. suka tgk yg kat tangga tu

jtrasa said...

FFXIV Gil,Buy FFXIV Gil,FFXIV Power Leveling,FFXIV Gold,Tera Gold,APB Cash,Eudemons Eps,C9 Gold,Dragonica Gold,Last Chaos Gold,Buy FFXIV Gil,Sell all kinds of game gold, welcome to visit website Orderwww.wowlv.com.