Thursday, December 24, 2009

holiday trips 2009

saye dapat idea nak blogging pasal ni daripada blog ni.. hehehehe.. sorry ye Na, curik idea u! saje je nak mengimbas kembali tempat-tempat yg kitorg dah pegi sejak berkahwin hujung bulan Disember tahun lepas.. tup-tup dah nak masuk tahun baru kan?

sejurus lepas selesai majlis perkahwinan kitorg, terus kitorg terbang ke Langkawi untuk berhoneymoon.. walaupun dah pegi byk kali ke Langkawi, tapi sebelum ni pegi atas dasar keje, tak penah berjalan.. so kali ni kira balas dendamla.. makanya, pada 5-9 Januari 2009 kitorg pun ke sana.. 5h 4m, puas gile jelajah satu Langkawi! tapi nak repeat lagi ni sebab hari tu tak ikut Mangrove Trip & tak pegi Pulau Payar.. so next time kalau pegi ke sana, for sure 2 benda tu antara yang pertama akan dilakukan.

ni kat Tasik Dayang Bunting

trip honeymoon kitorg yg kedua, Pulau Perhentian, pada 24-27 April.. saye ni pada mulanya memang tak suka & takut laut, & tak pandai berenang.. for sure saye tak suka snorkelling la kan? pegi ke Perhentian tu pun sebab mengenang suamiku yg dulu memang budak pulau! dia pun dah lama tak ke sana sebab saye tak suka ke pulau.. masa tu nak ke tempat jauh sket budget agak tak menarik sebab baru kawin, byk benda rumah nak disetelkan.. so, dgn berat hati pegi jugakla ke perhentian.. tapi bila dah sampai sana, saye terus jatuh cinta kat pulau tu, nak-nak pulak masa kitorg pegi, tiba-tiba ramai lak kawan-kawan yg ada kat sana, buat surpise kat kitorg.. so okla, takdela boring sgt kat pulau tu kalau berdua je.. tapi masa tu saye tak turun snorkelling, setakat celup badan je, takuttttt!!!!!!

first time ke perhentian, sangat cantikkkkk!!!!

next honeymoon, pulau jugak, Pulau Pinang.. hehehehe.. kitorg pegi bulan Jun, 6-7 hb. mulanya kitorg ke Alor Setar utk wedding adik my BFF, then kitorg overnight kat Penang.. kitorg suka ke Penang sebab nak makan! just name it - laksa penang, rojak, pasembor, nasi kandar, nasi bariyani, mee udang, cendol dll.. marvelous! also nak ke Feringghi beli dvd.. tapi tobat tak nak ke sana lagi masa cuti sekolah!!!! jem gile Penang!!!!! kitorg dah kena masa tu!!! huh!

Tanjung Bungah Resort, Penang

nak cuti lagi! honeymoon seterusnya.. ini keje gila namanya! kenapa? jap gi saye cite, teruskan membaca.. hehehehe.. kitorg cuti seminggu pegi jelajah pulau ke pulau.. masa ni hujung bulan Jun.. mula-mula on 29 Jun - 1 Julai, kitorg pegi ke Pulau Pangkor, dapat hotel free 3d 2n.. kali ni kitorg drive ke Lumut, tapi tobat gak lepas ni nak drive lagi sebab jauhnye nak sampai Lumut tu dari highway.. tapi trip kali ni agak frustrated sebab for us, Pangkor ni mcm tak mesra pelancong.. makan susah nak cari, hotel tak best, snorkelling pun tak bape cantik view bawah laut.. oh ye, kali ni saye dah berani snorkelling! hahahaha.. berkat belajar sket-sket from my husband masa kat perhentian dulu.. :)

pantai Pulau Giam, Pangkor

ok, kenapa saye ckp cuti kali ni kitorg buat keje gile tau.. sebabnya lepas balik dari Pangkor 1 July tu, the next day 2-5 July, kitorg terus terbang ke Kota Bharu utk pegi Perhentian pulak! lagi?! hahahahaha.. tak ke gile namanya? yes, i'm in love already dgn Perhentian! mula-mula ajak gak kawan-kawan, tapi sume busy, so kitorg gamble je pegi berdua.. dan disebabkan kitorg berdua jugak, kitorg dpt offer dari tuan punye chalet Fauna Beach Resort, Abe Di, naik bot balik hari ke Pulau Redang & Pulau Lang Tengah dgn bayaran murah.. hehehehe.. best gile! dalam masa seminggu, 4 pulau kitorg explore.. huhu

Perhentian masa petang-petang nak Maghrib, air surut

snorkelling kat Lang Tengah. sekarang dah terer snorkelling, saye org pertama yg turun dari bot!

ni kat Redang

dua minggu lepas balik dari Perhentian, dalam bulan Julai jugak, saye diarahkan ke Jakarta utk Anugerah Planet Muzik.. tapi kali ni bukan honeymoon, ni kena temankan pemenang contest yg dapat ke sana jugak utk tgk APM.. pegi 2h 1m je.. masa tu saye demam, tapi gagahkan jua jalan-jalan & shopping-shopping kat sana.. APM lak? boring la.. kalau Malaysia jadi tuan rumah, lagi best!

posing dalam tuk tuk kat Jakarta

honeymoon penutup tahun 2009, kitorg ke Bandung.. trip tu tak plan, tiba-tiba je rasa nak pegi, terus beli flight tickets & booking hotel.. first oversea trip dgn my husband & secara sendiri-sendiri.. sebelum ni pegi ramai-ramai & org lain yg jaga schedule, tapi kali ni semua on our own.. ok, the experience was not bad.. best best!

us at Gunung Tangkuban Parahu

untuk tahun 2010 pulak :
16-20 Januari - Bali, tapi kali ni honeymoon dgn family.. 11 org kesemuanya, tak sabar!
February & March - cuti saye dibekukan sebab survey & sweep radio (tapi dah ada plan nak ke Singapore dgn family during weekend, nak merasa naik train ke sana)
April - Bali (ini sebenarnya yg dibeli tiket dulu sebelum trip Januari).. tapi mungkin tak pegi kot.. so, mungkin akan tukar ke Perhentian.. lagi???
Mei - Penang, Tioman or Langkawi kot..
Jun - Kota Kinabalu (harap-harap jadi, kalau cuti tak dibekukan). sambil menyelam minum air.. hantar my brother buat praktikal di Hospital Queen Elizabeth, KK
Julai - cuti dibekukan, second sweep & survey radio
Ogos & September - puasa & raya
October - Guangzhou, China
November & Disember - takde idea lagi.. kalau ke UK & Europe pun best gak kan? winter & Boxing Sale.. my brother, Udin pun still ada kat sana lagi.. takpe, tahun 2011 kot kitorg ke sana, sebelum Udin abis study & konvo bulan Julai.. kalau ikut tahun ni kitorg pegi dgn my parents bulan Mei lepas, tapi tak dpt pegi sebab budget lepas kawin tak menarik.. 2011, go go go!!! insyaAllah.. tapi mama & abah nak pegi lagi ke sana bulan Mac 2010.. mana aci!!!!! hehehehe..


p/s: kalau tau seronok berhoneymoon mcm ni, gerenti awal lagi saye dah kawin. hehehehe.. at least dgn cara ni, takdela boring je rumahtangga & hubungan lagi bertambah sayang.. so, yg lain yg belum kawin, cepat-cepat le kawin ye! tapi byk sgt honeymoon, bila nak ada baby???? muahahahahaha!!!!

6 comments:

Aziz Laikar said...

sesungguhnya aku jeles bangat!!! segala pulau korang dah pegi.

takpe, next year aku akan ikut salah satu honeymoon korang!

:P

BlueEwoke said...

imbas jangan tak imbas, tu kenangan tu, utk masa2 depan hehehehe...

biqque said...

ha mari kita jalan2 cari pasal lagi for 2010 ok??? hehehe...

edzlin007 said...

bestnya baca sal percutian korang ni. next year jalan byk2 lagi... :D

Zaff said...

aziz - tak malu ke nak kacau honeymoon kitorg? hahahaha.. tapi best gak kalau pegi 3, 4 org sekali sekala. jom! pilih je mana nak ikut! huhu

Na - u la yg bagi idea kat i.. seronok rasa teringat balik cite dulu-dulu.. :)

biq - harus cari pasal lagi tahun depan.. selagi takde baby! hehehehe..

edzlin - insyaAllah selagi dimurahkan rezeki.. :D

j.e.j.a.r.i. said...

haaa..baby..bila? bila???

hahaha!