Sunday, December 13, 2009

kisah alam siber

kisah org bercinta di alam siber selalu kite dengar kan? ada yg sampai ke jinjang pelamin, tapi tak banyak.. ramai yg putus di tengah jalan. tapi, bagaimana pula kalau seseorang itu boleh menipu identitinya di laman sosial selama 2 tahun & serta mempermainkan perasaan "pasangannya"?

saye kenal sorg perempuan, (H), ni secara kebetulan. saye kenal dia melalui proses jual beli online.. saye pernahla beli beberapa barang drpd dia, and sepanjang proses tu memang tak pernah jumpa, just berhubung melalui sms dan Facebook.. tapi ada satu masa tu, bila saye sms dia pasal barang yg saye nak order, dia langsung tak reply.. last2 saye bertukar aktiviti tu dgn kawannye yg jugak jual barang yg sama.. and kawan dia ckp si minah H tu ada masalah duit, kononnya clients dah bayar tapi tak dpt barang, jumlah ribu-ribu gak la.. ok, tutup cerita minah H tu..

ni cerita lain lak, baru-baru ni, ada kawan bgtau, ada kawan kitorg yg lain (M), yg dah bercinta secara online selama 2 tahun dgn sorg minah (S) dah putus.. ha??? terkejut la gak kan sebab sebelum ni dah dengar cerita yg diorg nak bertunang ape semua.. tapi, yg jadi masalahnya, diorg dah "bercinta" 2 tahun, tapi tak pernah jumpa, satu sebab perempuan tu stay jauh dari KL & everytime nak jumpa, perempuan tu mesti bagi alasan macam-macam.. and sampai sekarang langsung tak jumpa walau sekali pun!

nak dijadikan cerita, masa tgh bersembang-sembang, saye ternampak nombor telefon minah S tu.. terus recall, "eh mcm aku kenal je nombor fon tu?".. check punye check kat phonebook, rupa-rupanya nombor minah S tu sama dgn nombor H!!! (refer to 2nd para).. tak terkejut beruk?????

balik je rumah, saye terus jadi PI (Private Investigator).. bukak Facebook S & saye bukak gak Facebook H, nak tengokla kot-kot ada bukti yg diorg berdua tu sebenarnya org yg sama.. check punye check punye check.. sekali betul da.. gile kan? nak menipu pun, tukar-tukar la personal info & favourite kan?

yg kawan kitorg M tu pulak, setelah ditanya, memang betul dia dgn S dah putus.. sebabnya M mcm dah syak yg S tu menipu, so dia tekan S tu, tanya mcm-mcm & suruh pompuan tu mengaku, last-last dia mengaku.. gambar profile dia kat Facebook yg meletop tu gambar org lain & selama 2 tahun dia "bercinta" dgn M tu semuanya adalah tipu semata-mata! dia buat mcm tu sebab kononnya dia ada problem dgn husband dia.. iye, dah kawin ye!!! siap ada anak sorg.. patutla asyik mengelak je bila nak jumpa kan? gile, gile..

tapi sekarang ni, si H tu ada kat KL.. last time, bila saye sms dia (lepas tau semua cerita, saje tanya khabar), dia replied cakap sebelum ni dia hilang sebab ada masalah dgn business online dia & dia kena transfer ke KL, siap mintak tolong saye carikan rumah or bilik sewa kat area Desa Petaling.. tapi saye rasa dia tak tau yg saye dah tau cerita sebenarnya, walaupun dari awal saye berurusan online dgn dia, of course dia tau saye kawan M..

ada jugak org mcm tu kan? sanggup menipu org 2 tahun, create mcm-mcm kat Facebook nak nampak best, guna gambar org lain yg cantik & kaya.. padahal, sebenarnya takdela lawa mana & dah kawin lagi.. and sekarang account Facebook dia yg "H" tu, dia dah delete, sebab dah terkantoila kan? tapi yg original "S" still ada lagi..

to M, its ok bila jadi mcm ni, at least u tak ditipu seumur hidup & akhirnya semua dah terbongkar, walaupun after 2 years.. cari je GF lain, tapi this time biar betul-betul jumpa di luar, jgnla bercinta lagi di alam maya.. kitorg kawan-kawan still support u.. :)

p/s: menipu identiti tu sebenarnya salah, so u all yg lain, kalau terfikir nak buat mcm tu, fikir-fikirkanlah balik ye.. tak payahla buat keje bodoh tu!

6 comments:

biqque said...

hmm...

(tak leh nak komen sbb nanti macam2 i nak cakap...hahahaha!)

Ely Hasrul said...

simpati kat M tu :)

edzlin007 said...

huh dahsyat. tak suka org mcm ni. pentingkan diri sendiri je. kesian M tu.

Roslina Shuib said...

zaff dear. adakah si H tu i pun kenal?? sgtlah ngeri cerita di atas. nyway lina crocscloset here ;)

Zaff said...

biq & skin - ini adalah cerita di atas dasar saja.. ada lagi cite lain! :P

edzlin - kesian gak kat dia, tp at teh same time kitorg malas nak layan cite dia sebab dia gak yg cari pasal.. percaya sgt kat "buah hati" tu..

lina - agak-agak? clue tu dah clear dah sebenarnya..

Roslina Shuib said...

rasanya mmg org yg sama la zaff. harap2 berubah lah org itu & stoplah buat benda2 ngarut ni. amin.